1 din 2
1
iMac G4 17" - intrebari.
  [ Ignoră ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 13.04.10

Salutare!

Am un amic care si-a cumparat un iMac G4 de 1.25 ghtz de curand. Cum el nu prea se pricepe m-a rugat pe mine sa il ajut cu instalarea sistemului and stuff.
Are hdd de 80 GB si 768 MB RAM.

Eu i-am pus 10.4 de pe discul pe care il avea si apoi i-am facut cam toate update-urile. Acum este 10.4.11. Se misca frumusel.

Problemele sunt urmatoarele:
- nu am gasit nici un client de torrent functionabil. Transmissions nu merge.
- nu ii pot pune iTunes 10 si nu stiu de unde sa iau alta versiune. La SU nu apare nimic de iTunes.
- youtube merge ca dracu. Are Flash Player 10.1 (ultima versiune). L-am testat si in Firefox. Ce e de facut?

Intrebari:
- care e treaba cu RAM-ul? Am citit ca are 2 placute diferite. Din cate am vazut pe youtube cea “user friendly” e usor de schimbat. Cealalta unde e pusa? De unde pot cumpara? Omul vrea 2GB de RAM.
- ce OS recomandati? E mai bun Tiger pentru jucaria asta sau sa ii recomand sa faca update-ul la Leopard?

Va salut si va multumesc in avans pentru ajutor!

Semnătură 

iBook G4 12” late 2004 + LCD LG 17” | PPC 1.2 GHz | HDD 30 GB | 768 MB DDR | Radeon 9200 32 SDRAM | Tiger | Dead
MacBook Pro 15” early 2008 | 2.5 GHz C2D | SSD 250 GB | 4 GB DDR2 | 8600GT 512 GDDR3 | El Capitan | Server
MacBook Pro 13” mid 2017 | 2.3 GHz i5 | SSD 128 GB | 8 GB LPDDR3 | Iris Plus 640 | High Sierra

e ca si cum ai spune nu unui Heineken rece..

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Daca ii pui peste 1Gb de RAM, pune Leopard. Sub 1Gb de RAM, stai cu Tiger.

Youtube cu Flash merge ca dracu - comuta pe HTML5, poate se misca mai repede.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 13.04.10

Prim merge ca dracu ma refer ca are 10-15 FPS.

Semnătură 

iBook G4 12” late 2004 + LCD LG 17” | PPC 1.2 GHz | HDD 30 GB | 768 MB DDR | Radeon 9200 32 SDRAM | Tiger | Dead
MacBook Pro 15” early 2008 | 2.5 GHz C2D | SSD 250 GB | 4 GB DDR2 | 8600GT 512 GDDR3 | El Capitan | Server
MacBook Pro 13” mid 2017 | 2.3 GHz i5 | SSD 128 GB | 8 GB LPDDR3 | Iris Plus 640 | High Sierra

e ca si cum ai spune nu unui Heineken rece..

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti, The Cranes
Macuser din: 20.03.08

Salut.

Transmission funcționează impecabil pe un iMac G3 la 600 MHz. Trag constant cu 2 MB/sec. Verifică porturi în router dacă ieși prin unul pe internet. Ar mai fi și Azureus - dar eu nu l-am folosit că nu îmi place.

O zi bună, Costi.

Semnătură 

Bugs burner…

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj / Suceava
Macuser din: 24.10.08

Transmission pt. Tiger il iei de aici:
https://trac.transmissionbt.com/wiki/PreviousReleases
iTunes pt. Tiger il iei de aici (in josul paginii ai 9.2.1):
http://www.macupdate.com/app/mac/5661/apple-itunes
Flash merge ca dracu pe G4, n-ai ce-i face.
Poti pune 2 placute de ram; are un slot dimm (normal de desktop) si unul sodimm (de laptop). Suporta 333 MHz PC2700 DDR SDRAM, dar poti pune linistit si la 400 MHz pt. ca face downclocking singur. Cel mai sigur le testezi inainte sa dai banii. E mac si s-ar putea sa fie mai pretentios.
Eu am 10.5.8 pe G4 la 1.33 GHz cu 512 MB RAM si se descurca mai mult decat onorabil. As zice sa instalezi Leo, mai ales daca mai pui ceva RAM.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRank
Jr. Member

Aici ai un tutorial care arată cum să îl desfaci. Spor și atenție mare!

Semnătură 

Bugs burner…

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRank
Jr. Member

Ah, m-am grăbit iar. Experții recomandă să pui module la 333.

Semnătură 

Bugs burner…

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj
Macuser din: 18.10.05

Atentie mare!
la remontarea “fundului” cu placa logica, inlocuieste pasta termoconductibila de oe radiatoare - radiatoarele sunt in dreptul gaurilor pentru suruburile lungi - apoi efectueaza strangerea suruburilorcat mai uniform si destul de tare. Ea asigura transferul de caldura la bottom-ul macului. Daca transferul e prost, s-ar putea sa sufere procesorul.
... Si daca tot il desfaci, un HD pe IDE de capacitate mai mare nu-i va face rau. Cu atat mai mult cu cat HD-ul original de 80 are ceva ani de invarteli.

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 18.04.08

Daca vrei sa-i pui 2 GB, trebuie sa gasesti placutele de memorie, dupa cum zice daniel. Aia de desktop (la care se ajunge mai greu un pic) o poti lua de noua: http://www.emag.ro/memorii/memorie-kingston-1024mb-ddr-333mhz-cl25-valueram—pKVR333X64C251G, aia de laptop (la care ajungi usor, desfaci cele 4 suruburi in cruce pe pe fund si gata, vezi instructiunile Apple http://support.apple.com/kb/HT2989) trebuie sa o sapi un pic, eu am luat de la baieti de pe forum (vreo 2-3 placute, am pus si pe Powerbook-uri, deci nu sunt foarte rare si nici foarte scumpe). La 768 ram, du-te in System Profiler si vezi care memorie ce dimensiune are, eu pariez ca SODIMM-ul (de laptop) e de 512, iar aia de desktop e 256, la mine asa a fost.

Daca te aventurezi sa schimbi si placuta de desktop, urmareste urmatoarele ghiduri:
- http://www.xlr8yourmac.com/systems/iMac_g4/iMacg4_takeapart.html
- http://www.ehow.com/how_5855774_install-ram-imac-g4.html

Ai grija, in cazul respectiv, sa inlocuiesti si pasta termica, e o procedura obligatorie la iMac G4.

Recomand si eu Leo, merge si cu 768 dar, dupa cum ziceau si baietii, ar fi misto ceva in plus. La mine merge pe 1.25 (nu m-am bagat inca in placuta de desktop), si e Ok. Eu as recomanda sa schimbi si HDD-ul (eu planuiesc asa ceva pentru al meu: http://www.emag.ro/hard_disk-uri/hdd-western-digital-500gb-7200rpm-16mb-ide—pWD5000AAKB), din 2 motive:
a. se va simti la viteza (din multe motive) si nu strica niste capacitate de storage in plus
b. orice HDD care s-a invartit mai mult de 5 ani ar trebui casat si inlocuit din motive de siguranta a datelor, oricare ar fi ele.

Poti folosi MacTube pentru download de filme de pe Youtube (e un client simplu de youtube), dar in mod normal, cu Leo + peste 1 GB ram ar trebui sa se miste macar 360p cat de cat ok (mai ales daca il lasi sa termine de incarcat filmul si, eventual, folosesti Click2Flash pentru a bloca alte instante ale Flash-ului sa consume resurse (Safari). Nu spera la miracole insa… 

Dupa cum zice Costi, daca nu merge Transmission -> ai o problema specifica, nu generala a iMac-ului. Cuplat cu un HDD de 500 ar trebui sa fie o buna masina de download (mai ales ca e silentios si consuma putin). Pe Leo o sa poti pune iTunes 10, nu merge pe 10.4.11.

Semnătură 

MacBook Pro 17 “Santa Rosa” /6 GB RAM/500GB Momentus XT/GeForce 8600M GT (Lion)
iPhone 4 32Gb neverlocked | iPad 64+4G stock (iOS 5)

Mini Core Duo 1.83 / 2 GB RAM / 320 GB HDD (Snow)
Lampa iMac G4 17” 1.25 (Leo) + stand iGo
Powermac G4 | 1 Quicksilver + 2 Sawtooth (Tiger) | 2 x Apple Studio Display 15
Powerbook G4 12” Al, 1.5 GHz, 1.25 GB RAM (Leo)
iBook Clamshell Tangerine (9.2.2 + Panther) | Performa 5200 CD (8.1)

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

vad ca au mai zis si altii aceleasi chestii intre timp smile

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRank
Member
Din: Canberra-Bucharest
Macuser din: 18.10.10

Ai un singur slot de memorie disponibil, ălălalt e sudat pe placă. Nu știu dacă merită să dai banii pe un modul de 2 GB din generația, mă și întreb dacă vei găsi, mai degrabă comandă peste Ocean.
Este o sculă excelentă, stai cu ea pe Tiger și caută-i soft-uri pt Tiger, adică un pic mai vechi. Multe sunt pt sisteme mai noi și nu merg pe Tiger. Aproape toate aplicațiile au versiuni compatibile cu Tiger, caută atent pe macupdate.com

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Jonathan Walsh - 11 Ianuarie 2011 04:35 PM

Ai un singur slot de memorie disponibil, ălălalt e sudat pe placă. Nu știu dacă merită să dai banii pe un modul de 2 GB din generația, mă și întreb dacă vei găsi, mai degrabă comandă peste Ocean.
Este o sculă excelentă, stai cu ea pe Tiger și caută-i soft-uri pt Tiger, adică un pic mai vechi. Multe sunt pt sisteme mai noi și nu merg pe Tiger. Aproape toate aplicațiile au versiuni compatibile cu Tiger, caută atent pe macupdate.com

Nu e sudat, e un modul obisnuit de desktop. Se poate pune pana la 1 GB pe care, luat de nou, se plateste cam multisor, e drept. In ce masura merita, nu pot eu sa spun smile

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRank
Member
Dragos Salageanu - 11 Ianuarie 2011 05:32 PM

Nu e sudat, e un modul obisnuit de desktop. Se poate pune pana la 1 GB pe care, luat de nou, se plateste cam multisor, e drept. In ce masura merita, nu pot eu sa spun smile

Da, corect, la acel model parcă e semi-accesibil. Oricum, părerea mea este că nu merită dar, sigur, dacă aparatul e bun și nu are alte hibe, poate e OK.

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRank
Member
Andrei Georgescu - 11 Ianuarie 2011 03:44 PM

Salutare!

Are hdd de 80 GB si 768 MB RAM.

Pe scurt: are suficientă memorie cât să ruleze Tiger mai mult decât decent. Eventual, un disc mai mare sau, mai bine, un disc extern, 80 GB este destul pt generația aia, Tiger ocupă 2 GB doar. Dacă e să pui memorie, ia un modul de 1 GB în locul celui actual, cu peste 1 GB de memorie, va rula și Leo bine. Eu zic că atât merită, nu mai mult.

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRank
Member
Din: ORADEA
Macuser din: 19.12.09

Am avut g4 17” si a mers mult mai bine leo ca tiger mie ASA mi se pare
Si recomand cel Putin 725 dacă chiar nu vrei 1g

Semnătură 

iMac 27’‘-i5 quad core
macbook pro 17” core 2 duo 2.8GHz
powerbook g4 12’‘
ifon 3gs:>:>
iPod clasic 80GB
ipod shuffel-first gen
apple TV-first gen

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRank
Member
duzzfantasi - 11 Ianuarie 2011 09:57 PM

Am avut g4 17” si a mers mult mai bine leo ca tiger mie ASA mi se pare
Si recomand cel Putin 725 dacă chiar nu vrei 1g

„mult mai bine” este pura ta impresie. leo are niște lucruri în plus, desigur, dar – cert – nu marge „mult mai bine”, ba chiar poate merge mai prost dacă ai sub 1 GB memorie. Pe generația aia, cert Tiger se va mișca mai natural decât Leo, chiar dacă nu va avea plusurile din Leo.

1 din 2
1