orange-ul stia de la inceput ca il va lansa spre sfarsitul lui septembrie. daca va uitati la keynote-ul apple-ului de lansare iphone 4 o sa vedeti ca jobs a dat datele exacte de lansare in lume. ca orange a spus apoi ca il va lansa “in cateva saptamani” a fost doar o incercare de marketing care mai mult i-a frustrat pe cei care au crezut asta.
foarte putini au fost cei care au reusit sa mearga in magazin sa cumpere iphone 4 in romania dupa ce s-a lansat pentru ca toate telefoanele s-au vandut imediat in urma precomenzilor facute cu mult timp in urma. orange nu a oferit optiunea de precomanda pe site, asa cum a facut cand s-au lansat celelalte modele pentru ca atunci foarte multi oameni au facut precomenzi, dar foarte putine s-au finalizat prin cumpararea lor propriu-zisa. asa ca acum au oferit posibilitatea de precomanda insa direct in orange shop obligandu-i pe cei care chiar sunt interesati sa-l cumpere, sa dea o fuga pana in shop sa il precomande.
ma asteptam ca preturile sa fie mult mai mari, chiar sunt acceptabile. 219 euro pentru un abonament de 130 de lei pe luna in care ai inclus cam tot ce ai nevoie. pentru cei care au facut nu stiu ce calcule ca vor plati nu stiu cate mii de lei in 2 ani, chestia asta n-are nicio relevanta atata vreme cat si-asa as fi platit un abonament la fel de mare pentru minute, sms, si net mobil, la orice alt operator, sau pentru orice alt telefon. deci banii aia ii platesti si fara iphone, si cu iphone. si nu inteleg de ce lumea si-ar cumpara iphone la liber ca apoi sa nu ii poata folosi toate functiile la maximum. misto e ca oferta include internet nelimitat (insa dupa 1GB de trafic, viteza scade). m-a amuzat si steluta de subsol care spunea ca daca se descopera ca ai folosit telefonul ca si modem, internetul va fi restrictionat, ceea ce mi se pare oarecum normal, acest trafic fiind destinat exclusiv internetului mobil.
celelalte modele de iphone s-au vandut foarte prost in romania (oare de ce orange-ul nu face public nicio cifra?!). se vehiculeaza doar 1500 de telefoane 3g si 3gs vandute de orange in romania. se compara cifra asta raportatata pe o perioada de cativa ani cu milioanele vandute in primele zile de lansare in alte tari?
de aceea orange ori a comandat prea putine, ori apple a decis sa trimita mai putine, si sa le redirectioneze pe cele pe care le avea disponibile spre alte tari unde chiar exista cerere. pana la urma s-a demonstrat ca si la noi ar fi fost nevoie de mai multe. insa mi se pare extraordinar ca apple nu poate face fata cererii, de aceea au si amanat lansarea variantei de iphone pe alb.
am facut deja precomanda la un shop din bucuresti, mi s-a spus ca se asteapta reintregirea stocului vineri (si in china tot spre sfarsitul saptamanii asteptau mai multe modele, asta dupa ce s-au vadut 100.000 in primele 4 zile). astept ziua de vineri :-w
si am o intrebare, poate reuseste cineva sa-mi raspunda. dupa problema cu semnalul, jobs a promis ca va oferi gratuit un bumper cu orice iphone achizitionat. va include orange-ul si acest accesoriu in pachet? 
si mai am o intrebare: facetime-ul s-a lansat si pe ipod touch, asta inseamna ca vom putea suna de pe un touch pe un touch (sau iphone 4) complet gratuit? daca e asa, mi se pare genial.