Programare Mac
  [ Ignoră ]
Avatar
RankRank
Jr. Member
Din: Craiova
Macuser din: 12.03.11

Salutatare, am si eu cateva intrebari intrucat as vrea sa mi iau un mac insa nust daca se preteaza la cam ce as dorii eu.

-Din punct de vedere al programarii am o mare problema, folosesc multe programe spre exemplu de la inceputul anului am folosit java, c++(gcc), prolog, autoit(un fel de apple script), php… Intrebarea mea este daca trec pe mac imi poate ,,garanta” cineva ca stilul acesta haotic nu ma va costa o avere(costurile mele pe pc sunt 0)
-daca ati lucrat careva dintre voi in inteligenta artificiala imi puteti spune daca exista dezavantaje in folosirea unui mac sau dimpotriva. Spre exemplu stiti cumva daca Lisp sau Proglog poate fii portat pe Mac
-daca am licente de programe pentru Windows spre exemplu Adobe Flash pot sa le folosesc pe Mac
-as vrea sa mi iau un macbook pro13, ecranu este suficient de mare pentru programatori?

Si acuma o intrebare putin offtopic
-chiar este ceva atat de deosebit mac-ul? intrucat eu am un dell precision care este cam in acceasi gama de pret cu orice macbook pro si de o calitatea ireprosabila cel putin pentru un laptop windows.

Mutlumesc anticipat !

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 1 ]
Avatar
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 22.09.06

Iti pot raspunde la o parte din intrebari.
13” pentru programare e cam mic,cu prima ocazit voi trece pe 15”.
Merita un mac? smile normal ca merita,pe acest forum nu cred ca exista persoana sa recomande un pc.
Licentele de windows raman pe windows,nu ai ce face cu ele pe mac,doar daca softul e creat pentru mac/pc cum sunt anumite jocuri.
xCode are suport pentru c/c++ si objective c,dar exista si alte IDE.
In concluzie,daca ai ocazia sa treci pe mac e o alegere buna,nu vei regreta.

 Semnătură 

A man should look for what is, and not for what he thinks should be.—Albert Einstein

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 2 ]
Avatar
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Arad
Macuser din: 20.06.09

Legat de inteligenta artificiala si eu is in aceasi situatie ca tine, trebuie sa imi instalez pe MacBook programele. Eu am Mac OS pe MacBook cu Windows in masina virtuala, deci in principiu mie imi este egal daca instalez pe Windows programul sau pe Mac OS, dar iti zic ca la unul din programe am gasit varianta pentru Mac iar la celalalt am gasit o alternativa la fel de buna pentru Mac ca programul de Windows.

Legat de intrebarea cealalta daca este deosebit Mac-ul, raspunsul meu este da. Acuma nu stiu cat de avansat esti tu / cat de bine te stii cu Windows-ul… Eu de exemplu am un MacBook Pro ce folosesc la facultate si acasa am un PC cu Windows 7. La mine pot sa zic ca Windows-ul merge chiar perfect, stiu sa am grije de Windows, nu instalez aiurea tot fel de programe, etc. Insa la Windows din cand in cand mai apar anumite erori sau probleme (tipice pentru Windows), de exemplu dupa un Update ceva nu mai merge bine (si probleme asemanatoare), atunci trebuie sa refac Windows-ul din backup-ul din ziua precedenta, etc. In plus la Windows din cand in cand mai trebuie sa te ocupi de intretinerea sistemului ca sa nu mearga mai incet dupa un timp, asa ceva la Mac OS nu trebuie sa faci. La Windows mai exista riscul sa se viruseze chiar daca ai un antivirus bun (virusii apar inainte ca antivirusii sa aibe codul virusului), la Mac OS cam putine sanse sa se intample asa ceva.

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRank
Jr. Member
Din: 
Macuser din: 24.08.10

dacă-ți conectezi un monitor extern, când ești acasă, va fi perfect.
da exista lisp și prolog pentru mac, defapt majoritatea mediilor de programare se regăsesc pe ‘nix, unele dintre ele având o performanță mai bună decât pe windows.

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 4 ]
Avatar
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

4 euro pentru XCode 4 și cu el îți poți compila toate compilatoarele de limbaje ciudate care le dorești. În rest, programatorii adevărați se descurcă.

 Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 5 ]
Avatar
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Arad
Macuser din: 20.06.09

Daca o sa folosesti si un monitor extern cum a sugerat tracius01 e foarte bine, dar mie imi este destul de mare si ecranul de 13”. Nu lucrez exagerat de mult in programare dar nu ma deranjeaza ca ecranul este mai mic. Acuma depinde si de fiecare persoana, un prof de-al meu a zis ca lui i se pare ecranul mic, dar cand pui langa un laptop normal de 15” observi ca diferenta nu-i mare. MacBook-urile au rezolutia destul de mare incat sa iti incapa totul pe ecran, singura chestie ii ca (eventual) o sa ti se para literele mai mici decat pe alt laptop, in schimb imaginea este mult mai clara si textul mult mai lizibil.

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 6 ]
Avatar
RankRankRank
Member
Din: ORADEA
Macuser din: 19.12.09

http://www.youtube.com/watch?v=dzxJnMWCBvo
asta e pt java

 Semnătură 

iMac 27’‘-i5 quad core
macbook pro 17” core 2 duo 2.8GHz
powerbook g4 12’‘
ifon 3gs:>:>
iPod clasic 80GB
ipod shuffel-first gen
apple TV-first gen

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRank
Jr. Member
Din: 
Macuser din: 24.08.10
duzzfantasi - 12 Martie 2011 10:47 AM

http://www.youtube.com/watch?v=dzxJnMWCBvo
asta e pt java

ca o completare duzzz compilarea & rularea se face la fel, din terminal, pe toate so-urile, si anume java & javac

Profil