1 din 3
1
Îndobitocirea voită a copiilor
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Acest articol se adresează celor de 25+ ani care au familie si copii - sau se gândesc să facă un copil

Cum v-ati avântat voi în domeniul calculatoarelor ? Banuiesc că majoritatea, ca mine, cu un HC85, HC90, TIM-S, CIP & alte calculatoare 8 bit. Sau cu vre-un XT sau 286 cu MSDOS. Ce aveau aceste calculatoare în comun ? Toate veneau cu BASIC. Adica dacă voiai, tu la vârsta de scoala primara, puteai scrie un programel care sa îți facă graficul funcției ălea de la mate sau alte calcule repetitive & idioate. Si ați invatat cum e cu:

10 PRINT “GIGEL E UN PROST”
20 GOTO 10

Și ați trecut la chestii mai avansate DAR ați prins începutul - ideea cum merge cutia aia ...

Copiilor din ziua de astazi L-I SA INTERZIS VOIT ACEST LUCRU. Citiți si voi acest articol:
http://www.salon.com/tech/feature/2006/09/14/basic/
( reclama lunga & idioata full screen inainte de articol )
Si spuneti daca nu e adevarat ...

Calculatoarele din ziua de astăzi au ajuns niște dispozitive de îndobitocire și extorcare de bani de la utilizatori.
Dacă acel Gigel cel prost - care nu s-a jucat cu HC-ul cand era mic și a ajuns acum un functionar care a invatat și el de nevoie sa dea click click pe iconu’ de Word, să scrie cuvinte acolo și după aia click pe desenu’ ăla mic cu o imprimantă matricială (care nu știe ce reprezintă - el având una laser la servici) vrea sa îi ia lu fie-su din școala primară un calculator (fie el Mac sau PC) - ce șanse are Gigel Jr. să poată să priceapă ceva despre cum funcționează acel calculator ?
În afară de CounterStrike, Zuma și Yahoo! ce poate să mai facă util cu un calculator ?
Cum poate el să deseneze pe ecran functia y=sin(x)-cos(s/2)/2 ?
Cei care aveti un copil de școală primară care butonează pe calculator vă rog puneti-l sa faca acest lucru (Mac sau PC) ! Va ști oare ? Va avea cu ce ?
Instalați-i programe și invățați-l să le folosească astfel încât să poată face acest lucru. Ați reușit ? Calculați căt vă costă acest grafic dacă ați cumpăra de la 0 calculatorul și TOATE programele implicate în afișarea lui pe ecran - fată de un HC care era echivalentul a 100 USD și conținea tot ce trebuie - inclusiv cartea de BASIC.
Acum gândiți-vă la Gigel Jr. care e destept si vrea să-nvețe. Are un PC sau un Mac cu sistemul de operare pe el dar prostu’ de tacsu’ nu știe să ii arate decăt cum să dea click pe iconu’ de Word…

De ce am ajuns să ne îndobitocim voit copii ?

PS: Eu unul am cumpărat un Sinclair Spectrum original și am grijă să îl păstrez în bună stare de funcționare pentru copii mei.

Puteți trimite acest text pe email sau unde vreti - consider că e bine ca cât mai multă lume să se gândească la asta.

Vă rog pe cât e cu putință să nu divagați discuțiile în acest thread.

Mulțumesc mult.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 08.07.06

N-am decat 23 de ani si nici nu planuiesc sa fac copii prea curand, dar totusi ma bag in vorba. smile Cum am crescut cu un HC si cu cartile lui Diamandi, ma vad atins intr-un fel de problema.
Complet de acord cu ce zici tu, cu o singura exceptie: “tacsu care nu stie decat sa dea click pe word”
E absurd sa ceri oamenilor sa stie programare, chiar in Basic. Pentru multi calculatorul ramane o unealta cu care isi fac treaba, si cam atat. Altii au avut contact prea tarziu ca sa stie ca se poate face si altceva, gen ce se facea cu Basic. Manualele nu incurajeaza incercarea diverselor chestii, pentru ca exista AEL, unde avem animatii frumoase in flash si applet-uri cu butoaie care se lovesc. E un pas inainte, nu zic nu. De-abia in liceu apare si problema programarii, si pentru multi e deja prea mult.
Am dat meditatii o perioada, si nimeni dintre parintii elevilor mei nu avusese contact cu calculatoarele de mult timp. Nimeni nu vedea utilitatea unui program care sorteaza niste numere. Si nu pentru ca erau niste prosti.
Pe de alta parte am vazut si un caz in care parintele uitase serile petrecute cu mine in fata HC-ului, scriind programe sau desenand cu creionul optic (si cat m-au ajutat pe mine), si-si lasase copilul in voia sortii (a jocurilor si a altor activitati mai mult sau mai putin productive). Aici da, el e cel care a gresit.
Dar in multe cazuri e vorba pur si simplu de neinformare. Flamingo si alte magazine fac reclama la calculatorul pe care ti-l poti lua folosind cei 200 sau 300 de euro dati de guvern elevilor. Explica ei in vreun moment la ce poate fi util calculatorul ala copilului, in afara de a-si scrie referate? Nu. Parintele de unde sa stie? Informatica in scoala generala este mirobolanta: cum sa facem wordart, cum sa adunam numere in calculatorul din windows, cum sa desenam in Paint. Cel putin asta se facea la scoala sora-mii. Pai daca nici profesorii aia nu-s in stare sa te ghideze nitel, ce ne facem? Nu mai zic de profesorii de liceu. Am intalnit cativa care erau pur si simplu prosti si nepregatiti. Si mai rau, erau infatuati.

Cat despre articolul lui nenea ala, el n-a auzit de emulatoare? Acum cativa ani ma jucam chiar cu unele de Spectrum si Commodore, si puteai face pe ele toate lucrurile de care se plange el. Era unu misto de Spectrum, rula in fullscreen. Plus ca nu mai stai cu casetele si cu tv-ul ocupat. smile

Semnătură 

96 percent of Americans believe that Mr. T still pities the fool.

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Păi computerul nu e sinonim cu programarea. E pur şi simplu o unealtă cu care poţi să faci N lucruri. Depinde de părinţi, şcoală şi de aptitudinile copilului dacă şi în ce fel îl va folosi.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Constanta
Macuser din: 12.11.05

Banuiesc ca majoritatea dintre voi aveti permis de conducere!
Dar cati dintre voi cunosc mecanica auto?
Lipsa cunoasterii functionarii motorului cu ardere interna sau depanarea lui va impedica sa fiti si buni soferi?

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Administrator

Toti cei care au scris software-urile pe care voi care astazi le folositi precum Gigel Sr. au inceput cu un calculator care inclusa o modalitate de programare. Nu toti vor sa invete programare, dar cei care vor nu mai pot.
Cum ar fi daca s-ar renunta in scoli la matematica ? Omul poate sa traiasca si fara sa stie sa sa extraga o radacina patrata si sa faca graficul y=sin(x)-cos(s/2)/2 ? Si eventual geografia - pe bucuresteni nu ii intereseaza muntii din nordul tarii sau capitalele statelor africane.

hansa37: tu ai conduce o masina cu capota sudata ? La care sa stii SIGUR ca daca se strica in mijlocul campului absolut singura ta sansa este sa pleci de acolo tractat ? Sau daca nu ai contract de service sa o parasesti acolo, sa faci autostopul si sa iti cumperi alta masina ?

Andu: si profesorii aia ce ar putea sa predea ? Ce alternative reale exista ?

Tudor: vine agentia X si iti ofera un contract de multi €€€€€ dar pe fiecare pagina trebuie sa apara graficul y=sin(x)-cos(s/2)/2 - cum l-ai desena tu ?

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

computerul e o unealta, dar si un ‘cirlig’  //  mereu va fi cineva curios sa vada ce e in cutiuta, si cum functioneaza
dar nu toate inclinatiile parintelui se transfera copilului - lasa-l sa aleaga singur ce-i place grin

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
psergiu - 18 Septembrie 2006 03:00 PM

Tudor: vine agentia X si iti ofera un contract de multi €€€€€ dar pe fiecare pagina trebuie sa apara graficul y=sin(x)-cos(s/2)/2 - cum l-ai desena tu ?

În nici un caz învăţând Basic sau alt limbaj de programare, ci apelând la cineva care se pricepe la acest lucru, sau la un soft care ştie să facă aşa ceva, de exemplu Graph550, care e gratis şi nu mi-au trebuit decât 10 secunde ca să-mi dau seama cum se foloseşte.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Constanta
Macuser din: 12.11.05

De acord cu Dacu.
psergiu: in mod clar mi-am ales Mac pentru ca nu stiu nimic din ce se afla in inerior si nu trebuie sa-mi bat capul!
acum 12 ani, nu pusesem mina nici macar pe o tastatura si nu stiam diferenta intre software si hardware. Cand a fost sa cumpar un computer dealerul ma ascultat, si in final mia spus ca daca vreau neaparat sa i-au un computer la varsta mea(37ani) cel mai bine ar fi sa cumpar un Mac. Drept ptr. care am luat un LC 630 pe care am dat atunci impreuna cu o imprimanta Epson color 3600$!!!.Credema, si acum îi multumesc ptr. indrumare. Datorita alegerii facute atunci viata mea s-a schimbat intr-un fel, ajungind acum sa am o afacere bazata pe grafica computerizata, din care i-mi castig existenta(http://www.digitalcenter.ro/).
Referitor la masina cu capota sudata, da conduc o astfel de masina,(vezi avatar)ptr. ca este in totalitate restaurata de mine si nu mie frica sa plec cu ea oriunde vreau

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Administrator

Dacu - problema e ca acel copil nu mai are ce sa aleaga. Poate sa vrea si sa planga: Taticule, vreau sa invat sa fac calculatoru’ sa faca ce vreau eu - nu o sa ai ce sa ii arati. Un copil nu se intelege bine cu XCode.

Tudor - Ma asteptam sa folosesti Application/Utilities/Grapher.app smile

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Acum, mie mi se pare că autorul articolului exagerează. Dacă vrei să îndrumi un copil spre programare, găseşti uşor mijloace ieftine sau gratuite. Dar chestiunea e alta. Să zicem că un copil e atras de calculator, şi vrea să înţeleagă cum funcţionează programele sau chiar să facă şi el aşa ceva. Acum 20 de ani pe un ecran de HC vedeai doar un cursor şi câteva linii de text, sau dacă era vorba de un joc, nişte pixeli coloraţi asamblaţi frumos, care se mişcau şi bipăiau de zor. Atât şi nimic mai mult. Dar acum, un copil probabil că ar vrea să ştie cum poate să facă o fereastră în care scrie “GIGEL E UN PROST”, şi să aibă două butoane: “DA” şi “CU SIGURANŢĂ”. LOL Ce-i arătăm? AppleScript:

display dialog "GIGEL E UN PROST" buttons {"Da!""Cu siguranta"default button "Da!" 
 Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
psergiu - 18 Septembrie 2006 03:45 PM

Tudor - Ma asteptam sa folosesti Application/Utilities/Grapher.app smile

Pffffff….!!!! Uitasem complet de Grapher…

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Administrator

Multumesc Tudore de exemplu. Uite - daca le luati un Mac copiilor, mai au au sperante smile
Insa carte de AppleScript in limba romana a vazut cineva ? Asta ar putea fi o problema.

Mai veniti cu exemple & idei oameni buni.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 14.10.05

Ce subiect de dezbatere… smile

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Altă idee: Hypercard. Apple nu-l mai comercializează, dar era destul de drăguţ şi simplu, şi se puteau face chestii interesante.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

francezii inca il mai folosesc….

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRank
Member
Din: Tulcea, Romania
Macuser din: 31.03.06

Problema asta se poate rezolva in scoala. Acum de bine de rau orcine face niste ore de informatica si are contact. Cui ii place si vrea sa mearga pe IT poate alege acum incepand cu liceul aceasta specializare unde face si programare.Mai departe cui ii place si are si inclinatii ...doar cerul e limita.

Semnătură 

if it works .. don’t screw with it

1 din 3
1