Am posibilitatea sa iau un G4 MDD, 1.25, cu 1.5 GB RAM la un pret destul decent.
Acum, fiind nou in zona aceasta de Apple, nu prea stiu cu ce se mananca desktopurile Apple.
Astfel incat, va rog un pic de ajutor cu urmatoarele intrebari:
1. am inteles ca porecla acestui G4 MDD este windtunnel - posesorii pot confirma asta? Chiar e asa de zgomotos?
2. dpdv performanta, la ce sa ma astept? Il voi folosi la internet, documente, poate un pic de joaca in fotografii dar nimic serios.. Daca as forta o comparatie cu un PC, procesorul de 1.25 cam la ce nivel de Pentium sau Athlon s-ar situa?
3. la achizitia lui, sa ma uit la ceva anume in afara de semne de lovitura/abuz?
4. am citit eu bine? Leopard merge instalat pe el?
1. Daa! foarte zgomotos.
2. pt internet nu o sa ai nici o problema, doar sa nu te astepti sa vezi filme hd pe youtube. Fotografii in iphoto sau chiar photoshop cs3 merg ok, iar: nu te astepta sa zboare la poze de rezolutii foarte mari sau sa faci raster la masuri 1 la 1. Eu am 2x867mhz si inainte am avut un AMd Ahtlon Xp 1.25Ghz (sau ceva pe acolo) si pot sa zic ca Mac-ul este mai rapid Fata de astea noi intel core nu cred ca exista comparatie, clar sunt mai bune astea noi. Dar la ce nivel era atunci 2002 -2003 clar e mai bun. Cum ziceam dtp cu maxim cs3 merge fara probleme. Astepti dupa el sa deschida o poza imensa dar o deschide fara probleme. (cea mai mare pe care am deschis-o eu a fost in jurul a 100MB, nu mai stiu rezolutia dar era mare)
3. pai la sursa, eu am problmeme cu ea si am mai auzit cazuri - nu stiu cum sa iti zic sa o testezi decat joaca-te cu el cat poti mai mult, da-i sa deschida o grama de aplicatii, restarturi etc. (poate mai completeaza si altii)
4. cu 2 gb de ram nu o sa ai probleme.
Am unul idem, cu 2GB ram, asa ca macar partial iti pot raspunde; asadar:
1. este zgomotos; se poate remedia intr-o mica masura (sfat de la NOUMAX) prin schimbarea radiatorului in ideea ca disiparea mai buna a caldurii solicita mai putin interventia cooler-elor - desi zgomotul e suficient de puternic si in stand-by…
2. ca si performanta, in 2005 il foloseam pentru grafica, deci cu un bundle mai vechi de adobe (CS2 maxim) merge acceptabil (problema e durata executiei comenzilor, nu ca ar crapa or else…); legat de navigare pe net, adica singura lui functie actuala, pe langa cea de backup-server, singurul cui in talpa e flash-ul - majoritatea clipurilor de pe youtube au variante la 320p, 480p si 720p iar al meu merge cat de cat bine doar la 320p
Folosesc “click to flash” in safari (browser-ul nativ apple) si incarca paginile instant, fara sa pierzi vremea cu toate reclamele care incarca in mod normal pagina; vrei sa vezi un clip, click pe el si se incarca flash-ul
N-am cunostinte de PC asa ca nu pot face o comparatie la procesoare
3. verifica interiorul; cea mai importanta chestie, dupa parerea mea, este sa aiba in stare buna antena de la slotul airport; modelul nu vine si cu un card airport (doar daca nu i-a pus fostul proprietar), dar daca nu lipseste nimic, macar poti sa-l pui tu; o alta varianta e un stick usb care emuleaza un port wireless. Nu e mai bun dintr-un singur motiv: desi merge cu un protocol mai nou de wifi, portul usb de pe G4 e 1.1 asa ca merge la fel de incet ca si cardul nativ airport
Evident, verifica daca merge drive-ul combo (citeste dvd, scrie cd-uri); al meu zburda ca in prima zi, inca n-am mai intalnit o unitate ca sa-mi faca mount pe desktop la un dvd atat de repede…
4. Leopard merge fara probleme, l-am pus direct peste Panther (n-am mai apucat sa pun Tiger la vremea lui); face boot cam in 1:30, dar in rest se misca bine (in conditiile in care pe discul de sistem mai am 9GB liberi din 230)
Folosesc un monitor iiyama de 24” rezolutie 1920x1080, dar nu stiu de ce la refresh rate apare n/a (adica nu poate sa-mi spuna) si meniul este inactiv; oricum, vad filme fara probleme la rezolutia asta cu MPlayer OSX sau VLC.
Cam asta e, altceva nu-mi vine in minte acum, poate mai au si altii ceva de zis… bafta
Merci Alex pentru sfat. Probabil ca asta voi face - chiar foarte nou in Apple nu sunt, in ideea in care am un MB mid 2007.
Recunosc ca ma incanta ideea de a avea un desktop cu procesoare PowerPC in ele - n-as putea sa-ti zic exact motivul dar asa ma simtit
Insa, fiind si pasionat de liniste, cred ca n-as face casa buna cu G4-le. O sa caut un Mini, cel mai probabil.
Merci Alex pentru sfat. Probabil ca asta voi face - chiar foarte nou in Apple nu sunt, in ideea in care am un MB mid 2007.
Recunosc ca ma incanta ideea de a avea un desktop cu procesoare PowerPC in ele - n-as putea sa-ti zic exact motivul dar asa ma simtit
Insa, fiind si pasionat de liniste, cred ca n-as face casa buna cu G4-le. O sa caut un Mini, cel mai probabil.
Ia un mac mini G4,era la vânzare parcă unul cu 600 de lei.
daca vrei neaparat desktop poate arunci un ochi la diabloscomputer,nu intentionez sa fac reclama dar au powermac G5 la 1.6 cu 1GB ram disk 80 si fx5200 la 750ron tva inclus si garantie 12 luni.
Oferta este de nerefuzat pentru cine vrea sa butoneze un mac si oricum powermac G5 si macpro au cele mai frumoase carcase.
Poti sa iei in calcul si varianta mea.Eu am avut un G5 la1.6 si am fost foarte multumit de el.
Cu procesoare de pc pot sa-l compar cu un Intel P4 2.4 Ghz socket 478.
Daca pui pe ala 2-4Gb ram zboara cu leopard.
Stima
După părerea mea, întoarcerea în timp e pierdere de vreme. UG4 sau un G5 sînt frumoase dacă au fost ale tale, nu dacă le iei acum în casă.
În momentul de faţă, dacă nu ai un dual procesor, mai bine te împuşti (părerea mea).
Şi mie mi se pare că G-urile sînt mai prietenoase şi mai puţin dispuse la blocări sau bucle, dar ce să-i faci?
Din păcate, singurele maşini care merg cu adevărat acceptabil - ACUM - sînt cele cu procesor Intel. Şi cu asta am spus tot.
Colegul Iaru are dreptate dar, cu un pic de rabdare si intelegere, se pot utiliza civilizat multe sisteme G4/G5 chiar si in zilele noastre. Din ce am eu in semnatura, in afara de Performa si de Sawtooth-uri, toate celelalte sisteme sunt folosite pentru day-to-day business. Desigur, chestii office fara mari pretentii (documente, internet, e-mail, chat, facebook, bla), dar merg foarte Ok. Cel mai apropiat sistem de MDD pe care il am ar fi Quicksilver-ul, care este foarte utilizabil (chit ca e mai lent decat MDD-ul). Sfatul meu este sa il pupi cu un monitor Apple pe ADC pe 17”, cu tastatura si mouse originale. Merita senzatia
Imacu meu g4 se misca super bine
Sa sti ca procesoarele g4 or fi ele batrane dar sunt ok,pentru prețul La care se vând
Dacă nu ai cum sa mai strangi încă niște Verzisori ial pe asta dar dacă poți sa mă strangi pt un powermac g5 atunci ești scos
Am urmat sfaturile tuturor, ca sa zic asa. In sensul ca am ramas la un G4, dar n-a mai fost PowerMac ci… Mac Mini
E un 1.5Ghz in interiorul lui, cu 1GB RAM, HDD de 80GB, AP+BT si un Radeon 9200 - o placere absoluta in ideea in care nici nu-l aud si sunt foarte incantat de cum functioneaza.
E incaltat cu Leopard - nu se misca foarte rau atata timp cat cerintele mele sunt rezonabile. Multumesc pentru sfaturi!
Ca tot a trecut ceva timp de cand il am, m-am tot jucat si experimentat si am ajuns la concluzia ca Tiger-ul este pentru el iar Leo, desi mai frumos si mai destept, il cam oboseste. Acum, am prostul obicei sa fac comparatia intre el si Macbook cand vine vorba de performanta generala si caut diverse solutii sa ajut Mini-ul sa se miste mai rapid:
- dpdv RAM stiu ca nu mai pot face nimic, 1GB fiind maximul acceptat.
- dpdv procesor si placa video, alea sunt, nu le pot face nimic.
- dpdv HDD, 2.5” + ATA100 + 7200rpm este o combinatie extrem de rara dar as mai gasi la 5400 rpm.
Asa ca, de la actualul 4200rpm la mai frecvent intalnit 5400rpm (probabil si diferente consistente de buffer) credeti ca sporul de performanta va fi vizibil?
- merge ok și cu un DIMM de 2Gb. Dacă găsești așa ceva. Există, dar sunt rare și scumpe.
- versiunea de 1.5GHz este cel mai rapid mini G4 produs (a fost serie limitată, scos la vânzare cu aproximativ două-trei săptămâni înainte de trecerea la Intel) și are 64Mb VRAM (toate celălalte aveau 32Mb). Teoretic se poate overclock-a la 1.67Ghz, practic nu s-a descoperit cum (placa de bază este un pic modificată față de cea de la mini-ul G4 original, pentru care există “rețetă” de schimbat jumperii)
- HDD-ul tău e 90% sigur de 5400rpm - verifică modelul la producător pe site. Dacă faci upgrade, pune un 7200 rpm căci se simte bine.
Sergiu, citisem ca nu vrea 2GB de nici o culoare - aici era una din discutii.
La proc nu vreau sa fac o/c - am gasit tutoriale de crescut de la 1/1.25 la 1.42 dar, intr-adevar, nimic de la 1.5 incolo. Oricum, nu m-as baga.
Cat despre HDD, sunt sigur ca e de 4200 rpm - i-am luat S/N-ul si producatorul (parca Hitachi dar o sa verific diseara) scrie clar 4200 rpm.
Upgrade la 7200 as vrea dar nu gasesc - eventual 2nd hand dar nu prea am incredere. :(
User-ul D.O.R.U.T.Z. de aici de pe forum a pus un 2Gb (o memorie de server) într-un mini 1.42Ghz și i-a mers.
HDD-uri IDE la 7200 nu se mai fabrică de ani buni. Ori că e S/H, ori că a stat nevândut pe un raft din cine știe ce motive, nou nu o să fie oricum.