Intrebari despre configurarea unei retele
  [ Ignoră ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 13.10.05

Ma pregatesc catre sfirsitul anului s a ma mut in casa noua , si cum am construit-o de la zero mi-am prevazut prize de internet aproape in fiecare spatiu din casa, asa ca m-am trezit acum in camera tehnica cu un manunchi de cabluri. Intrebarea este cum fac mai bine sa leg aceste fire intre ele si binenteles apoi la internet , ce hardware sa folosesc daca aveti ceva sfaturi din experienta proprie cit si ce provider de internet ati alege voi in conditiile in care in zona am si rds cu fibra si upc si romtelecom.
Eu ma gindesc sa folosesc un switch cu 10 - 15 porturi , dar nu stiu ce model, marca etc. Iar ca provider inclin spre rds pentru ca au fibra optica abia pusa in cartier (zona Chitila)
Orice sfat este bine venit .

Multumesc .

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 18.04.08

Eu iti recomand un router “pur sange” (nu wireless), de la care sa plece swich-uri, routere wireless (pe care le folosesti doar pentru bridge, nu ca router) si alte elemente de conectica. Eu folosesc un router Juniper care e infipt in scula RDS-ului, de la care pleaca un swich 3Com Gigabit cu 16 porturi si, respectiv, un router WiFi (luat la intamplare din Altex) care stie 802.11n si care functioneaza practic ca swich. Avantajele sunt ca pot reconfigura reteaua absolut oricum ma taie capul, pot muta wirelessu’ in alta parte, adauga alte WiFi-uri, muta swich-uri, etc, etc, FARA sa reconfigurez nimic la capitolul acces internet. Routeru’ face routing si nimic mai mult.

Semnătură 

MacBook Pro 17 “Santa Rosa” /6 GB RAM/500GB Momentus XT/GeForce 8600M GT (Lion)
iPhone 4 32Gb neverlocked | iPad 64+4G stock (iOS 5)

Mini Core Duo 1.83 / 2 GB RAM / 320 GB HDD (Snow)
Lampa iMac G4 17” 1.25 (Leo) + stand iGo
Powermac G4 | 1 Quicksilver + 2 Sawtooth (Tiger) | 2 x Apple Studio Display 15
Powerbook G4 12” Al, 1.5 GHz, 1.25 GB RAM (Leo)
iBook Clamshell Tangerine (9.2.2 + Panther) | Performa 5200 CD (8.1)

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Member

Mutumesc pentru ajutor,
Mi se pare un sfat bun cel dat de tine, si probabil ca asta va fi configuratia. In schimb am cautat sa vad de unde sa imi cumpar un router Juniper si pe linga faptul ca am gasit o gramada de modele si nu stiu asupra caruia sa imi arunc ochii am constatat ca si pretul este destul de ridicat . Ori nu am stiut eu unde sa caut dar ma gindesc sa caut si alte variante de routere “bune” dar poate la un pret ceva mai rezonabil.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 18.04.08

Juniper face routere profesionale, aceeasi clasa cu Cisco. Poti gasi Cisco relativ ieftine pe la 150 Euro, dar poti pune orice router. Eventual unul care stie ipv6 smile Fereste-te de Time Capsule-uri…

Semnătură 

MacBook Pro 17 “Santa Rosa” /6 GB RAM/500GB Momentus XT/GeForce 8600M GT (Lion)
iPhone 4 32Gb neverlocked | iPad 64+4G stock (iOS 5)

Mini Core Duo 1.83 / 2 GB RAM / 320 GB HDD (Snow)
Lampa iMac G4 17” 1.25 (Leo) + stand iGo
Powermac G4 | 1 Quicksilver + 2 Sawtooth (Tiger) | 2 x Apple Studio Display 15
Powerbook G4 12” Al, 1.5 GHz, 1.25 GB RAM (Leo)
iBook Clamshell Tangerine (9.2.2 + Panther) | Performa 5200 CD (8.1)

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Cumpără un dulăpior de ăla de 19” (sau doar o ramă) și termină toate cablurile într-un patch-panel (o ramă cu 24 porturi)
Switch-urile cu 16-24 de porturi sunt de obicei rack-mountable așa că o să stea perfect în rama/dulăpiorul ăla
Cumără un clește și învață să pui tu mufe.

ATENȚIE ! Gigabit Ethernet folosește toate cele 8 fire dintr-un cablu UTP. Dacă ai avut un electrician “dăștept” (cum a pățit un vecin) care a tras un singur cablu pt două prize ETH ... nu vei putea avea decât 100Mbps (care folosește doar 4 fire).

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRank
Member

Eu am de la fiecare priza cite un cablu care duce pina in camera tehnica . Cablu cred ca este cat5. Dar este adevarat ca la fiecare priza sint de fapt doua intrari si din ce am inteles pot fi configurate ca 2 prize internet dar si ca una de internet si una telefon pe acelasi cablu. Cum sa fac ? Sa le leg pe amindoua la internet sau una internet si una telefon sau sa leg doar una din cele doua ?

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRank
Member

Ce parere aveti de routerul asta? http://www.netgear.com/products/business/VPN-firewalls-appliances/wired-VPN-firewalls/FVX538.aspx

Nu ca ar fi forte ieftin din cite am vazut

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Din păcate ai avut și tu electrician dăștept. Trebuiau (minim) două fire până la fiecare priză.
Acum poți avea la fiecare priză doar una din următoarele:
- 1 port Gigabit
- 2 porturi 100
- 1 port 100 + 2 linii telefonice (cu pierderi de pachete când sună telefonul)

Și vezi EXACT ce tip de cablu ai folosit. Cat 5 supoartă doar 100. Cat 5e, cat 6 sau cat 7 sunt necesare pt gigabit.

De router eu nu spun nimic, sunt adeptul unui PC cu 2 interfețe de retea și un Linuxache sau un BSD pe el.

Ca switch: vezi câte porturi de gigabit vei avea (datorită dezastrului cu firele) și ia un switch de 5 sau 8 porturi - nu are rost să cumperi ditai switch-ul de Gigabit dacă doar 4 din sârmele din perete suportă gigabit.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRank
Member

Am verificat ce cablu am folosit si intradevar este CAT5e