daca iti place fizica, probabil si matematica, inveti programare si o sa ajungi programator de jocuri, nu ca amicul lui psergiu tester. daca esti asa de bazat si poti ajunge unde vrei, dute la info.
@kretzu: Da, eu am făcut fizica la Cluj. Încă nu am terminat-o, sunt doctorand dar nici după aia nu cred că o să o termin, ar fi imposibil
Momentan lucrez în cercetare și sunt mulțumit, dar viitorul nu e roz. Oricum, dacă nu îți place în România, o să găsești o grămadă de oportunități de plecare prin lume, cu diverse burse, o grămadă de colegi au făcut așa. Putem povesti mai multe pe privat, messenger, etc. Dacă ar fi să fiu din nou în clasa a XII-a, tot facultatea de fizică aș alege-o.
daca iti place mergi pe fizica. Poti incerca orice facultate din Eu, vei fi admis. Costurile sunt comparabile cu a face facultatea la Bucuresti daca esti din provincie,cel putin cand ma gandesc la chirii si alte costuri cum erau inainte de criza.
Uniunea Europeana nu inseamna numai mersul fara pasaport la cumparaturi de figuri in Pandorf.
Depinde de tara. Cea mai accesibila mi se pare Germania ai o taxa de vreo 3-400 de euro pe semestru. . Poti incerca sa obtii o bursa. E suficient sa trimiti un mail cu o prezentare a ta si o scrisoare de intentie. Studenti pe domenii de genul asta sunt cautati peste tot in lume.
Spre deosebire de ROmania, studiile sunt foarte practice si pline de laboaratoare reale, extrem de interesante.
E pacat sa nu incerci sa obtii macar o bursa, daca banii sunt o problema. In ultimii ani nu stiu pe nimeni macar un pic peste mediu si sa nu fi reusit sa obtina o bursa pe undeva, daca isi doreau asta cu adevarat. Scriau la 100 de universitati din State si din Europa daca era nevoie si tot gaseau una sa ii primeasca cu bursa. Apoi poti continuau cu master si doctorat, un dram de noroc si te angajezi intr-un super laborator de cercetare (stiu pe cineva care a termina exact fizica pura, masterat in europa si doctorat prin state, acum lucreaza la IBM facand cercetare pe bani adevarati, peste 110k pe an)
Cautam pentru nepotul meu optiune de master in DE, si am dat peste universitatea din Hamburg care avea un program apropiat de ce vroia el. MA uitam pe curriculum si imi curgeau balele pe picioare in jos, daca avea cine sa imi tina familia ma apucam iar de scoala…o frumusete de materii si laboratoare, toate cu ramificatii in fizica aplicata.
Daca asta vrei (fizica) iti esti macar tie dator sa pierzi niste ore pe google si sa scrii cateva zeci de mailu-uri cu aplicatii pentru burse..
Medicina daca nu iti place cu adevarat si nu esti dedicat o sa pierzi vreo 12 ani cu studiile ca sa iesi un blazat care e interesat in primul rand de contul bancar , care jefuieste lumea, sau varianta mai buna, agent de vanzari de medicamente..am vazut multe cazuri…
Cel putin la Cluj pot spune ca e slaba ... adica unii profi nu prea mai cer deoarece studentii sunt extrem de varza (asta datorita lipsei admiterii dar si a lipsei de concurenta = aleg pe cine vine, indiferend, ca si asa nu se ocupa locurile). Desigur, poti invata destule, dar trebuie sa tragi tu foarte mult. Stiu asta de la un prieten foarte bun care a terminat anul acesta ... el este un caz fericit deoarece a ajuns la master la Grenoble si vrea sa continue cu doctoratul si dupa sa ii bage in cercetare.
Sustin ideea cu studiile afara: tot dupa spusele lui, e incredibila de mare diferenta intre nivelul la noi si cel de afara.
Eu cred că doar cea de la București e mai bună decât cea de la Cluj. Iar diferența dintre noi și cei din afară nu e chair așa de incredibilă. Depinde de cât de mult te implici și ce colectiv alegi. Și eu mă consider un caz fericit, chiar dacă nu am ajuns la Grenoble. Nu am înțeles niciodată scopul suprem de a pleca din țară, indiferent de destinație, domeniu, condiții, etc.
Scopul e de a invata mai multe. Din pacate astia de la noi sunt limitati rau de tot. Ponderea de profi si materii care sunt facute cum trebuie este de vreo 30%. Spun asta din experienta mea (sunt in an terminal la UTCN).
Și foarte bine că se învață multe, până la urmă de aia mergi la facultate, să înveți. Dacă scopul ar fi înveți puține, ai face un curs de calificare. Înveți multe și ai de unde să alegi. Nu pot spune punctual ce curs din facultate m-a învățat și pregătit pentru meseria de acum, dar toate cursurile, în ansamblu, au creat o gândire critică utilă în multe situații și pe care nu cred că mi-aș fi putut-o forma la alte facultăți. Dotarea este în general precară (mai sunt și excepții), unii profesori sunt reduși și au pierdut contactul cu timpurile de azi, dar cu puțin entuziasm, noroc și seriozitate poți ajunge să nu îți pară rău că ai absolvit fizica.
Da, stiu ca nu se face fizica . Iti raspundeam de ce eu sustin sus si tare ca daca ai posibilitatea sa te duci sa inveti afara atunci GO.
Iti spun eu ca nu e de ajuns doar entuziasmul sau seriozitatea ... pentru ca din moment ce marea majoritate iti ocupa timpul cu niste teste de laborator in loc sa faci proiecte aplicate pe tehnologii, sau despre tehnologii actuale parca nu-ti mai vine nici un chef (asta pe de-asupra ca si daca ai vrea sa faci altceva timpul este extrem de limitat).