1 din 2
1
iCalamus
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 11.10.05

a incercat cineva iCalamus

o noua aplicatie de DTP care, ca si Lineform, desi e destul de primitiva stie gradienti cu trasparenta chestie la care Quark, InDesign inca viseaza
are multe chestii interesante; pe sit sunt si cateva filmulete demonstrative

mai are mult de lucru la capitolul print si export, dar sunt la inceput

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

e un illustrator mai vioi, da’ nu salveaza decit in format proprietar…

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Ăsta nu-i Illustrator. Ăsta-i InDesign!
Are un nume cam ciudat… dar face nişte chestii super! De văzut filmele alea demo.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

uite, asta e un program misto grin

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti

am facut referire la el, da asta e un fel de illustrator

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Mă bucur nespus de mult când văd că în sfârşit apar aplicaţii noi în domeniul designului grafic. iCalamus sau Lineform în multe privinţe nu sunt încă la nivelul programelor făcute de Adobe, dar au nişte chestii noi şi interesante, care scot în evidenţă cât de învechite sunt programe ca Illustrator sau Freehand. Adobe şi răposata Macromedia nu au făcut altceva decât să pună câteva bibiluri în plus la fiecare versiune, pe nişte aplicaţii vechi de ani buni. Acum vreun an, am făcut rost de mai multe kit-uri vechi de Freehand, şi m-am jucat puţin cu ele. Am constatat cu uimire că multe dintre elementele de interfaţă sau funcţiile programului au rămas neschimbate de la Freehand 4 până la versiunea 11! În multe cazuri afirmaţia mea înseamnă de fapt: funcţii la fel de proaste sau rudimentare. Ca să dau un exemplu: Rules-urile programului arată la fel de aiurea, nici o îmbunătăţire, aceleaşi cifre mici şi greu de citit.

Aplicaţiile Adobe au adus tot felul de chestii noi, mai mult sau mai puţin folositoare, însă uitaţi-vă cum se lucrează cu gradienţii în Illustrator! Este incredibil cum au reuşit să ţină această facilitate de bază la un nivel atât de rudimentar, până la versiunea 12! Vă aduceţi aminte de modul în care Illustrator simula Drop Shadow până pe la versiunea 8 sau 9? Era penibil, în comparaţie cu Corel Draw 7 sau 8, contemporanele sale.

Adobe a cam adormit într-o postură foarte asemănătoare celei în care se găseşte Microsoft. Deţine practic un monopol în domeniul aplicaţiilor pentru design grafic, stă liniştit şi nu mai are nevoie să inoveze prea mult. Aplicaţiile sale sunt “grele”, ca nişte uriaşi cu picioare de lut. Cred că atunci când Apple a decis trecerea la Intel, cei de la Adobe au înjurat de mama focului, pentru că aşa cum au stat 7 ani cu toate aplicaţiile scrise ca pe vremea OS 9, probabil că ar mai fi stat încă vreo 7 ani dacă n-ar fi fost nevoiţi să treacă la XCode. Sunt curios dacă această schimbare va însemna o mai bună integrare cu OS X.

Există câteva aplicaţii mici (cum ar fi iMaginator sau ChocoFlop) care demonstrează cât de uşor se poate crea un program de tipul Photoshop, folosind Cocoa şi CoreImage. Iată că acum avem şi mici concurenţi pentru Illustrator şi inDesign. Sper ca ei să crească, iar Adobe să se trezească un pic şi să ţină pasul cu noile tehnologii. Eu unul livrez numai PDF la tipar, şi atâta timp cât orice aplicaţie OS X va şti să scoată PDF, o să fiu foarte tentat să trec la iCalamus (de exemplu), dacă va face tot ce am eu nevoie în domeniul paginării.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
STef… - 12 Octombrie 2006 05:53 PM

o noua aplicatie de DTP care, ca si Lineform, desi e destul de primitiva stie gradienti cu trasparenta chestie la care Quark, InDesign inca viseaza

Da, mi se pare excelent, cel puțin pt ceea ce am eu nevoie (chestii lingvistice, Combining diacritical marks mai ales este colosal). Nu pot testa, pe varianta demo (are doar o pagină), cum se comportă cu documente mai lungi. M-am pățit cu Create (Stone Studio), care pare OK, dar gîfîie sau cade brusc la documente mai lungi (30 pag. +).
iCalamus, Create și Lineform sînt în concurență. Deocamdată nu poate fi citat Scribus care gîfîie prea greu pe mac os x, în Linux e rezonabil.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
STef… - 12 Octombrie 2006 05:53 PM

Da, de cîteva zile tot caut ceva timp să reînvăț DTP, după ani de abandon. Motivul: nicio aplicație dtp „standard” (quark și aid) nu se comportă bine cu ceea ce am eu nevoie: texte lingvistice, cu mai mult de 2 semne diacritice (uneori am nevoie). Ca procesor text, doar Nisus mi se pare bine făcut (gîfîie la documente mai lungi, mai pică din cînd în cînd), dar merge binișor.
Uite acum că e de ales:
- Create (Stone Studio): cam gîfîie la texte mai lungi un pic, altfel bun, deși cam pt copii.
- Lineform (Freeverse), pare-se bun de tot, la concurență cu
- iCalamus, care pare cel mai bun; nu pot testa ce face cu documente mai lungi (versiunea lite merge doar cu una pagină), dar cred că se descurcă

Chiar aș avea nevoie de un sfat, pe care dintre astea să o învăț? Poate dtp-iștii „cu diplomă” au mai mult fler și experiență. N-aș pierde timpul să le testez pe toate, m-aș apuca însă de una bine. De care? Eu m-aș îndrepta spre iCalamus. Mie îmi trebuie ceva care să se comporte frumos cu diacritice, ca poza, și să se comporte frumos și cînd începi să pui niscai ilustrații (poze, desene).

Fișiere atașate
CDM_Nisus.pdf  (Dimensiune Fişier 84 - Downloads: 29)
 Semnătură 

Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Draga Cattus, dar InDesign? Trebuie sa-l cam strunesti, ca vrea si el (ca Microsoft) sa te indrume, dar stie microtipografie la greu. Are limba romana, unicode, ligaturi, imagine, umbra, transparenta. Dar e ca un Illustrator (iti prinzi degetele).

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
iaru - 21 Octombrie 2006 03:20 PM

Draga Cattus, dar InDesign? Trebuie sa-l cam strunesti, ca vrea si el (ca Microsoft) sa te indrume, dar stie microtipografie la greu. Are limba romana, unicode, ligaturi, imagine, umbra, transparenta. Dar e ca un Illustrator (iti prinzi degetele).

Hm, uită-te la pdf-ul din postul precedent și spune-mi dacă în InDesign poate să-mi facă ceea ce vezi în atașamentul de aici, mai jos. Dacă da, poate revin, după ani, la InD.

Fișiere atașate
cdm_test.rtf.zip  (Dimensiune Fişier 3 - Downloads: 41)
 Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Cattus Thraex - 21 Octombrie 2006 07:22 PM

Hm, uită-te la pdf-ul din postul precedent și spune-mi dacă în InDesign poate să-mi facă ceea ce vezi în atașamentul de aici, mai jos. Dacă da, poate revin, după ani, la InD.

Mda, stie si el ceva… dar nu stie ce stii tu!

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
iaru - 22 Octombrie 2006 04:36 PM
Cattus Thraex - 21 Octombrie 2006 07:22 PM

Mda, stie si el ceva… dar nu stie ce stii tu!

Vezi, totuși, dacă folosind fonturi open type, ar merge, de ex. Doulos SIL (free). Mellel nu face asta uzual, dar este OK cu open type fonts.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Cattus, cu ce program ai făcut diacriticele alea multiple? Şi cum le-ai făcut? Combinaţii multiple de taste, sau cum?

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Tudor - 22 Octombrie 2006 08:35 PM

Cattus, cu ce program ai făcut diacriticele alea multiple? Şi cum le-ai făcut? Combinaţii multiple de taste, sau cum?

- TextEdit și Nisus merg frumos aici; Mellel doar cu open type fonts (de ex. Doulos SIL); cu rtf-ul gata, iCalamus și Create (Stone Studio) sînt OK. Dintre DTP apps, doar astea; Lineform nu poate importa rtf, cred. Adobe InD și Quark nu merg cu CDM.
- Le poți crea cu insert diacritical marks din char Palette dar, desigur, eu folosesc propriile mele keylayouts: US Academic sau Romanian Academic, adică option-D = combining diacritical marks below (sub literă); option-shift-D = combining diacritical marks above (deasupra literei); optin-capslock-D = alte litere superscrise. Detalii în documentația la US Academic. Este cel mai bun keylayout specializat de pe piață, mult mai bun decît U.S. Extended al lui Michael Everson (pe bune).

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

L-ai brevetat? Ca, de deschis, l-am deschis in Textedit! dar de repetat, n-am mai putut!

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
iaru - 23 Octombrie 2006 04:42 AM

L-ai brevetat? Ca, de deschis, l-am deschis in Textedit! dar de repetat, n-am mai putut!

Nu pricep, ce n-ai putut să repeți? Cum să folosești US Academic sau Romanian Academic? Dau meditații, pt tine ieftin, contra jocurile alea. smile

Semnătură 

1 din 2
1