Salut.
Pana la urma am luat un ower Mac G5 model 7.3, hdd 320 gb, dvd-rw,memorie 3,5gb Samsung ddr 400 mhz, video ATI 9600 XT 128 mb AGP 8x (am un post in care cereamceva sfaturi ce sa cumpar). Pe el am 10.5 cu ultimele update-uri,am mai adaugat Iwork 09 si Ilife 09
Acum cateva intrebari:
1.Merita sa mai fac un upgrade la un osx mai nou pe hardware-ul meu ?
2. Unitatea optica citeste un dvd super greu ,disc de 4,7 GB scris pe windows cu un pachet DMG imi lua o zi sa il citeasca. Pana la urma m-am dus la un PC am copiat depe dvd pachetul l-am pus pe stik usb si asa l-aminstalat :p
3. Pe editare video am vazut ca sunt multe posibilitati , inca nu m-am jucat cu Imovie si vad ca in afara de el mai sunt cel putin 3-4 variante de la apple,plus bine inteles suita adobe premier. Care ar fi recomandat din experienta voastra pentru ppc de mai sus.
1. Pe PPC se poate pune maxim 10.5.8; pe care banuiesc ca-l ai.
2. Schimb-o.
3. Depinde ce vrei sa faci. Ca amator e bun iMovie, ca amator avansat Final Cut Express, iar ca profesionist FinalCut Studio. Fiecare are cerinte hardware din ce in ce mai mari (vezi pe apple.com).
Am sa umblu si am sa scot unitatea optica/
Acum am o mica problema . Iphoto. Am o colectie de aproximativ 80 GB poze. HDD-ul este formatat 90 cu 200. Pozele le-am pus in partitia de 200. Cand am dat la Iphoto sa importe m-am trezit dupa cateva ore cu eroare nu este loc in partitia sistemului de 90GB. Acum i-am dat sa reindexeze scotand optiunea de a copia pozele. Ma va afecta cu ceva ?
Eu am macul unde vreau sa descarc pozele si mai am un NAS, unde trag filme, am o copie a pozelor ce vreau sa o sincronizez cu macul. In retea mai am 2 laptopuri si un media player de retea. Vreau ca pozele sa le pot vedea de pe orice dispozitiv din retea. Daca le-as importa normal in Iphoto nu le-a s mai putea vea nicaieri , corect ? Pe windows folosesc picasa si acolo aveam pozele in partitia secundara doar indexate in Iphoto.
As mai putea modifica partitiile sa fac partitia de sistem suficient de mare sa inghita si pozele, merita, are rost ?
Cu IMovie nici nu am incercat, sper sa nu am si pe acolo surprize
Eu am pus pe G3 si G4 unitati optice Pioneer, Teac, LG, TSST, NEC, etc… Cu exceptia Pioneer 112 [probabil problema de firmware, ca am tot facut teste cu firmware-uri hack-uite pe PC], toate mi-au mers foarte bine. G5 cu AGP ne e departe de G4 FW800, asa ca ar trebui sa mearga.
Ai putea sa incerci sa cureti unitatea, poate merge asa.
Am sa umblu si am sa scot unitatea optica/
Acum am o mica problema . Iphoto. Am o colectie de aproximativ 80 GB poze. HDD-ul este formatat 90 cu 200. Pozele le-am pus in partitia de 200. Cand am dat la Iphoto sa importe m-am trezit dupa cateva ore cu eroare nu este loc in partitia sistemului de 90GB. Acum i-am dat sa reindexeze scotand optiunea de a copia pozele. Ma va afecta cu ceva ?
Eu am macul unde vreau sa descarc pozele si mai am un NAS, unde trag filme, am o copie a pozelor ce vreau sa o sincronizez cu macul. In retea mai am 2 laptopuri si un media player de retea. Vreau ca pozele sa le pot vedea de pe orice dispozitiv din retea. Daca le-as importa normal in Iphoto nu le-a s mai putea vea nicaieri , corect ? Pe windows folosesc picasa si acolo aveam pozele in partitia secundara doar indexate in Iphoto.
As mai putea modifica partitiile sa fac partitia de sistem suficient de mare sa inghita si pozele, merita, are rost ?
Cu IMovie nici nu am incercat, sper sa nu am si pe acolo surprize
Eu as face niste chestii, asa, cand as avea timp:
1. As descarca pe NAS datele din partitia pe care nu e sistemul de operare, as rade-o si as extinde-o pe cealalta. Poti face treaba asta fara sa trebuiasca sa reinstalezi si fara sa pierzi date (daca nu incurci partitiile intre ele, evident). Dupa asta, as avea o singura partitie, mare si frumoasa si utila.
2. Eu prefer sa sharui pozele in the cloud (MobileMe, Facebook, Flickr, pagina personala de web, whatever), chestie pe care prefer sa o fac din iPhoto. Adicatelea, imi fac un album cu poze, apas un buton si gata, sunt online in cateva minute (in functie de conexiune). E mai comod, dar e chestie de preferinte. Imi place la iPhoto ca importa frumos poze facute cu telefon / camera / orice si le exporta la fel de frumos in cloud.
3. Merita sa scapi complet de conceptul de 2 partitii, nu ai nevoie de asa ceva si nu castigi nimic. Poti oricand sa reinstalezi sistemul fara sa pierzi date si, daca o fi sa faci vreodata fresh install, poti sa muti datele atunci.
4. iMovie functioneaza similar -> inghite toate clip-urile posibile (pe alea din iPhoto le ia direct), le indexeaza (face thumbnails), dupa care e simplu si intuitiv. Dar, daca ai material filmat, prima generare de thumbnails poate dura ore.
5. Instaleaza AppleJack (http://applejack.sourceforge.net/). Asa, de siguranta. La un moment dat s-ar putea sa-ti trebuiasca.
Am facut o singura partitie. Nu voi pierde pozele pentru ca voi folosi time machine pentrubackup total pe NAS. Dar cum sa fac sa poata vedea si celelalte echipamante de retea pozele , filmele si pozele ?
Un pic dezamagit de Ilife poate ca este 09
Am apucat si am lasat fara sa stiu ca iphoto sa importa in burta lui toate pozele. Lucru un pic neplacut. M-am informat si amvazut ca se putea sa le las si ca fisiere pe hdd. Acum de exemplu nu pot edita cu altceva pozele decat da le recopiez. Functia de auto fix, mai slabutza decat ceea de pe picasa.
Imovie, slabutz si nu pot prelucra ce scoate camera codat H.264, care este foaret popular si bun. Am sa testez cand am timp FCS2 care este compatibil cu hardware-ul meu.
Am sa incerc un pic sa vad cum este aperture. NU sunt bun la prelucrare foto,caut o solutie pentru incepatori entuziasmati