Din cate vad, admin are cam mult de lucru in ultimul timp cu barbierirea conturilor de spammeri din anumite zone geografice.
Nu stiu daca exista o statistica exacta a localizarii (Romania - strainatate) a numarului userilor de aici.
Poate ca s-ar putea implementa o solutie ca, in situatia in care contul nou este creat de pe o adresa de IP din exteriorul Romaniei (banuiesc ca nu e foarte complicat), ca aceste conturi sa fie listate separat, in vederea validarii;
Sau, intrucat se presupune ca majoritatea utilizatorilor cunosc limba romana, sa trebuiasca sa dea raspuns in romana la o intrebare tot in limba romana, care sa nu fie usor tradusa de Google in mod corect, sugerandu-i utilizatorului ce rapuns sa dea. Un fel de adaptare de Captcha.
Ex: “ce spune mitu’ cand vrea sa mance?” Daca se utilizeaza regionalisme sau abrevieri, mai mult ca sigur ca Google nu va sti sa traduca corect, iar un nou user din Romania va da raspunsul corect: miau
Alta varianta mai simpla: cand vrei sa te inscrii, intai ajungi in pagina cu intrebarea Captcha, apoi, daca raspunzi corect la intrebare, ti se deschide pagina de inscriere; in acest caz, nici nu mai e nevoie nici de identificarea localizarii geografice (dupa tara) a adresei de IP. Eventual se poate da si o explicatie la “de ce asa ciudat”.
... Sa nu fiti prea duri daca vi se pare o “crazy idea”
Am mai vazut ideea pe ceva site romanesc, cu o intrebare asemanatoare cu pisica. E o cheie mai buna decontrol, intradevar, a userilor.
Oricum cine ne viziteaza sigur stie romaneste.
E buna ideea ta, si o sa sap sa vad cum o pot implementa.
Pe chinejii astia i-am prins prin faptul ca nu au stiut romana la inregistrare si si-au trecut adresa & nr de telefon in alte campuri decat cele normale. Si toti chinezii impreuna imparteau numai trei numere de telefon.
Banare pe IP-uri e mai greu. Lista de “clase” de IP-uri pentru o tara este de obicei mai mare dacat nr maxim acceptat de Expression Engine.
De aceea, varianta 2 e mai buna - nu mai ai nevoie de identificare de IP-uri. Stie romana, raspunde. Nu stie? Invata romana.
O idee diabolica ar fi ca, daca sa zicem baga respunsul de doua ori gresit (va incerca si el ceva traduceri ci Google, probabil), sa nu-i apara alta introducere posibila, ci sa apara la sperla mesajul “ne pare rau, din motive tehnice inscrierile sunt suspendate pentru 24 ore”. Daca il crede (tot ce se poate), le-ai asigurat un job: sa incerce sa se inscrie din nou la fiecare 24 ore.
O întrebare, la care sigur Gogule translator nu poate să-i dea răspuns, ar fi: Câți iezi are capra? - Ion Creangă
Scrisă cu diacritice, sigur pe Gogule îl pui în ceață.
Nu-i chiar greu. Noi nu vrem o triere dupa inteligenta, ci totala.
Google zice: “How many kids has the goat? - Ion Creanga”
E clar ca trebuie sa raspunzi cu niste numere (in cifre sau litere).
In plus, numarul de iezi al unei capre nu e infinit, deci e clar ca, sa zicem, plecand de la 1 la 8 (enorm, ca nu e scroafa), gasesti raspunsul.
Nu-i chiar greu. Noi nu vrem o triere dupa inteligenta, ci totala.
Google zice: “How many kids has the goat? - Ion Creanga”
E clar ca trebuie sa raspunzi cu niste numere (in cifre sau litere).
In plus, numarul de iezi al unei capre nu e infinit, deci e clar ca, sa zicem, plecand de la 1 la 8 (enorm, ca nu e scroafa), gasesti raspunsul.
Nu zic ca gogule nu știe sa traduca, dar gogule, nu-i poate oferi la mâncătoru de orez cifra sau cuvantul trei nici din greșeală.
Prin exemplu am vrut să sugerez faptul ca trebuie pusă o întrebare la care răspunsul sa nu poată fi dat de gogule. Eventual chinezu trebuie să caute pe WIKIpedia de i se rotunjesc ochii până dă de raspuns, sau studiază literatura română. )
Alternativă: Cine fură merele de aur? cu raspunsul Prâslea, și alte mii de exemple pot fi nascocite.
E.
PS Am trecut Ion Creangă, pentru ca ai noșrti să facă mai rapid legătura
Pe un forum (daca tin bine minte pe http://www.virtualarad.net) am vazut ca intrebare pentru creare de cont nou: “Cate roti are o bicicleta?”, raspuns: “doua”. Si culmea ca pe net am gasit pe ceva site post-uri de la spammeri (probabil) care se plangeau ca pe forumul acela nu isi pot crea cont pentru ca nu stiu ce trebuie sa scrie acolo. Deci in orice caz ar fi buna o intrebare in romana dar la care raspunsul sa nu se poata deduce folosind un translator online.
acum mai serios, verificarea userului sa stie si sa inteleaga romaneste trebuie sa fie permisiva. ganditi-va si la cei care au invatat romana a doua limba, sunt temporar in tara si stiu cuvinte dar nu pe toate, sau cei care au emigrat si incep sa mai uite.
asa ca zic ca oricare ar fi intrebarea si oricare ar fi raspunsul, sa fie intergistrati, dar sa ramana intr-o stare pending pana cand adminul le confirma userul.
din fericire, spammerii erau manuali (asa mi s-a spus), si n-am vazut sute de inregistrari pe zi sau sute de mesaje de reclama. e enervant sa banezi/stergi conturi cand vezi un topic din ala all english, all link, dar nu extrem de dificil…
Si asta e o varianta, dar e de munca pentru admin, sa ia una cate una fiecare cerere. Nu-i mare diferenta intre a valida si a-i cauta de spam.
In plus, va trebui sa analizeze absolut toate “cererile de inscriere”.
Ai dreptate cu cei care au uitat limba romana. Dar oare sunt atat de numerosi? Si, daca au uitat-o, vor putea intelege ca lumea tot ce se scrie pe forum, in limba romana moderna?