Pentru ca eu vreau sa ajung in secolul 21 si sa nu il pun sa completeze formularul de mana, ci electronic (sau el sa il completez electronic pentru el), si dupa el sa il semneze, am nevoie de o solutie care sa ma asigure ca el nu va incerca sa sparga fisierul pe care eu i-l trimit pentru a modifica anumite clauze / paragrafe in beneficiul lui.
Sper ca am fost suficient de clar.
Criptarea cu parola e suficienta atunci.Te complici degeaba daca incerci mai mult. Overkill.
Eu daca as vrea sa fac un hack as printa o hartie cu ce vreau eu, as lipi pe hartia de la tine si apoi as trage un xerox. Nu m-as complica electronic.
Cred ca poti sa imbunatatesti siguranta procesului daca pui pe cineva sa verifice ochiometric sau electronic ca cele doua contracte sunt identice in partile nemodificabile. Electronic = scan si suprapus in trasnparenta peste originalul necompletat. Daca se incaleca ceva = aditie/modificare.
Incerc sa zic ca problema ta de ecuritate nu e formularul ci faptul ca accepti hartii printate de oricine.
subscriu. Nu te complica aiurea. Daca vreau sa modific pe bune un contract ii pot da print-screen si il pot lua in Photoshop la mana, indiferent de certificate / criptari etc (presupunand ca il pot deschide). Fa ceva cat de cat sigur si nu-ti bate capul cu “perfectiunea”...
adică politica firmei este de tip blind???
iartă-mă că râd de fac pe mine, deși nu este deloc amuzant!
sistemul operațional trebuie schimbat pentru a putea fi eficient și sigur. dezvoltați-vă prioritățile de la acest punct de plecare nu de la pdf criptat.
inspirați-vă din sistemul bancar, din super magazine, din tot ce ține de “jdemii” de utilizatori online.
ce faceți voi acum este exact golirea unei găleți pline cu apă cu pipeta din dorința de a afla câte picături sunt în ea ca apoi să umpleți mii de găleți cu numărul exact de picături…
of doamne, câți confundă prostul management cu destinul!!!
Glumesti, nu??? Cine zice ca politica firmei este de tip blind?
Sincer, in locul tau nu m-as hazarda la afirmatii care sunt 1. fara legatura cu subiectul discutiei si 2. spuse ca se te afli in treaba.
Nu am facut sa iti spun decat ca mie imi este mult mai simplu acum sa imi pun clientul sa completeze de mana si sa semneze un formular decat sa stau eu sa verific fiecare formular primit ca sa vad daca are bube. Este o problema de procese. Si crede-ma, clientul este cel care trebuie (si o face in mod voluntar) sa vina la mine sa il completeze, indiferent ca eu alerg dupa el sau nu. Nu trebuie sa confunzi dorinta de a imbunatati si de a automa pe cat posibil niste procese cu reaua intentie sau prostul management. Sau daca o faci, asuma-ti erorile de judecata in mod unitar si nu te mai baga in discutie.
Ca tot a venit vorba, arata-mi si mie, te rog, o banca in Romania unde ai putut completa tu un formular in mod electronic. In cel mai bun caz, ti s-au completat datele, s-a tiparit un document si ti s-a dat spre a se semna… Ei bine, imi cer scuze ca eu incerc sa fac mai mult de atat.
- Să ai downloadabil pe site un PDF textul din contract - pentru ca clientul să-l poată citi înainte;
- Exact același text îl printezi la magazin pe o hârtie colorată/marcată cumva și-l dai clientului să-l semneze în fața ta.
Asta e cea mai rapidă metodă în care clientul semnează hârtia și nu o poate modifica.
da, si daca vrei ca userul sa completeze ceva in campuri, faci un formular online care sa puna datele la tine pe server, si cand vine sa-l semneze dai print.
- Să ai downloadabil pe site un PDF textul din contract - pentru ca clientul să-l poată citi înainte;
- Exact același text îl printezi la magazin pe o hârtie colorată/marcată cumva și-l dai clientului să-l semneze în fața ta.
Asta e cea mai rapidă metodă în care clientul semnează hârtia și nu o poate modifica.
Buna seara,
Ma bag si eu, in postura de client: de unde stiu eu ca, ceea ce imi printeaza furnizorul cand sunt la deskul lui este exact ce mi-a trimis sa citesc acasa, in liniste? Cati dintre voi au citit ad literam/si inteles, interpretat contractele stufoase - la o asigurare CASCO, de pilda?
Dovada prietenii mei din Bucuresti, care au pierdut o cheie de la masina, si au descoperit (cam tarziu, cand au mers la asigurator de gura mea) ca, pentru a fi valabila in continuare asigurarea CASCO si pentru furt - nu va spun compania - trebuiau sa schimbe in termen de 24 ore si cheile si broastele masinii; care dealer are pe stoc asa ceva? un card la Renault dureaza 2-3 luni pana il trimit din Franta - asa era acum 2 ani.
Scuze pentru off topic, am inteles perfect ratiunea de a face viata clientului comoda, dar e greu sa securizezi totul.
Poate ca o formula ar fi sa nu se genereze un PDF, ci o “foto” a PDF-ului, eventual particularizata pentru fiecare client cu un cod de bare, care sa cuprinda toate informatiile client, sau cele mai importante, dupa ce acesta a completat on-line formularul.
Nu cred ca cineva isi va bate capul intr-atat incat sa modifice cifre de pilda intr-o fotografie.
Documentul semnat de el il vei avea pe suport de hartie, deci oricum TU va trebui sa il recitesti.
Sau, daca vrei dar e deja ciudat in ochii clientului, suprapui cele 2 documente si vezi daca sunt la fel. Sau tipareste documentul (contractul) pe care il trimiti clientului pe o hartie mai speciala, poate cu filigran, preferabil adusa de afara ... cine o sa stea sa descopere cine e furnizorul, ca sa intervina in contractul tau? Da-i un termen de 3 zile pentru returnarea contractului semnat, si eco!
Sau codul de bare tipareste-l cu ceneala ca la magazinele Cora, Metro etc; vei putea vedea imediat daca ti-a inapoiat documentul tau, sau a spart PDF-ul si l-a retiparit, semnandu-l si inapoindu-l ca fiind contractul trimis de tine.
Sau semneaza-l undeva sau pune o stampila cu cerneala vizibila doar in UV - e cea mai simpla chestie.
Sau, ca la berea Schlossgold: tiparire/marcare cu cerneala termosensibila la RECE, adica e lizibila doar sub o anumita temperatura (toti se gandesc la cald de obicei); cand vine documentul de la client, il pui in frigider (glumesc) si vezi daca e cel original. La fel, ca in cazul precedent, nu va gasi intr-un timp scurt sursa cernelii.
macold, ce zici tu… înseamnă deja un sistem cu niște reguli interne clare!
clientul poate studia fițuica (formularul 1234 - ex gen.), o poate face și carte de colorat în limba maghiară dar de semnat el va semna formularul cu pricina emis de instituție. deci nu va avea ce să modifice ci mai bine să caște bine ochii să nu fie altceva decât ce a citit pe pdf (există și astfel de cazuri - altfel n-ar mai fi clauze hotărâtoare scrise galben pal la corp 5 pe un contract clauze de care afli decăt prea târziu!) dar el vorbește de destin (cică managementul este ok și îl cred după verva cu care mi-a sărit la beregată ).
imi cer scuze dacă am deranjat cu ceva în posturile mele, nu am făcut decât să dau curs informațiilor primite. îți spun doar că sistemul de lucru, așa cum m-ai lăsat să văd, nu este unul care să fie generator de performanță și eficiență. respiră adânc, recitește ce ai scris, ce am scris și ce s-a mai scris inainte de a mai sări la cu capul înainte.
spor și formulare maxime!
gata, am ieșit din discuție definitiv! in fond cine sunt eu să vă spun vouă ce și cum trebuie făcut?!
Glumesti, nu??? Cine zice ca politica firmei este de tip blind?
nu glumesc, tu ai zis!!!
vektor12 - 21 Iulie 2010 01:22 PM
[quote author=“haris” date=“1279706989
care sunt posibilitățile să fie verificat de voi înainte de a-l semna???
Tind spre 0. Vorbim de sute, poate chiar mii de documente pe an. Si ar presupune un risc operational si mai mare.
250 de zile x 10 contracte pe zi = 2500 contracte pe an pentru un angajat responsabil de acest lucru, ți se pare mult? este un calcul teoretic, acum nici vodafone nu mai face 10 contracte pe zi la sucursalele mari…
tu de fapt, nu-i așa că faci treaba cu furierii și nu cu oameni responsabili?!
Într-adevăr, cu hârtie filigranată, cu holograme & alte minuni, poți să-i trimiți omului documentul prin poștă să-l semneze și să-l aducă.
Dar dacă tu ca firmă te obligi să respecți un contract pe care clientul l-a tipărit la el acasă și l-a adus să pui tu semnătura și ștampila ... merge doar dacă sunt maxim 20 de rânduri de text, altfel vor fi semnate/ștampilate fără să fie citite.
Cu formularele de la Guvern e altceva - pe ala scrie sus mare o cifră: exemplu: 3340 - dacă tu modifici un 3340 de ăsta, îl semnezi și îl duci la instituția statului - nu contează ce ai scris tu acolo - tu faci pușcărie pentru falsificarea de acte oficiale - deoarece modelul 3340-ului ăsta a apărut într-o anexă a Monitorului Oficial. Din păcate, ca firmă, nu cred că poți face ceva similar.
Un e-mail către client cu un link al unui formular web cu număr de ordine nu ar ajuta? (certificat, cod bare ori altceva) În locul unui pdf…
Adică nu are ce modifica și când apasă sent se trimite formularul la tine și la el pe e-mail o copie.