Salut, pentru cei care folosesc CS4, nu stiu cum e in CS5, inca nu ne-am upgradat la el. Cunoaste cineva cum se scoate acea “adaugare” cu numarul paginii din Illustrator?
- ai o macheta de presa: SuperBebe_148,5x210+5
- dupa ce lucrezi, exporti un jpg sa-l trimiti la aprobare
- cum exporta illustratorul fisierul?: SuperBebe_148,5x210+5-01
- ce intelege clientul sau chiar producatorul cand vede jpg-ul?: ca are dimensiunea X x Y plus 5mm bleed minus 1mm?????
- ce fac eu “ad-labam”? stau sa scot acel 01, iar cand ai un mediaplan de presa….. yeah baby!
Stie cineva? Sau mai enerveaza pe cineva macar? sa nu fiu singurul (pe toti colegii mei ii enerveaza).
Din: Sufrajeria lu' Firea (fost maidan al lui Oprescu)
Macuser din: 06.12.05
nu-i bine, ca daca are o poza pusa intr-un clip mask o sa exporte jpegu si cu zona invizibila a pozei
Si e mai mare pierdere de timp sa cropuiasca dup-aia
Fa exporturile ca si pina acum si daca toate jpegele alea stau intr-un folder comun foloseste un programel: File Renamer
deja l-am luat, mersi, mi se pare ca baietii de la adobe inca mai au mult de lucrat cu illustratorul asta, mai sunt anumite chestii care ma enerveaza
- ati observat ca incepand cu cs4 in sfarsit cand ai un obiect intr-o masca si dai click pe ea/el nu se mai selecteaza toata poza de 1 metru din interior (glumesc)
- se selecteaza doar masca, ceea ce e un mare pas inainte, bravo adobe!
- DAR, daca vreau sa aliniez…. ehe, gata s-a terminat, imi aliniaza la obiectul din masca iar asta mi se pare o aberatie
- daca eu “bag” un obiect undeva inseamna ca nu-l vreau pe tot
Si ar mai fi o lista cu mici enervari dar poate ar trebui deschis un topic special cu “Sfaturi pentru Adobe” sa faca Illustratorul mai bun.
... alinierea “punct cu linie” vad ca tot nu au reusit sa o ia din freehand si sa o bage in illustrator, probabil s-au chinuit mult si la “multipage” (in freehand de secole)
DAR, daca vreau sa aliniez…. ehe, gata s-a terminat, imi aliniaza la obiectul din masca iar asta mi se pare o aberatie
- daca eu “bag” un obiect undeva inseamna ca nu-l vreau pe tot
nu stiu cum o fi la tine, da la mine aliniaza dupa masca
iar faza cu adaugarea nr. artboardului e cat se poate de logica. daca salvezi intr-o versiune inferioara (ex. cand trimiti la tipar) trebuie cumva sa diferentiezi fiecare artboard/pagina, altfel ar avea acelasi nume (imposibil dealtfel)
Intrebare, poate proastă, dar na…. De ce au introdus artboard? Io-s nou pe CS4 și nu-mi prea place sincer faza cu artboard, și mi-a luat ceva pînă să-l dibui de unde se redimensionează artboardul ăsta păcătos.
Oricum nu aș lucra un multipage într-un program care nu are un auto-back-up decent (sau are și nu știu eu?).
Și dacă nu dai use artboards o să-ți salveze toată suprafața de lucru(edit: toate artboard-urile intr-o singură poză). Nu mai ține cont de crop mark.
@ gutuie -> și la mine aliniază după mască.... faci ceva greșit.
“ce intelege clientul sau chiar producatorul cand vede jpg-ul?: ca are dimensiunea X x Y plus 5mm bleed minus 1mm?????” - TU DAI JPG LA PRINT?
Cred că confunzi, de dragul discuției, exportul cu save. Adică nu am dat la print niciodată un fișier folosind export. Prefer să le rasterizez in Photoshop sau și mai bine PDF.
Probabil că JPG-ul e de preview și atunci prea puțin îmi pasă ce crede mai știu eu cine de denumirea fișierului. Nu-i convine să și-l redenumească singurel .
si mie mi-a luat ceva sa ma obisnuiesc cu lipsa cropmarks-urilor.
in schimb acum poti seta bleedul si cand dai export si bifezi “use artboard” il ia cu tot cu bleed.
eu asteptam de mult un multipage in ILL.
La imagini “bagate” in dreptunghiuri simple, intr-adevar alinieaza corect, dar mai sunt si alte situatii (vezi atas) unde nu mai stie sa alinieze bine, sau undeva gresesc eu.
Ce spui tu STef… despre artboard cu salvarea in versiune inferioara, este corect, dar eu totusi nu inteleg de ce mai pune"01” in coada daca eu am doar o pagina, una singura.
... da, eu mai dau si jpg la PRINT! cum? tu nu mai faci si asa ceva, cateodata? preferi sa trimiti in PRINT un illustrator cu linkuri de cateva sute de MB? , iar mie imi pasa de ce anume intelege clientul sau producatorul cand vede o denumire confuza, cand ar trebui sa fie clar ce pleaca de la mine.
P.S. am trimis jpg la TIPAR, atunci cand aceasta cerere a venit din partea producatorului, clientului, departamentului de media, account-ului etc… motivele invocate fiind: “Nu intra pe MAIL!!!, trimite jpg!!!”, “Tipografia vrea jpg, maxim 4MB” si tot asa…
Sunt rautacios pentru ca ai putut sa te gandesti ca eu “default” trimit jpg la tipar. Scuze.
La imagini “bagate” in dreptunghiuri simple, intr-adevar alinieaza corect, dar mai sunt si alte situatii (vezi atas) unde nu mai stie sa alinieze bine, sau undeva gresesc eu.
Ce spui tu STef… despre artboard cu salvarea in versiune inferioara, este corect, dar eu totusi nu inteleg de ce mai pune"01” in coada daca eu am doar o pagina, una singura.
... da, eu mai dau si jpg la PRINT! cum? tu nu mai faci si asa ceva, cateodata? preferi sa trimiti in PRINT un illustrator cu linkuri de cateva sute de MB? , iar mie imi pasa de ce anume intelege clientul sau producatorul cand vede o denumire confuza, cand ar trebui sa fie clar ce pleaca de la mine.
P.S. am trimis jpg la TIPAR, atunci cand aceasta cerere a venit din partea producatorului, clientului, departamentului de media, account-ului etc… motivele invocate fiind: “Nu intra pe MAIL!!!, trimite jpg!!!”, “Tipografia vrea jpg, maxim 4MB” si tot asa…
Sunt rautacios pentru ca ai putut sa te gandesti ca eu “default” trimit jpg la tipar. Scuze.
Imi dai si mie acel Ai sa vad si eu de ce nu vrea sa faca alinierea ?
nu-i bine, ca daca are o poza pusa intr-un clip mask o sa exporte jpegu si cu zona invizibila a pozei
Si e mai mare pierdere de timp sa cropuiasca dup-aia
Fa exporturile ca si pina acum si daca toate jpegele alea stau intr-un folder comun foloseste un programel: File Renamer
Automator face rename si deja o ai pe sistem
Cine vrea trimit workflow-ul.
...mai sunt si alte situatii (vezi atas) unde nu mai stie sa alinieze bine, sau undeva gresesc eu.
În mod sigur este ceva de la tine pentru că eu aliniez fără probleme.
Am avut un profesor în liceu care spunea ceva foarte corect: citește de mai multe ori enunțul. Este numai logic să fie așa din moment ce tu ai bifat “Artboards”. Adaug că nu contează dacă ai 1 sau 99, el îți va pune un numar în coadă pentru că este programat să facă asta atunci când “Artboards” este bifat.
În mod normal ar trebui să îți pese și de cum trimiți tu pentru că dacă ceva nu este bine din design și la tine se va ajunge, într-un mod sau altul. Este un motiv pentru care cei din prepress strâmbă din nas când văd un jpg dar când vezi clientul ridicând din umeri gen “altul nu am” atunci îți revine nasul la poziția inițială.
Eu prefer să trimit un fișier de x mb chiar dacă este mai mare sau un PDF cu specificațiile tipografiei sau celor de la prepress.
-> Uite un mod de a numi un fisier: Bebestrumf_5mmbleed_pag .... si aici completează illustrator, de unde “...” = -01 <-
Nu intră pe e-mail? Ttrimiți frumos pe mail linkul de pe transfer.ro să îl ia de acolo. Doar un click. Sau 2-3 până dai yes yes unde să il descarci. Nu se descurcă? În totdeauna lași un număr de telefon al tău în e-mail, pentru nelămuriri.
Ca o paranteză: ceva ce am realizat de când lucrez cu softuri cu licență, cu toate cu licență. Merg mai bine, nu crashiuesc așa de repede, documentele se deschid și nu fac figuri. Spun asta deoarece varianta opusă chiar face problemele de mai sus. Nu are legătură cu topicul de față dar am vrut să subliniez aspectul ăsta.
Nu e nici o problema sa trimit jpg la tipar atata timp cat e de o calitate f buna.
Lumea are idei preconcepute. Cand aude de jpg = calitate slaba.
Dealtfel daca te uiti in setarile de save/export pdf la Press Quality o sa vezi la compression ca by default e pus pe jpg.
Incearca sa trimit pdf. Cu siguranta nu o sa iasa mai mare ca un jpg cu aceleasi setari la compresie.
Ca o paranteză: ceva ce am realizat de când lucrez cu softuri cu licență, cu toate cu licență. Merg mai bine, nu crashiuesc așa de repede, documentele se deschid și nu fac figuri. Spun asta deoarece varianta opusă chiar face problemele de mai sus. Nu are legătură cu topicul de față dar am vrut să subliniez aspectul ăsta.
ba aș putea să te contrazic aici. (vezi post) nu am reușit să-i dau de cap.
Dealtfel daca te uiti in setarile de save/export pdf la Press Quality o sa vezi la compression ca by default e pus pe jpg.
Just.
Cînd am întrebat de jpg aveam în cap vectorii de orice formă (text/artwork). Mie unu nu-mi plac vectorii rasterizați->printați, în plus un PDF poate fi mult mai mic decît un JPG (multipage și alte dude + la PDF - la jpg) să nu mai zicem de TIFF+LZW cînd e cazul. Dar fiecare cu obiceiurile lui și cu workflow-ul lui.
1. am atasat un ilustrator, daca voi reusiti sa aliniati spuneti-mi si mie, eu nu i-am dat de cap.
2. nu am fost inteles, grEEnlighter era uimit ca eu trimit jpg la print! atentie, la print; da, mai trimit si jpg la print la imprimanta atunci cand fisierele sunt foarte mari, iar eu am nevoie doar sa ma uit pe layout dupa eventuale greseli. pentru TIPAR e alta mancare de peste.
3. szhoul, ai dreptate cu citirea corecta a enuntului, dar eu imi exprimam doar o mica frustrare legata de acel nr de pagina, imi ia un pic din timpul meu si e enervant, ma gandeam ca poate exista o cale ocolitoare, un plugin, ceva…
4. PDF - ei, acum intram pe taramul intins cat o pleasca a muncii intr-o agentie, cu toate regulile, procedurile, bla bla… binenteles ca si eu vreau sa trimit si altceva in afara “tif la 300”, “jpg de 4mb” etc. dar eu nu sunt don quijote, morile de vant m-au invins categoric, nu mai am rabdarea si nici vointa de a mai continua lupta cu ele, recunosc am devenit nepasator: ce scrie in memo, aia predau! dupa indelungi dialoguri, monologuri, discutii… am realizat ca unii oameni nu vor sa invete, nu vor sa inteleaga, nu vor sa stie, NU VOR intr-un cuvant
Paranteza la paranteza ta, szhoul, avem tot Adobele licentiat (CS4), 10 MacPro-uri, din care 6 sunt pe Snow Leopard pe 64 biti