dar ...
The FreeBSD/ppc port is still a Tier 2 platform. That means it is not being fully supported by our security officer, release engineers and toolchain maintainers.
OpenBSD nu suportă controllerele SATA de la Apple.
Ok, m-am linistit. Ma bag in HCL-ul de la OpenSolaris si vad daca se pupa cu ce mai am prin beci. Un AMD cu niste RAM si vreo 2-3 discuri-uri (de care-or fi) tot gasesc pe-acolo, de cutii iara nu duc lipsa. Am mai gasit niste resurse interesante (http://sites.google.com/site/eonstorage/). Cand am timp, ma apuc de un DIY si poate ma aleg cu un NAS experimental in stare de funtionare. Daca reusim sa ne jucam cu el 1-2 luni si totul e Ok, o sa abuzez de emag.ro / depozite de calculatoare / bla si facem o chestie (cat de cat) serioasa.
Asta cu Apple a fost o idee cretina pentru ca sunt eu fanboy, dar ideea de a construi un NAS bazat pe ZFS are implicatii business prea serioase ca sa ne ingropam in portari exotice si alte alea. Oricum o sa ne prindem urechile si cu varianta “simpla”
You can’t… at least not today. While we have ported the majority of the ZFS code to the Linux kernel that does not yet include the ZFS posix layer. The only interface currently available from user space is the ZVOL virtual block device.
De asemenea, nu merge pe kernel-uri mai noi de 2.6.34. Chestia asta e de aşteptat şi eu sunt în stare să pariez pe un rinichi că niciodată n-or să poată avea un port stabil care să meargă cu kernel-uri noi, fiindcă din motive de incompatibilitate între licenţe nu pot distribui asta împreună cu kernel-ul Linux deci vor trebui mereu să stea cel puţin una-două versiuni minore în urmă pentru a face faţă la schimbările din API-ul Linux.
Sigur că făra layer-ul POSIX treaba nu e neapărat moartă, dar… pentru ce ai face asta când poţi direct să foloseşti un sistem cu suport serios şi matur pentru ZFS.