Mi-am luat nu de cca 1 luna un iPhone 3G 8GB. Pana acum n-am vrut sa cad victima maladiei apple insa pana la urma m-a prins
Pana acum nu folosisem decat Nokia Symbian inca de la inceputuri cu 7650 si am ramas la un N82 pe care inca il am ca “al doilea telefon”. Am zis ca primul telefon touchscreen va fi un iPhone si asa a fost.
Stiam bineinteles o gramada de chestii despre iPhone, ma si jucasem o gramada pe ele pe la prieteni. Initial a fost blocat pe p retea scandinava, l-am dus la un prieten, m-a aranjat repede cu un 3.1.2 JB si unlock dupa care am inceput singur sa ma joc pe la el.
The good stuff : chiar daca e un iPhone de generatie veche ( deja sunt 2 gen peste el ) - nu pot sa nu ma bucur de interfata elastica si relativ rapida a OS-ului, ecranul ( chiar daca nu e retina ) - e superb pentru poze si filme de pe PC. Jocurile sunt indispensabile pe un asemenea gadjet indiferent de varsta. Touchul e incredibil - etc etc. Toate astea au fost de neegalat ani buni de la aparitia primului iPhone si pana acum cateva luni cand Android-ul a inceput incet incet sa devina un OS cat de cat competitiv. Ce-au mai incercat ei Nokia, Samsung si altii sa egaleze iPhone-ul insa nu prea erau nici pe departe la fel.
The BAD stuff : nu pot sa nu fiu extrem de dezamagit de capabilitatile acestui “monstru multimedia” in ceea ce priveste wi-fi si GPS. Adica, sa fie clar, wi-fiul e destul de USELESS, trebuie sa te aflii la 4-5 m de rooter altfel sufletul. In zone ultra aglomerate unde pe orice alt telefon ( non Apple ) sunt vizibile 10-12 retele, pe iPhone am doar 1. Stiam ca iPhone sa prost la receptia wi-fi insa e jignitor pentru un telefon care se vrea de ani buni sa fie marele “surfer pe net”. Si nu evb doar de al meu, am multi prieteni cu 3G si 3Gs cu aceleasi probleme. Nu pot sa cred cum orice JEG de Nokia cu wifi se conecteaza la retele de la peste 50m distanta iar marele iPhone abia se zbate cu cele aflate la 7-8m. De asemenea am o problema cu GPS-ul, nici NAVIGON si nici iGo nu reusesc sa gaseasca nici un saltelit, oricat de senin e cerul si cat de libera e zona din care incerc.
Momentan am pus 4.1 crezand ca poate e o porblema de software - cum multi au avut. Am incercat tot felul de fixde pe net, resetari, aplicatii din Cydia etc.
Avand totusi wi-fiul asa sensibil, iar GPSul nemergand deloc inclin sa cred ca e o problema de hardware mai mult decat una software avand in vedere ca wi-fi si GPS folosesc acelasi modul de antena ( asa am citit ). Mi-am comandat o antena de pe ebay - sper sa rezolve ambele probleme cu toate ca sunt cam sceptic.
Telefonul nu era intr-o stare chiar perfecta cand l-am luat, avea 2-3 fire de praf in spatele geamului pe LCD si l-am desfacut sa-l curat conform instructiunilor de pe iFixit. Totul a decurs ok. Aceasta antena daca nu ma insel, din ce am vazut inauntru nu vine fixata in nici un fel, are un cap mai flexibil care face contact pe alt cap pur si simplu prin alaturare, daca tragi cu degenul de ea se desprinde ... din cei care ati mai desfacut, este normala treaba asta ? Poate acolo e buba ...
Bottom line : treaba e ca nu doar eu am probleme wifi/GPS. Un lucru CERT e ca iPhone 2g/3g/3gs au probleme cu receptia wi-fi. Am inteles ca iPhone 4 nu are problema asta cu receptia. Chiar si cand este nou, telefonul ( cu exceptia iP4 ) nu poate nici pe departe sa concureze cu orice tip de NOKIA sau laptop la receptie. Problema mea se pare ca e chiar un pic mai grava de atat
insa este netul ARHIPLIN cu oameni cu acelasi probleme, wi-fi fie nu merge deloc, fie receptia e sub orice critica ( la fel ca la mine ) si la fel si cu GPSul. Este totusi rusinos cum un asemenea gadget, probabil cel mai celebru si controversat din ultimii 3 ani, sa aiba asemenea probleme fara sa existe vro explicatie. Hai ca eu l-am luat second hand la un pret destul de mic nu pot sa emit pretentii, insa nu e de acceptat cand dai BANI GREI pe el din magazin, sa trebuiasca sa stai pe la garantie - sunt oameni care au schimbat 3 telefoane in 3 ani ( bine dracu ca li se ofera altul nou in schimb fara prea multe comentarii ). Am avut nevoie urgenta sa scriu un email in mijlocul orasului, am scos batranul N82, am cautat retea wifi libera, mi-am facut treaba ... Bineinteles ca iPhone-ul nici nu s-a sinchisit sa gaseasca vrun hot-spot.
Cu toate acestea nu pot sa ma dezlipesc de el, si e clar ca o data ce ai avut un iPhone - vei continua cu iPhone :D Nici nu prea mai pot sa ma mai uit la Nokia acum, indiferent de model. Chiar si X6 si toate aiurelile ... it’s just not the same !! Indiferent ce probleme are ( si chiar ARE ) - nu ai cum sa nu-l iubesti - “Things REALLY are not the same now !”
Astept eventuale sfaturi despre cum sa rezolv problemele WiFi + GPS - scuze de lungimea mesajului insa simteam nevoia sa ma descarc