Salut.
Am gasit o discutie despre cum se combina mai multe fisiere intr-un pdf.
Insa cum se face mai mic? De la 22MB. La cativa kilo as vrea. De preferat un programel gratis.
Mersi
Mersi.
Am folosit Reduce File Size. Mi le face prea mici. Si diminueaza calitatea. Se vad pixeli. Am incercat cu Black and White si e mai ok, insa imi ia culorile din fisier.
Alta solutie nu exista?
E oarecum normal sa se intample acest lucru. Calitatea imaginii si spatiul de disc ocupat sunt proportionale: unul scade, scade si celalalt.
Pana la un punct da, dar Preview este dezastruos la faza asta. De exemplu, daca scanez un document (A4, 150 dpi color) si il salvez PDF am un fisier de vreo 3.5 MB. Daca ii trec la dieta cu Preview, imi face o chestie de 37 kb din care nu se mai poate citi nimic (adicatelea text printat cu caracter de 12 devine test Rorschach). Daca il trec la dieta cu Adobe Acrobat (File -> Reduce File Size…) imi face un document absolut OK de vreo 2-300kb, care la rezolutie de ecran are o calitate absolut comparabila cu originalul (ba chiar si la reprintare, textul nu sufera cu nimic).
Optiunea din Preview este excelenta daca scanam postere si vrem sa facem timbre. Din pacate insa Adobe Acrobat nu prea intra in specificatiile de “mic si gratis”.
Ideea e ca poti modifica filtrele astfel incat sa produca o imagine decenta. Sau poti sa faci tu operatiunea manual: convertesti cu Preview in JPEG, umbli la compresie, dimensiune, etc, apoi reimpachetezi in PDF.
Salut.
Am gasit o discutie despre cum se combina mai multe fisiere intr-un pdf.
Insa cum se face mai mic? De la 22MB. La cativa kilo as vrea. De preferat un programel gratis.
Mersi
Acel fișier de 22 MB reflectă calitatea / rezoluția elementelor componente. Ca să-l reduci de la 22 MB la, să zicem, 500 KB, e clar că vei pierde MULT din calitate / rezoluție. Ca atare, trebuie să te decizi ce compromis faci și la ce nivel. De ce ai nevoie să reduci calitatea, până la urmă de asta e vorba? Ca să-l trimiți prin e-mail? Pt asta poți folosi transfer.ro (fișiere de până la 1 GB). Sau care e finalitatea? O calitate mai proastă? Să fie mai puțin / mai mult spațiu pe disc? Un PDF de 22 MB care conține relativ multe foto cu rezoluție bună sau foarte bună nu înseamnă mare lucru azi.
Am foarte multe partituri scanate. Pe care le folosesc des. Si ca sa fie toate la un loc, le combin in functie de ce am nevoie. Insa daca am 500 de foi scanate si fiecare are cate 3-4MB cand le combin nu imi prea convine spatiul pe care mi-l ocupa. Si de calitate am nevoie neaparat ca sa le vad fullscreen cum trebuie. Si nici sa iau fiecare foaie in parte cu Preview si sa aplic filtre si alte nebunii la 500 de foi.
O partitură, care e un document alb-negru, nu are nevoie de 3-4 MB pt o calitate (foarte) bună, deci cred că trebuie să lucrezi la origine, la scanare, nu la comprimarea calității. Ca să ai 3-4 MB la o partitură alb-negru fie salvezi ca tiff, fie color, fie ambele, folosind inutil resurse. Eu cred că 300 dpi pe alb-negru, jpg calitate maximă sau png nu urcă la mai mult de 500 kb/pagină. Fă 2-3 teste și cred că vei ajunge la sub 500 kb / pag., format jpg sau png, cu o calitate suficient de bună ca să o vadă și cineva cu vederea mai slabă.
Mai cred că un format grafic nu trebuie să-l convertești în PDF, decât dacă musai, de ex. dacă sunt ilustrațiile unei cărți, caz în care salvezi cartea în ansamblu ca PDF. Lasă-le în formatul originar, dându-le nume precedate de numere, de ex. 1_titlu.jpg, 2_titlu.jpg Cred că, în acest fel, 100 de pagini vor avea maxim 50 MB, probabil mai puțin, vezi cum ies testele.
Ideea e buna. Chestia e ca deja am multe partituri deja scanate si nu vreau sa reiau procesul. Plus ca mai sunt si cele pe care le mai “scot” de pe net. La care nu mai pot umbla.
Asa ca revin la primul post.
Exista vreun program gratuit care sa faca ce face Adobe Acrobat Professional pt 300 USD?