Mobile.me - 50 Gb spațiu de stocare, 100 de dolari/an. Ce oferă? Sync: contacte (o opțiune inutilă în condițiile în care nu am Nokia PC suite pentru MAC), mailuri (adică o nouă adresă de mail, pe lângă celelate 5 deja existente), bookmarks (până când Xmarks e free nu e o opțiune viabilă). Mai are opțiunea de share, ca și Dropbox. Întrebare. Oferă și posibilitatea de a-mi găzdui un site?
Dropbox - 50 Gb spațiu de stocare, 100 de dolari/an. Oferă cam ce oferă și mobile.me. Sync: contacte (adică ca și în cazul mobile.me o să îmi descarc contactele de pe Nokia folosind soft-ul de PC și apoi le import în Address book pe mac), nu o oferă dar am setate căsuțele de mail și pe MAC și pe PC (Outlook), cât despre bookmarks (pe Firefox am Xmarks, iar pentru Safari folosesc funcția import/export, căci Safari nu cred că se iubește cu Xmarks). Nu îmi oferă posibilitatea de a găzdui pagini web.
MxHost - 40 Gb. Găzduire site, am căsuța mea de mail (plus mai pot adăuga câteva), cei 40 de Gb îmi dau posibilitatea de a crea și un cont de FTP, deci am rezolvat și partea de Share.
Dacă mobile.me oferă și găzduire site-uri, atunci alegerea e simplă. Dacă nu? MxHost va rămâne pentru că îmi găzduește site-ul la un preț de 40 de lei/trimestru, am pachetul minim (de bază). Dar am nevoie și de spațiu de stocare și Share. Deci, ce e mai bine: Dropbox sau Mobile.me?
Daca ai mai multe Mac-uri sau un iPhone, MobileMe incepe sa aiba un avantaj competitiv solid (Back to my Mac, Find my iPhone, etc). Da, poti face hosting pe MobileMe si lucra la site prin iWeb. Adicatelea, daca ai domeniul pe undeva (nu iti fac si domain hosting), ii poti agata un site tinut pe MobileMe.
Ai incercat sa te uiti la Google Apps? Stie sync la calendare si contacte (si cu Nokia http://www.google.com/mobile/sync/), poti face share (Docs), chiar daca NU face hosting poti folosi Google Sites pentru a creea site-uri ad-hoc, il poti folosi ca server propriu de mail (10 clase peste orice server de mail ti-ai instala). Si e free. Ma rog, la $100 / an nu asta e problema, dar totusi. Daca dai $50/an/utilizator ai servicii overkill: videoconferinte, Google Voice, spatiu privat de Google Videos, etc).
In schimb, nu sunt eu foarte in clar cu preturile de MobileMe pe care le-ai enuntat. Un MobileMe costa 79 Euro / an si ai 20 GB spatiu. La acesta poti face upgrade la 40 GB pentru 40 euro in plus (total de 119 Euro) si, respectiv 60 Gb pentru 79 Euro in plus (total de 158 Euro). Sau, poti lua Family Pack, care iti da inca 4 conturi cu cate 5 GB spatiu de storage fiecare, chestie care nu te ajuta prea tare.
Oricum, in varianta in care vorbesti de multe zeci sau sute de GB, ma gandesc ca ai nevoie de servicii de cloud backup, care sunt distincte de MobileMe / Dropbox, sau alte asemenea. De genu asta: http://b2.crashplan.com/landing/index.html
iDisk fata de DropBox e varza !!!
Oricat vreau eu sa imi placa iDisk si integrarea cu Macul deocamdata e in urma lui DropBox.
Subscriu, iDisk este extrem de lent. Nu folosesc DropBox, dar iDisk se misca cu viteza melcului turbat. Citeam pe undeva ca merge asa de lent doar in Finder, se pot obtine viteze mult superioare cu 3rd party apps, dar nu am avut rabdarea sa incerc. In fond, eu pastrez cam 6-7 Gb pe iDisk (documentele importante, de relevanta cumva contemporana, nu toata arhiva) si se sincronizeaza in background intre mac-uri. Asa e destul de utilizabil…
Eu le folosesc pe ambele.
Dropbox e mai rapid,folosesc 1password cu keychain-ul in dropbox pentru sync pe toate device-urile.
Cu mobileme sunt probleme.
Vă mulțumesc foarte frumos pentru sfaturile și părerile oferite. Am stat și am analizat ce ați spus.
Pe de altă parte am încercat să analizez și dacă am sau nu, cu adevărat, nevoie de oricare din serviciile oferite de firmele respective. Concluzia ar fi că, în fapt, am nevoie de spațiu de stocare mai mult decât de alte facilități (sincronizări, etc.). Pentru Sharing cu unii clienți sau doar un simplu uploda/download de fișiere, care sunt foarte mici (sub 100 de Mega), decomadată, mă descurc cu cei 2 GB liberi oferiți de Dropbox. Iar ca să dau 100 de dolari pe an pentru 50 de Gb e cam nebunie curată. În 2-3 ani mi-aș lua un HDD de 1 Tb de acei bani. Așa că de ce să nu cumpăr un HDD extern.
Acum, revin cu o întrebare: Cum s-ar înțelege un Windows Vista, un OS X 10.4.11 (PPC G4 733 MHz) și un HDD extern de 1 Tb? Întreb aceasta în condițiile în care OS-ul nu vede un amărât de stick de 8 Gb formatat NTFS. De aceea nu merge nici rețeaua MAC-PC, doar PC-MAC (adică MAC vede PC-ul dar nu-l poate accesa, iar PC-ul vede MAC-ul și îl și accesează). Cum ar putea să vadă OS X 10.4.11 un HDD de 1Tb, care ar fi păcat să îl formatez FAT32, căci NTFS cu sigunrață nu-l vede?
Nu cumva problema nu stă în a achiziționa un HDD extern sau nu, ci în a schimba MAC-ul?
Se intelege bine atata timp cat alegi HFS sau NTFS iar pe OS ai instalat NTFS for mac de la Paragon sau MACDrive De la Mediafour pentru read/write.
Atentie insa cu fisierele de windows pe OS X si invers deoarece se pot conrupe/strica…
Am prins o oferta excelenta anul asta pentru reinnoirea MobileMe: 45$ de pe eBay, cod trimis prin mail. In Dec. 2008 platisem 52$ iar in 2009 54$, tot de pe eBay, tot trimis prin mail.
Revin obsesiv cu problema mea legată de HDD extern de 1 Tb și conexiunea MAC și PC. Presupunând că aș putea formata HDD-ul în format HFS, Windows Vista îl va vedea/citi/scrie? Cum formatez HDD extern HFS? Dacă îl formatez FAT32? Ce probleme aș putea avea? Nu am fișiere ISO/DMG sau DVD de 4 Gb. Cel mai mare fișier al meu are 300 de Mb. Ce aș pierd/câștiga?
OS X 10.4.11 am văzut că se împacă foarte bine cu formatul FAT32.
FAT32 nu e recomandat pentru discuri/partitii mai mari de 32GB.
HFS+ il formatezi folosind Disk Utility.
Exista drivere de la Apple pentru a compatibilitate HFS/NTFS dar este pentru read,daca vrei si write vezi aici si aici.
Dacă nu ai fișiere mai mari de 4GB și nu dorești să instalezi aplicații pe discul ăla, fă-l FAT32 și gata.
Boboc: “nu este recomandat” de către Microsoft ca să păcălească lumea să treacă la NTFS - poveste veche, introdusă de ei în 98/2000/XP dar la care au renunțat după aia.
FAT32 pe un HDD mare însă va aloca fișierele în bucăți de 16Kb sau 32Kb - dacă ai 100 de fișiere mici de 100 bytes, ele vor ocupa de fapt 100*32k = 3.2Mb