Only 27 spot colors in illustrator
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 20.06.07

Salut, vreau sa “printez” pe sistemul de proofing pe care il avem niste patratele de culoare spot, mai exact niste PANTONE “din alea turbate”. Dupa ce am creat documentul in Illustrator CS4, OS Snow Leopard (totul legal, cu licente, bla, bla, zic asta pentru cei care vor intreba daca sunt softurile legale) am facut frumos un pdf cu setarea “press quality” default. Se pare ca domnul illustrator nu stie “sa tina” decat 27 de culori spot. Restul le converteste CMYK.

De ce? o sa mai sap nitel, o sa fac si cu distillerul eventual. Am cautat si pe google dar nu am gasit nici o referire, nici una. O sa caut si in “help” poate e pe acolo.

Incercati si voi mai intai, inainte sa ma intrebati exact pasii pe care i-am urmat. Dati de stire daca gasiti o rezolvare, sau un raspuns. E curioasa treaba.

Iar ploua :(

Semnătură 

I’m a very neat monster

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

http://www.design.iastate.edu/LABS/tutorials/illustrator/illtut0006.html

http://objectmix.com/adobe-illustrator/741164-27-spot-color-pdfx1.html

wink

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member

Deci nu am inteles :( , daca, convertesc spot in process nu se duce naibii spotul meu? ceva nu mi-e clar. Si nici solutia doi nu ma lamureste, acolo precizeaza ca el avea cateva obiecte cu spot si restul de peste 27 doar in lista de swatchuri, deci nu a trebuit decat sa stearga din ele si gata.

Eu am mai multe obiecte cu spot, multe. Multe patratele cu spot, din care vreau sa fac un pdf dragut. Illustratorul face, dar nu te avertizeaza nicaieri ca iti scoate pdf-ul doar cu 27, te lasa ca boul sa te bucuri si cand verifici in acrobat cu “output preview” sau “preflight” te scarpini in cap precum maimuta cand vezi spoturile tale CMYK.

Am rezolvat cu toporul binenteles, am facut mai multe pdf-uri cu cate 24 de patratele, au iesit incredibil. Am comparat cu pantonarul si sunt peste asteptari, culorile sunt “aproape acolo”; precizez ca pentru test am colorat patratele cu pantonarul in fata, si le-am ales doar pe acelea unde “corespondentul” CMYK era “departe”. Si au iesit… uau. Cateva specificatii ale masinii: Epson UltraChrome HDR Ink 10-channel, drop-on-demand, ink jet print head 11-cartridge configured as: Orange, Green, Cyan, Light cyan, Vivid Magenta, Vivid Light magenta, Yellow, Light black, Light Light black + Photo black or Matte black.

Mai ramane sa testez niste imagini RGB, cu nuante din alea minunate pe care le stim cu totii cand primim fisiere de la arti, si apoi munca de lamurire cu clientul, ca de ce nu iese cum a vazut el pe monitor…..

Acum intrebare: cum se tiparesc pantonarele? atatea coli?

Semnătură 

I’m a very neat monster

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Administrator

păi tu cum crezi că ai tipări un pantonar, având la dipoziție o mașină în 4 sau 5 grupuri de culoare?
știi deja, nu?
smile
iar ‘limitarea’ aia în illustrator este împinsă mult peste complexitatea unui document pe care să-l pregătești vreodată pentru tipar

tot nu am înțeles de ce ai nevoie să dublezi un Pantonar care este mai mult decât suficient să vezi diferența dintre tiparul de policromie și culoare specială
nu obții decât o emulare a culorii pantone și o emulare a tiparului - care e relevanța?

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRank
Jr. Member

Pai ideea este ca fiind un sistem exclusiv de proofing, vroiam sa vad cat de bine simuleaza pantonele. Daca vine un client cu o eticheta si are 2,3 speciale in ea, eu pot sa-i simulez foarte bine tiparul, pe principiul ca intr-o eticheta sau orice altceva folosesti niste culori spot de bun-simt si nu ciudateniile cu care am facut eu testul.

In rest, cred ca de-aia este asa de scumpa o gentuta cu pantonare.

Multumesc de raspunsuri. Ramane totusi intrebarea la care am ramas nedumerit: De ce 27? smile

Semnătură 

I’m a very neat monster

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj Napoca

Sincer, prooful tau printeaza cmyk. Adica acelasi caca maca doar ca de la tine ies pantone si la el ajung tot cmyk pe hartie.
De ce “te grabesti” cand poti astepta acel client sa vina si vezi atunci cum simuleaza culorile lui. Ori poti face teste numai la 27, cele mai importante si mai dificile culori pe care le-ai intalnit.

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRank
Jr. Member

Prooful meu printeaza CMYK? Nuuuuuuuuuuu! smile Am facut acest test din curiozitate, cand ai o masina noua te apuci si testezi, nu? vrei sa vezi ce face, cum face, si mai ales care ii este limita. Iar testul mi-a aratat ca masina scoate niste culori pe care nu o sa le obtii din CMYK la tipar, decat folosind Pantone.  Ceea ce e foarte ok, inseamna ca prooful este (aproape) perfect, tocmai pentru ca am 11 culori (nuante) si nu 4.

Semnătură 

I’m a very neat monster

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Administrator

smile)
ca să obții o culoare pantone, cred că trebuie să pui cerneală pantone, nu?
proof-ul ăla nu e decât o simulare, indiferent că are 4,6 sau mai multe nuanțe de cerneală
dacă simularea pe care o obții e aprope de ce iese la tipar, atunci ești fericit, și tu și clientul tău
wink

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRank
Jr. Member

Da mah prieteni, stiu ca nu e cerneala pantone, toata treaba a plecat de la o curiozitate si m-am lovit de problema cu 27 de spoturi. Hai ca am deviat de la subiect smile. Deci cine mai are vreo idee despre cele 27 de speciale? sa ridice mana!

Semnătură 

I’m a very neat monster

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Am si eu un Epson Stylus Pro 4880 cu 8 culori si pot confirma ca are un spectru muuuult mai larg decat CMYK. Se apropie de sRGB.
Softul de proof are optiunea de a simula culorile pantone si o face f.bine in special pentru solid coated/uncoated. Nu vorbim aici de metalizate etc. Dau print la documente rgb si cu greu vad vre-o diferenta intre ce-mi arata monitorul si ce a iesit pe hartie.
Cat priveste nr. magic 27, nu stiu ce sa zic. De ce nu 26 sau 28. Clar e o limitare soft. Vorba lui Dacu, cine naiba trimite la tipar 27 de culori spot. N-am avut curiozitatea si mai ales rabdarea sa fac testul asta, da dupa ce vin din concediu cu forte proaspete, poate incerc.

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Limitarea din Illustrator este la numărul maxim de plăcile de separație, care este 32. Asta înseamnă 4 culori CMYK plus 28 spot.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Administrator

defapt, odată cu trecerea la postscript 3, adobe a definit Device N color space
limitarea la 27 de culori spot, e din cauza lui
wink
http://www.helios.de/viewart.html?id=947-en
http://www.enfocus.com/actionlist.php?id=921
http://livedocs.adobe.com/en_US/InDesign/5.0/help.html?content=WS25210BC7-2345-4e30-A05C-80903A3B36EE.html

conform Adobe, pentru pdf 1.6 și 1.7 (acrobat 7 și 8): “DeviceN color space with up to 31 colorants is supported.”
adică 27 + cmyk

(deh, e cam prea tehnic, nu?)
smile

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Ghici ce, Illustrator 10 nu are emoțiile astea cauzate de prezența a mau mult de 27 de culori. Mi-a separat 35 de culori fără probleme. De la CS în sus au început cu DeviceN și alte îmbunătățiri cu pretenții.

PS: la fel și Freehand MX, nu face nazuri în privința culorilor.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRankRank
Administrator

wink
tehnologia evoluează pierzând uneori mici facilități…

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRank
Jr. Member

Uite ca am mai invatat ceva.

Semnătură 

I’m a very neat monster