Curatare Power Mac.
  [ Ignoră ]
RankRankRank
Member
Din: Romania, Bucharest 4
Macuser din: 10.10.07

Salut, mi-am luat vechiul power mac de la un amic, insa este PLIN, dar PLIN de praf.
Intrebarea mea este, daca in afara de un mic “aspirator” si curatat placa video, coolere, si interior carcasa, ar trebui sa ma “bag” si la sursa.
Am inteles ca daca nu le “cureti” macar odata la 2 ani (nu cred ca a fost saracul “aspirat” total), e posibil sa ti se arda sursa datorita prafului depus in ea…
Sursa am vazut in mare cum se scoate, intrebarea mare este daca se poate sau nu aspira?
adica o scot aiurea pt trebuie demontat bucati , sau merge aspirata usor?

Multumesc anticipat….

Semnătură 

Winblows Mac’s me crazy si iMac-tually going OS X !

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 13.10.05

Ce nu se poate aspira se poate sufla.
Folosește un tub cu gaze comprimate (Dust Off, Dry Air, Druckluft, Spray Duster...) pe care poti să-l găsești pe la magazinele cu birotică-electronice sau un mic compresor…

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Vezi dacă poți seta aspiratorul pe “suflat”. Dacă “trage”, nu o să tragă mai deloc jegul. Trebuie suflat. Afară, pe un balcon deschis sau pe pervazul ferestrei (o să vezi tu de ce smile ) Merge și cu spray de ăla de suflat, dar costă...

De asemenea trebuie să te ajuți cu o pensulă mică, praful ăla e lipit bine.
Problema cea mai mare la curățare este electricitatea statică produsă de jetul de aer și frecare. De aceea trebuie să faci așa:
1) Caclutalorul să fie deconectat de la curent electric.
2) Te legi cu un fir conductor la carcasa calculatorului (sau alt punct de GND). Există brățări speciale pt așa ceva dar merge și cu o sârmă dezizolată sau doar atingând metalul cu mâna.
3) Pensula trebuie să aibă “cotorul” metalic și tu să atingi tabla aia cu degetele când cureți.

O altă problemă e cu ventilatoarele + curent rapid de aer. Un motoraș electric dacă este invârtit, va produce curent. Dacă pui un jet puternic de aer pe palele unui ventilator și îl învârți mai rapid decât viteza sa nominală, va produce o tensiune mai mare decât cea pe care o consumă in mod normal. Deci vei arde ceva. Bagă firele de la pensulă în palele de la ventilator când îl suflii și nu-l lăsa să prinda viteză.

Sfat: ia un imbus / o șurubelniță, demontează mac-ul bucăți-bucăți și spală piesele de plastic / non-electronice în cadă cu apă caldă și detergent de vase apoi usucă-le bine (pe calorifer sau cu feon-ul dacă te grăbești). Se curăță mult mai bine. Și dacă fostul proprietar era fumător, se duce mult din duhoare.

Desfă și sursa, sufl-o înauntru, pensulează bine palele de la ventilator și spală-i capacul. Cu ocazia asta vezi și dacă condensatorii electrolitic au capacele umflate sau nu.

Pentru plastice îngălbenite, CIF+apă la 40-50 grade+burete de vase+frecare la greu. Nu o să se albească precum în prima zi, dar se vede diferența.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRank
Member
Din: Romania, Bucharest 4
Macuser din: 10.10.07

facut bucati-bucati, doar pensula si aspirator care trage + carpa putin umeda pt tablele mari…
lasat cateva ore si remontat….
15 minute de panica (nu pleca OS,  doar se alimenta si dadea sunetul de chime distorsionat).... reverificat montaj, dat 3 palme peste frunte si modificat ordinea RAM-urilor (obisnuit cu PC unde sloturile sunt 1/2 1/2 (la mine sunt 2/1 1/2).
Merge perfect, acum scriu de pe el wink

Semnătură 

Winblows Mac’s me crazy si iMac-tually going OS X !