cum sa fac ?
  [ Ignoră ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 13.10.05

in sfirsit am internet !! Dupa ce m-am mutat am luat servicii internet si televiziune de la RCS-RDS si astazi dupa o luna de asteptare a fost facuta instalarea. Initial am bagat macbook pro-ul meu direct la cablu introdus de ei in casa si am facut un test de viteza folosind “speedtest.net” si am obtinut 93 Mbps dowload si 78 Mbps upload. Fericit de rezultat m-am apucat sa imi configurez si routerul meu wireless (apple airport extrem ) si dupa am facut iarasi un test si am obtinut doar 35Mbps dowload si 36Mbps upload. Cum sa fac sau ce solutie exista sa imi configurez o retea in casa atit wired cit si wireless dar sa nu pierd din acesta viteza ? Multumesc

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRank
Member
Din: Canberra-Bucharest
Macuser din: 18.10.10

Viteza prezentată de tine (93 Mbps dowload si 78 Mbps upload) e reală, efectivă.

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Member
Din: Cluj-Napoca
Macuser din: 21.08.09

Eu stiu ca viteza pe wireless e mult mai mica decat cu firul bagat direct in mac. De exemplu eu pe pc desktop downloadez, cu utorrent, cu 5mb iar pe mac prin wireless cu 1mb.

Semnătură 

MacBook unibody; Apple Magic Mouse; iPad 4 32gb
—————————
PowerPC G4
iBook G3 Resurected - caut jocuri pt el, educative pt copii
Power Macintosh 7600
Macintosh Classic II
—————————
Iphone 4 32Gb iOS 6 - codat Orange

Omu cat traieste tot invata si ... tot prost moare.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Arad
Macuser din: 20.06.09
Grigorutz - 17 Decembrie 2010 08:35 PM

Eu stiu ca viteza pe wireless e mult mai mica decat cu firul bagat direct in mac. De exemplu eu pe pc desktop downloadez, cu utorrent, cu 5mb iar pe mac prin wireless cu 1mb.

Daca conectezi calculatorul cu un cablu de retea la un port ethernet standard (nu gigabit), viteza este de 100 Mbit/s. O retea wireless mai veche poate avea o viteza de la 11 Mbit/s incepand (802.11b) pana la 54 Mbit/s (802.11g). Retelele wireless mai noi (802.11n) pot avea viteze de pana la 600 Mbit/s in conditii optime - din pacate rar intalnite. Problema este ca in jurul nostru sunt multe alte retele wireless si aparate electronice care interfereaza cu reteaua wireless, si astfel viteza retelei wireless va fi automat redusa pana la nivelul la care datele ajung la destinatie fara mari perturbatii. In afara de asta, daca apar perturbatii si datele nu ajung “intregi” la destinatie, acestea sunt retrimise, ce face sa para ca merge mai incet reteaua wireless.

Daca MacBook Pro-ul si AirPort Extreme-ul stiu 802.11n atunci sunt sanse ca internetul sa mearga (aproape) la fel de bine si cu cablu si wireless, cu conditia ca in zona sa nu fie alte retele wireless si nimic altceva ce ar putea produce interferente sau perturbatii.

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRank
Member

Intre timp am mai facut citeva teste. Legat direct cu calculatorul la aparatura pusa de cei de la RCS-RDS am urmatoarele viteze : download aprox 93 Mbps , upload apox 78 Mbps . Cu calculatorul legat prin router (airport extreme pus pe “N” ) : download 32 Mbps , upload 37 Mbps si ultima este cu calculatorul legat prin cablu la routerul airport extreme : download 76 Mbps , upload 58 Mbps, si aceasta ultima varianta ma surprinde pentru ca nu stiu de ce totusi am ceva pierderi de viteza cu toate ca sint legat prin cablu dar prin router

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Router-ul nu are un super-cpu în el ca să poată face routarea la “wire-speed”. Este o viteză foarte bună. O praștie ieftină nu sare de 30Mbps.

Gândește-te că viteza medie a conexiunii la internet la americani (pentru care sunt gândite produsele Apple) este de 3.9Mbps.
Acum, in Noiembrie, pentru prima oară, în câteva orașe, americanii pot avea 150Mbps la doar 195$/lună (+taxes)

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj
Macuser din: 18.10.05
psergiu - 18 Decembrie 2010 09:00 PM

Router-ul nu are un super-cpu în el ca să poată face routarea la “wire-speed”. Este o viteză foarte bună. O praștie ieftină nu sare de 30Mbps.

Gândește-te că viteza medie a conexiunii la internet la americani (pentru care sunt gândite produsele Apple) este de 3.9Mbps.

Uau, am vazut bine la primul link, Romania e pe locul 9 in lume ca viteza medie?

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Da. We have “the Pipe”. Avem Țavă.

să revenim on-topic:

sorin: ca să poți face routare+firewall la 100Mbps îți trebuie un router cu un cpu de 1Ghz sau mai mult. Un PC mic cu 2+ plăci de rețea și m0n0wall pe el sau ceva similar

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRank
Member

Multumesc psergiu, cred ca asta este solutia. O sa ma documentez si daca ma incurc sau nu imi iese ceva revin cu intrebari pe parcurs

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRank
Jr. Member
Macuser din: 16.11.09
psergiu - 19 Decembrie 2010 08:31 AM

sorin: ca să poți face routare+firewall la 100Mbps îți trebuie un router cu un cpu de 1Ghz sau mai mult. Un PC mic cu 2+ plăci de rețea și m0n0wall pe el sau ceva similar

Sergiu, acum exista mai multe modele de rutere care au capacitate de rutare mai mare de 100Mbps. Eu am un D-Link Dir 655 care trece lejer si mai sunt si alte modele. Desigur, partea de firewall mananca si ea, dar majoritatea utilizatorilor folosesc regulile de baza, nu cred ca ii taie asa mult din avant.

Uitati aici un grafic cu capacitatea de rutare: Router WAN to LAN Throughput

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
Rank
Newbie
Macuser din: 25.12.10
Grigorutz - 17 Decembrie 2010 08:35 PM

Posibil sa nu fi setat bine routerul, nu i-ai facut port forwarding si adress reservation.

La mine cu acelasi MacBook merge la fel ca si pe cablu. Sau poate este de la netul tau…. pentru ca tinand cont ca Macbook are placa de retea wireless N 100 mb/s…..

Semnătură 

 MacBook White - 2,4 GHZ
 iPhone4 16 GB