Blocare Finder și Utorrent la descărcare
  [ Ignoră ]
RankRankRank
Member
Din: 
Macuser din: 14.08.08

De două ori mi s-a întâmplat, de când am macul ăsta, să mi se blocheze Finderul și Utorrentul, pe lângă Yahoo Messenger (care cred că era victimă colaterală) când îmi descărca cu peste 5,7 MO/s.

Nu-mi explic care-i șpilu’ din moment ce până acum nu mi s-a întâmplat. A trebuit să restartez de fiecare dată macul, nici Force Quit a reușit să le închidă. Ar trebui să mă îngrijoreze starea de sănătate a discului dur?

Apropo, e normal să-l aud trăncănind și să am aplicațiile, după ce clichez pe ele, destul de târziu pe desktop? Până și Safari face ca discul să trăncăne destul de aprins.

Mulțumesc!

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRank
Member
Din: Canberra-Bucharest
Macuser din: 18.10.10

Trăncănitul ăla cam spune care-i problema: e pe ducă discul. Backup și altul nou. Dacă nu e dus complet, îl poți ține sub observație ca disc extern, dar fără să te bazei prea mult pe el.

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Member
Din: 

Sunt cam în derută pentru că am vorbit, spre exemplu, cu cei de la Noumax și mi-au spus că e ceva normal, dar că, totuși, vor face și ei verificări, când mi-a fost macul în servis la ei pentru schimbarea carcasei superioare, și că îmi vor da de știre. Am mai sunat și mi s-a spus că e ok, trăncănitul pe care-l aud e normal și că nu trebuie să mă îngrijorez. Asta era acum o săptămână.

Acum nu știu, au spus-o așa la plezneală, tot așa cum nu mi-au schimbat niște taste pe care au spus că mi le schimbă, habar n-am. Oricum, să înțeleg că îmi propui să schimb discul. Mă gândesc că prea multe torente l-au cam încetinit. Recunosc că în primele două luni când l-am cumpărat nu trăncănea așa de tare. M-ar tenta un SSD, dar nu știu prețuri.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRank
Member
sebastianH - 11 Decembrie 2010 06:07 PM

să înțeleg că îmi propui să schimb discul.

Doamne ferește, nu propun așa ceva, dar un disc care face zdranga-zdranga nu e a bune, e un semnal de alarmă că trebuie măcar verificat.
Onyx face după start verificarea sistemului, apoi a discului. O verificare face și SMARTReporter precum și Apple Hardware Test rulat de pe unul dintre cele două dvd-uri ale macului. Nu e cert că vor găsi ceva, dar – dacă discul e pe ducă – ar trebui să raporteze ceva.

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRank
Member
Din: 

Am rulat azi Onyxul însă nu mi-a spus nimic de rău despre disc [;))].

Cert este că unele aplicații când se lansează îmi extenuează discul și mă trezesc că pentru activități banale pe calc, gen deschiderea unui tab în Safari, am rozeta aceea colorată care mi se învârte. Mie unul chestia asta nu mi se pare normală. Sunt tentat să leg astfel de reacții ale calcului cu trăncănitul discului. Evident că ar fi nevoie de confirmarea unui expert pentru supoziția asta.

De aia, nu știu ce anume să fac. Nu pot lua un disc de probă pentru că, vorba aia, nu am bani de dat numai să fie dați ca să pot tăia o posibilă explicație de pe listă.

Revin: dar să-mi apară rozeta colorată când deschid un tab mi se pare tota absurd. În fine…

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

unele harduri sunt mai galagioase ca altele
unii oameni au azuzul mai fin decit alti oameni

faptul ca aplicatiile se deschid mai greu poate tine si de lipsa optimizarii sistemului
daca mai adaugam si faptul ca te joci cu torente… smile poate ca ar trebui sa faci asta pe un alt hard, sau macar pe o partitie

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRank
Member
Din: 

Bun, și atunci:

1. Este bun Onyx pentru optimizarea sisemului? Sau ar trebui să mă gândesc la altceva?

2. În ce măsură o partiționare a discului ar crește performanțele discului?

3. Producătorii de discuri (al meu e fujitsu din câte-mi aduc aminte) mă gândesc că ar trebui să aibă în parametrii de funcționare normală și o scară fonică (decibeli sau ce-or mai fi preferând companiile astea) și, prin urmare, ar trebui să-mi procur un sonometru și să văd dacă se încadrează în acei parametri normali.

4. Din moment ce nu am firewire, în se măsură ar fi eficient un disc extern pe usb la o viteză de descărcare de 5-7 MO/s?

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 02.12.07

4. Pentru torente - musai un disc extern (de ce să-ți forjezi discul intern?).
Acum, pe USB sau pe FireWire nu contează - USB e mai ieftin și permite viteze de vreo 200 de MB (sau Mb?), FW de vreo 800, doar că e mai scump (în schimb are o viteză reală si o stabilitate mai mari ca ale unuia pe USB).

Semnătură 

iPhone 5c

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRank
Member

Rozeta colorată este un alt semn că discul poate fi pe ducă. Un disc nou nu e niciodată un lucru rău, chiar dacă cel vechi nu e mort, îl vei folosi ca disc extern.
Evident, poți face multe teste / probe. Cel mai radical test este să reinstalezi sistemul și să vezi dacă, după instalare, sistemul face nazuri (ar putea fi mai bine, cel puțin la început, dacă fișierele nu pică pe partea stricată a discului). Poți face și optimizări cu Onyx sau cu orice altceva similar (MainMenu e o bună alternativă sau IceClean sau Maintenance…).

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRank
Member
Din: 
calinescu26 - 11 Decembrie 2010 06:55 PM

4. Pentru torente - musai un disc extern (de ce să-ți forjezi discul intern?).
Acum, pe USB sau pe FireWire nu contează - USB e mai ieftin și permite viteze de vreo 200 de MB (sau Mb?), FW de vreo 800, doar că e mai scump (în schimb are o viteză reală si o stabilitate mai mari ca ale unuia pe USB).

Asta înseamnă, cumva, că nu o să îmi stânjenească performanța programelor care rulează la momentul respectiv. Din câte am înțeles pe usb e nevoie de procesor, în timp ce pentru firewire nu. Sau, oricum, ceva de genu.

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

OnyX e bun pentru optimizari. Insa citeste-i help-ul si avertizarile!

Eu nu cred in discuri partitionate: capetele de citire/scriere muncesc mai mult ca sa se duca de pe o partitie pe alta. Singurul rost al partitionarii, din punctul meu de vedere, e pe windows-uri, ca sa fi sigur ca nu pierzi date daca se duce cu satelitu’ sistemul. Si asta doar daca n-ai back-up pe ceva extern, ceea ce mie mi se pare obligatoriu indiferent de OS.

Nu vreau sa ma bag in nevoile tale, dar eu mi-am limitat viteza la torente la 750 down si 250 up; kilo! Chiar nu-mi pasa daca imi vine ... Linuxul .... smile in juma de ora sau intr-o ora jumate. Si imi protejez si hardul si ventilatoarele si urechile.

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 14.10.05

Din ce am auzit de la cei care se joaca cu torrente, nu e bine sa tragi in acelasi timp mai mult de un singur torrent. Daca faci asta, atunci vei forta discul sa scrie in mai multe locuri in acelasi timp, lucru care ii reduce viteza si viata.

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRank
Member
nevrozel - 12 Decembrie 2010 11:12 AM

Din ce am auzit de la cei care se joaca cu torrente, nu e bine sa tragi in acelasi timp mai mult de un singur torrent. Daca faci asta, atunci vei forta discul sa scrie in mai multe locuri in acelasi timp, lucru care ii reduce viteza si viata.

Ei, teoretic așa este, practic, tragi și tragi și discul tot un nr. x de ani ține, nu va ține o eternitate. Dacă, anterior morții discului, îți aduci aminte că ai tras torente multe (vai, vai), tragi concluzia „torentele l-au omorât”. L-au omorât anii și munca, de murit tot moare într-o zi.
Sigur, e ceva adevăr aici: torentele presupun activitate intensă a unui disc, mai intensă decât uzual, deoarece tot scrie și scrie… dar asta e destinația lui, să stocheze informație, nu?

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRank
Member
Din: Satu Mare & Bucuresti
Macuser din: 19.09.08

Utorrentul nu e cel mai bun program pentru a descarca torrente pe MAC. Incearca Transmission ca e mult mai stabil…mie Utorrent-ul mi-a stricat un HDD extern.
asa ca daca mai ai nevoie de hard schimba programul.

Si inca ceva mai ales cand descarci cu viteza asa mare orice program de download o sa se blocheze….. si la mine Transmission si blocheaza cand depaseste 4 MB dar isi revine singur daca il lasi in pace….rezolvarea ar fii restrictiile de download….inceaca sa observi pana la ce viteza iti rezista sistemul si dupa accea nu il mai lasi sa depaseasca accea viteza.

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRank
Member
Din: 

1. Se pare că, într-adevăr, este o problemă delicată treaba asta cu torentele. Pe mine m-a alarmat faptul că ieri mi s-a întâmplat în premieră, deși am conexiunea asta deja de vreo 4 luni, iar înainte aveam vdsl de la Romtelecom cu 2,5 MO/s. Ăsta ar fi un semn că e forjat bine discul. Am constatat, totuși, că, deși mi se blocaseră Finderul, Utorrentul și Yahoo Messenger, după ce am restartat macul aveam la unul dintre fișiere descărcat mai mult de 50%. Mă gândesc că probabil și-ar fi revenit undeva la final când și-ar fi adus aminte și de Finder și celelalte.

2. Sunt chiar așa de „periculoase” torentele? Văd că toată lumea folosește expresia „a se juca cu torentele”, expresie pe care nu pot să nu o corelez cu „a se juca cu focul”.

3. Acum doi ani am folosit Transmission, însă nu mi-a plăcut. Mă enerva că pe aceeași rețea, alternativ, Utorrent era mai de izgagă pe uindoze, decât Transmission pe Mac.

4. Să înțeleg că, mai degrabă, capurile de scriere au mai mult de suferit?

5. Dacă decid să-mi schimb discul, există ceva soluții pentru carcasarea ăstui disc, să-l fac disc extern?

6. Pe aceeași linie, din moment ce SSDul va fi mai mic decât actualul disc, cum se face migrarea sistemului de operare?