Banuiesc ca iar postez gresit, dar nu stiu unde s-ar putea incadra.
Intrebarea mea este daca cineva a folosit semnatura electronica (nu vorbes de internet banking) pe Mac.
Am vorbi cu cele cateva firme acreditate, dar raspunsul a fost WINDOWS! Oare asa sa fie?
Ba spun ca nu au drivere, ba ca pana si ANAF-ul foloseste doar Explorer din Windows, si ca, chiar daca ar exista posibilitatea instalarii pe mac, nu e vor putea prelua documentele / atesta semnatura.
Any suggestion?
Thanks
Nu poti; m-am chinuit cca o saptamana , am discutat si la furnizorul de ceertificat si cu cineva de la ANAF. Pt birocratia statului nu exsta decat un singur S.O. functional ...
Ah, ce bone m-ai incurajat!
Dar in situatia in care va fi o partitie pe Windows, oare a incercat cineva? Mi-e teama ca nu va functiona chestia cu driverele etc. Daca stie cineva ceva sigur, please help!
Ah, ce bone m-ai incurajat!
Dar in situatia in care va fi o partitie pe Windows, oare a incercat cineva? Mi-e teama ca nu va functiona chestia cu driverele etc. Daca stie cineva ceva sigur, please help!
Eu am Parallels cumparat numai pt windows, iar windows instalat numai pt internet banking de la o banca -virgula- care nu stie decat sa cripteze printr-un certificat functional cu IE. Exista si banci la care internet bankingul functioneaza in orice S.O. si implicit in orice browser (ex: RBS Bank, scuzati, dar nu este reclama doresc numai sa ajut pe cineva care are aceste nelamuriri). Re vin la topic si iti spun ca la mine a functionat pe windowsul instalat in Paralles(si am veriune veche pt ca nu nu am de ce sa cumpar noile versiuni din moment ce nu ma intereseaza decat IE de pe win).
Deci, succes !
Driverele de etoken pentru windows n-ar avea nici un motiv sa nu functioneze:
- pe windows instalat pe partitie separata cu bootcamp;
- pe windows rulat sub o masina virtuala: Parallels, VMWare Fusion, VirtualBox.
Poti testa sub VirtualBox fara sa faci nici o investitie - presupunand ca ai ceferticatul si token-ul.
Gandeste-te ca firmele mari deja virtualizeaza desktopuri - pe mac-ul tau de ce n-ar merge.
E solutia ideala pentru toate porcarioarele alea de declaratii.
DannyC@
Semnatura electronica nu e acelasi lucru cu internet banking-ul, din cate am inteles.
Se instaleaza si drivere in computerul cu Windows, + token-ul (un box) legat tot la calculator.
Driverele de etoken pentru windows n-ar avea nici un motiv sa nu functioneze:
- pe windows instalat pe partitie separata cu bootcamp;
- pe windows rulat sub o masina virtuala: Parallels, VMWare Fusion, VirtualBox.
Poti testa sub VirtualBox fara sa faci nici o investitie - presupunand ca ai ceferticatul si token-ul.
Gandeste-te ca firmele mari deja virtualizeaza desktopuri - pe mac-ul tau de ce n-ar merge.
E solutia ideala pentru toate porcarioarele alea de declaratii.
Ideea e ca nu avem inca certificatul de semnatura electronica, si ar fi jalnic sa il achizitionam si apoi sa îi luam si un PC anexa…
O sa incerc sa incerc si la BRD, se pare ca ei dau partea de hardware.
Sunt mai multe probleme in legatura cu semnatura electronica/certificatul digital/certificatul digital calificat.
Eu folosesc semnatura electronica/certificat digital pe mac.
1. DAR: daca vrei sa folosesti pentru semnatura electronica un certificat digital calificat, care foloseste pentru stocarea cheii private un card sau stick, atunci ai nevoie de drivere pentru cititorul de card sau stick. Unele au drivere pentru mac, altele nu.
2. DAR: daca cel care cere documentele “semnate electronic” vrea ca sa se foloseasca pentru a semna/trimite documentele doar un anume mod care nu se pupa cu macu’ atunci ai nevoie de win si ie (partitie separata, masina virtuala sau un pc).
Uf, deci va fi o mica partitie pentru WIN.
Ce am aflat de la unul din provideri:
tokenul e marca GEMALTO
Smart card-ul e E-GATE
Voi mai cauta si eu pe net, dar slabe sperante; W si IE scrie cu majuscule…
Multumesc mult.
Iti doresc “suucesuri”; eu am cautat, si am citi ceva vreme, am reusit sa gsesc drivere pt mac(furnizorul meu nu a dat decat .exe-uri ~tot prin BRD am achizitionat). Macul imi vedea tokenul dar nu puteam semna nimic. Deci tot la win vei ajunge pt asta ...
Ok mie mi se pare ca Anaf ne incalca drepturile de platitori de taxe atunci cand ANAF are acreditati doar 3 furnizori de certificate si nici unul din acestia nu ofera o versiune compatibila OSX sau Linux pentru acestea. Faptul ca accesul la un serviciu public imi este restrictionat sunt sigur ca este o incalcare a unui drept constitutional.
Nu discut despre faptul ca probabil acesti 3 furnizori au fost acceptati in urma unui proces riguros de evaluare bazat pe spagi si pile (Unul din ei este UTI si asta spune tot), dar o data ce o institutie a statului ma obliga sa folosesc Windowsul pentru a imi putea exercita drepturile de contribuabil mi se pare deja ca totul pute a monopol.
Eu m-am hotarat sa verific ce posibilitate legala am de a face plangere importriva imposibilitatii de a semna documente digitale oficiale fara a fi legat de un sistem de operare anume.
sunt sigur ca nu te astepti sa suporte orice OS…
si daca nu mai alba sau neagra si doar nuante, atunci de ce OS X si nu si AmigaOS?
sau si mai bine, de ce nu si pe ceasul meu CASIO programabil?
Exista alte tari europene ca Danemarca care au reusit implementarea unui sistem de certificate digital care functioneaza pe sistemele de operare majore, Windows, Linux, OSX. Daca ei au putut la noi de ce nu se poate?
Acolo aceste certificate sunt distribuite gratuit de stat. Sa zicem ca noi suntem saraci si trebuie sa-l ajutam pe stat prin a plati aceste certificate. Dar macar daca le platesc sa fie la stat nu la o firma privata care sa faca profit din asta.
Problema mea este sistemul ales de certificat si anume cel care necesita un dipozitiv hardware compatibil doar cu un sistem de operare.
In mod normal statul trebuie sa investeasca in platforme online web si nu in [cenzurat] de aplicatii desktop cum sunt majoritatea aplicatiilor de raportare fiscala in momentul de fata. Sunt si banii mei acolo si vreau macar sa stiu ca m-am luptat ca ei sa-i foloseasca corect. Cat despre sansele de succes stiu si eu ca sunt minime. Dar poate daca babuinii care decid aceste lucruri mai afla ca exista o lumea in afara platformei Windows lucrurile se vor face diferit.
Ca sa intretinem aceste nemultumiri nu ma pot abtine sa nu comentez si eu pe seama incapacitatii aparatulu de stat; de ce nu a facut direct ANAF-ul aceasta “distributie” de token+semnaturi digitale si a trebuit sa bage niste bani in buzunarul a trei firme(bani care puteau intra in bugetul de stat. Se mai creau cateva zeci de locuri de munca si se putea gestiona foarte comod acest proces pt ca oricum tot ei dau acceptul pe semnatura(dupa ce instalezi drivere, semnezi un .pdf cu noua ta semnatura digitala, apoi firma furnizoare iti confirma acest .pdf pe care il trimiti la ANAf si ei iti confirma la randul lor ca au inregistrat semnatura…tipic romanesc. Se putea scurta tot sirul birocratic prin asumarea tuturor pasilor direct de catre un departament al ANAF-ului dar cele 3 firme ramaneau fara banii de Sarbatori care trebuiesc impartiti in structura politica ...
Si spaga cine o ia ? Cine stie a cui e firma aia ( rubedenii de senatori , deputati , minsitrii ....). Ce zici insa de o reglementare a Ministerului Transporturilor prin care obliga scolile de soferi sa aiba in dotare Program legislativ informatic si proiector video. Vine o comisie si iti da OK-ul daca indeplinesti conditiile. Insa , programul informatic este Licentiat si recunoscut de Ministerul Transporturilor. Guess what , azi au dat ordonanta si in 3 sau 4 zile a aparut programul. Ori , acel program are grafica 3D la greu , animatii si alte nebunii . Program la care nu poti lucra 3 zile la firma si gata softul. Ei bine , firma respectiva este de prin Buzau si am inteles ca apartine unei rubedenii a minsitrului nostru mult iubit de acum 1 an si un pic (habar nu am cine era atunci ) . Well ! Intrebati fiind de alte firme producatoare de software de ce nu au facut licitatie si tot tacamul au fost lamuriti ca nu s-au mai prezentat altii cu un soft asemenator .
Pai cum pana mea nene ?
Tu dai azi ordonanta si in o saptamana apare softul ?
Am fost si am instalat softul la foarte multe scoli de soferi si aceeasi poveste este servita de toti .
Asa ca nu ma mai mira nimic la acest ANAF !