cata_sun în timp ce mă chinuiam să scriu, am zis să văd dacă a mai scris careva între timp, şi hop, tu… Dacă repet ceva ca a scris cata_sun, să nu vă supăraţi. 
dstefan - 09 Septembrie 2010 07:42 PM
psergiu - 09 Septembrie 2010 07:21 AM
1080i este interlaced = calitate mai slabă (și eventual dureri de cap la vizionare) dar fișier mai mic.
1080p este Full HD
Salut,
explica, te rog, de ce pot aparea dureri de cap la vizionat material 1080i
“FULL” ala nu cumva e un cuvant adaugat de departamentul marketing al firmelor producatoare, atat timp cat “rezolutia” unui frame 1080i e aceeasi cu cea a unui 1080p (1920x1080)?
0. Să lămurim nişte chestii. 
Tipuri de afişare:
Interlaced: imaginea de pe liniile impare se schimbă la frame-ul X, iar cea de pe liniile pare la frame-ul X+1.
Progressive: la fiecare frame se afişează imaginea întreagă.
Aici mai e o întreagă poveste cu transmisia şi codarea în i şi în p, dar trecem peste, că nu ştiu exact cum e traba, citisem ceva mai demult.
Rezoluţia este independentă de tipul de afişare. 1080i - 1080px înălţime, 1080p - 1080px înălţime.
1. “Durerile de cap” ar putea fi cauzate tocmai de la faptul că imaginea nu este primită în totalitate de ochiul uman, ci jumate la un frame, jumate la celălalt frame. În realitate, eu n-am auzit pe nimeni să se plângă de dureri de cap de la aşa ceva.
2. La TV-uri, ce e HD Ready/Full HD:
- HD Ready = TV-ul poate vedea orice semnal standard 720p în jos + 1080i (la mai toate modelele); de obicei, rezoluţiile TV-urilor îsunt cam aşa: LCD TV - 1366x768, Plasma - 1024x768 sau 1366x768.
- Full HD = TV-ul poate vedea orice semnal standard mai mare sau egal cu 1080p. TV-urile au de obicei rezoluţia de 1920x1080.
Asta înseamnă că la TV-ul superşmecher HD Ready al lui dr0p5y, dacă pui un film 720p, TV+ul primeşte 720p şi se face upscaling până la 1366x768, dacă pui un film 1080p, în primul rând TV-ul primeşte semnal 1080i (că atât poate) şi apoi îi face şi downscaling la 1366x768. Dacă avea un TV Full HD, vedea imaginea pe TV aşa cum apare în filmul 1080p.
3. Revenind la ce întreabă Profesionalunu:
- Tot ce e sub 720p/i e “moca”. 
- ce e HD de la 720p/i dar nu e 1080p, de la filmare la vizionare e OK: camere video, hardware şi software capabil de 720p, 1080i (aici mă refer la filme), lăţimea de bandă necesară, echipamente de codare şi decodare (aici mă refer la transmisii TV, nu la filme), TV-uri, proiectoare, etc.
- pentru filmele 1080p, deja costurile-s ceva mai mari: camere video 1080p, TV-uri full HD. Majoritatea televiziunilor trasmit 720p, 1080i, cam acolo au rămas
.
- pentru filmele peste 1080p, la capitolul filmat, există o bombă şmecheră care am înţeles că e mult mai ieftină decât ce au studiourile de filme, dar face toată treaba: RED. La partea de vizualizat, ori ai un monitor mare şi un super computer, ori un cinema… 
Diferenţă de calitate este, dar nu extraordinar de mare. Cel mai bun de folosit normal că e 1080p. Depinde dacă-ţi permiţi costurile. Mai depinde şi ce audienţă doreşti. Pentru transmisii pe Internet e mai puţin costisitor să mergi pe 1080i, mai ales dacă vrei să meargă fluent filmul.
Cam asta-i părerea mea.