programe analiză statistică pentru mac
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: Cluj-Napoca
Macuser din: 29.12.08

Bună!
Am nevoie de un program de analiză statistică a datelor în domeniul medical, pentru articole etc.
Am dat căutare pe net și am găsit un site: http://www.macstats.org unde erau review-uri pentru SPSS, SAS, StatPlus:mac, Stata.
Sigur că le-am citit, SPSS-ul îl cunosc de pe windows, dar e cel mai scump.
M-ar interesa părerea și recomandările voastre referitor la aceste programe. Și recomandări, definitely…
Am văzut că au și oferte academice, eu lucrez și la universitate, cadru didactic. Oare e valabilă și pentru noi în romania această ofertă? Sau mai bine zis cum fac dovada că sunt cadru didactic, în cazul în care îl cumpăr de pe net?
Mulțumesc!

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 09.08.09

Dacă vând și în România oferta academică este valabilă și la noi, bineînțeles în cazul în care nu este supusă unor condiții (gen beneficiază numai anumite instituții de învățământ superior, selectate de ei). Sunt mai multe variante prin care poți dovedi apartenența la o instituție de învățământ superior ( card ITIC, adeverință de la Resurse umane, act de identitate + prezența pe site-ul oficial al universității, etc.). Cel mai bine le trimiți un e-mail să te lămurească..

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: London, UK
Macuser din: 11.10.05

Este extrem de greu sa cumperi SPSS cu licenta academica in RO. Este foarte greu sa obtii macar un pret de la distribuitorul autorizat.

Unii zic ca R e cel mai bun pentru mediu academic. E free. Dar mie nu-mi place sa-mi asamblez si compilez singur programele si sa folosesc consola.
Prefer un GUI intuitiv, asa ca lucrez cu un trial de SPSS. Si asta vine gratis. Dupa 21 de zile nu te mai lasa sa-l folosesti insa. Aham.

Programul statistic n-are mare inportanta. Important e la ce vrei sa-l folosesti si daca te pricepi la ce faci. Eu unele teste le fac in Excel (pe tabele de calcul facute de mine sau luate de pe net), altele in OpenEpi, unele modelari le fac in SYSTAT (prin Parallels). Nu cred ca un program statistic sau altul te face un cercetor mai bun, dar unele sunt mai usor de folosit. N-as da oricum 5000 de euro doar pentru SPSS base plus 500 euro/modul.

Am nevoie de un program de analiză statistică a datelor în domeniul medical, pentru articole etc.

Gandeste-te bine daca nu cumva ai nevoie de un statistician! Ai putea sa iesi mai ieftin decat licenta de SPSS + timpul irosit, din nou depinde de ce si cat stii sa faci.

Semnătură 

MB12 early2015, mini late2018, i2, i4S, iX, Watch Nike (Series3), iPad 1, iPad Pro 9.7”,  Pencil, shuffle 4, TV4, AExtreme x2, AEBSv2, AEBS original(x2) v1(x2), Homepod (x2), iPod Hi-Fi (x3)

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 18.04.08
huk - 20 Iunie 2010 09:28 PM

Este extrem de greu sa cumperi SPSS cu licenta academica in RO. Este foarte greu sa obtii macar un pret de la distribuitorul autorizat.

Unii zic ca R e cel mai bun pentru mediu academic. E free. Dar mie nu-mi place sa-mi asamblez si compilez singur programele si sa folosesc consola.
Prefer un GUI intuitiv, asa ca lucrez cu un trial de SPSS. Si asta vine gratis. Dupa 21 de zile nu te mai lasa sa-l folosesti insa. Aham.

Programul statistic n-are mare inportanta. Important e la ce vrei sa-l folosesti si daca te pricepi la ce faci. Eu unele teste le fac in Excel (pe tabele de calcul facute de mine sau luate de pe net), altele in OpenEpi, unele modelari le fac in SYSTAT (prin Parallels). Nu cred ca un program statistic sau altul te face un cercetor mai bun, dar unele sunt mai usor de folosit. N-as da oricum 5000 de euro doar pentru SPSS base plus 500 euro/modul.

Gandeste-te bine daca nu cumva ai nevoie de un statistician! Ai putea sa iesi mai ieftin decat licenta de SPSS + timpul irosit, din nou depinde de ce si cat stii sa faci.

Sunt chestiuni pe care le faci in SPSS cu 2 click-uri si care au in spate rutine de calcul foarte dificil de replicat in Excel sau alte abureli (gen corelatii Anova). Eu as merge pe o varianta gri (chiar daca gri foarte inchis) de SPSS, in special daca folosesc softul in interes academic.

Semnătură 

MacBook Pro 17 “Santa Rosa” /6 GB RAM/500GB Momentus XT/GeForce 8600M GT (Lion)
iPhone 4 32Gb neverlocked | iPad 64+4G stock (iOS 5)

Mini Core Duo 1.83 / 2 GB RAM / 320 GB HDD (Snow)
Lampa iMac G4 17” 1.25 (Leo) + stand iGo
Powermac G4 | 1 Quicksilver + 2 Sawtooth (Tiger) | 2 x Apple Studio Display 15
Powerbook G4 12” Al, 1.5 GHz, 1.25 GB RAM (Leo)
iBook Clamshell Tangerine (9.2.2 + Panther) | Performa 5200 CD (8.1)

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRank
Jr. Member

Mulțumesc pentru sfaturi!
Oricum spss-ul ieșea din discuție datorită prețului. Stat-plus:mac este la 130 dolari, varianta academică, preț rezonabil. Sigur că e bine să ai un statistician de profesie la care să apelezi. Statistica de bază am deprins-o în perioada când mi-am scris doctoratul, așa că o bază există, și lucruri foarte complicate nu îmi trebuie să facă, e vorba de statistică date medicale: medii, deviații standard, ANOVA, curbe de supraviețuire, chestii de genul ăsta. Oricum, ca să publici într-o revistă medicală cu impact, trebuie să produci un articol cu o statistică adecvată.
Pentru doctorat am folosit și eu spss în trial, dar eram pe windows pe vremea aceea.

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRank
Member
Din: Iasi
Macuser din: 19.08.08

SPSS merge greu pe Mac (in cazul meu cel putin). Iti recomand MedCalc via VMWare. Face tot ce ai scris tu, interfata e banala, programul este gandit pt non-statisticieni si foarte usor de folosit.

Semnătură 

Macbook Pro 13.3” Early 2015 Retina
Macbook Air 13.3” mid 2012
iPhones Blackberry Z30

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRank
Member
Din: RFG
Macuser din: 28.03.07

nu știu exact de ce fel de statistici ai tu nevoie, dar uneori și programele simple de analiză a datelor au așa ceva (vezi Kaleidagraph cu versiune OSX sau Origin- merge cu Crossover Office).

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Member
ovis - 09 Iulie 2010 12:06 PM

nu știu exact de ce fel de statistici ai tu nevoie, dar uneori și programele simple de analiză a datelor au așa ceva (vezi Kaleidagraph cu versiune OSX sau Origin- merge cu Crossover Office).

http://www.synergy.com/features.htm

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRank
Member
Din: Tulcea, Romania
Macuser din: 31.03.06

Stata este foarte bun, noi avem 3 licente pe care le-am luat special pentru cercetatorii care vin in vizita si obtin autorizatii sa faca studii.  Exista niste reduceri pentru sectorul guvernamental sau educational, totusi este destul de piparat, nu cred ca scapi fara 800 de dolari cea mai cheala varianta. 
  R e intradevar gratuit si e destul de bun din ce am auzit, am vreo 7-8 insi care il folosesc, varianta de windows ce e drept. Avem una gata compilata.

Semnătură 

if it works .. don’t screw with it

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRank
Jr. Member

Ovis, mulțumesc pentru link, au o ofertă bună pentru mediul academic la 135 USD, un preț bun.
Stata e prea scump.

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRank
Member

Dacă ai Excel 2008 atunci poți încerca și http://www.analystsoft.com/en/products/statplusmacle/