am si eu o propunere pentru un topic pe fiecare din sectiuni care din pmdv ar schimba un pic situatia, si ar reduce aglomeratia de pe mai toate sectiunile:
topicul “cum sa?”
ideea este ca toti care au intrebari punctuale: cum sa accesez setarile retelei? cum sa salvez…. cum sa… cum sa… sa aiba un topic special dedicat pe fiecare sectiune, sau o sectiune speciala care va contine un singur topic “cum sa”
sunt de parere ca asa am scapa de threaduri deschise doar ptr o intrebare simpla, raspunsurile ar fi punctuale precum ar fi si intrebarile so ar fi mai simpla viata, cam cum ne e de cand folosim macuri si al lor os .
Ar fi ideal. Dar din experiență pot să vă spun că majoriteatea începătorilor vor deschide un thread nou cu subiectul “help” în “Sistemul de operare Mac OS X” - deoarece este primul de pe listă. Și nu-i poți învinui - pentru mulți e prima oară când scriu pe un forum - și chiar au nevoie de ajutor dacă au recurs la acest gest “extrem” (pentru ei) de a întreba niște necunoscuți.
Avem wiki-ul. Ideal ar fi ca răspunsul la toate întrebările standard să fie acolo și lumea să citească. O parte deja sunt, dar organizarea wiki-ului e varză. Vrei să ajuți la reorganizare ?
e o munca colosala ceea ce spui tu.
nu putem anticipa toate raspunsurile, si pentru a sintetiza ceeea ce deja s-a tot intrebat, ia mult ca timp, d-asta ar fi ideal ca pe fiecare sectiune, sa fie primul topic de sus, topicul “cum sa”
eu cred ca 95% dintre mesajele de pe forum sunt despre cum sa fac sau cum sa repar.
varianta 1: userul pune intrebarea. fie i se raspunde, fie i se da link cu topic in care s-a mai discutat
varianta 2: mai intai cauta in wiki sa vada daca e deja. HAHAHA, sa fim seriosi. Nimeni nu foloseste cautarea avansata macar.
varianta 3: userul cauta in sectiunea dedicata de “cum sa” unde sunt 95% dintre toate topicurile deschise noi.
Cred ca propunerea e de bun simt si rezonabila, dar cred ca forumul nu are maturitatea de a raspunde cum ne imaginam noi ca ar trebui sa se intample. Nu caut motive, doar observ ce se intampla. Exemplul lui Sergiu e perfect.
pai tocmai ca ideea ar fi sa nu se mai deschida topicuri cu o singura intrebare,
ci sa fie topicul asta dedicat pe fiecare sectiune. are omul o intrebare despre Mac OS, intra pe sectiunea respectiva, si gaseste acolo o sectiune “cum sa” , intra pune intrebarea, si cineva ii va raspunde mai devreme sau mai tarziu. ideea ar fi sa aiba si un fel de nr de inregistrare intrebarea ce va de genul: 1- cum sa schimb dimensiunea iconitelor? si daca raspunsul sau nu-i vine pana se pune alta itnrebare, cine vrea sa- raspunda intrebarii acestuia scrie: 1- ...... asa vede omul raspunsul la intrebarea pusa de el… chiar daca altcineva a mai intrebat si alt lucru pana a primit raspunsul…
sper ca m0am facut inteles.
ce parere aveti?
sa nu va para ca tin neaparat sa fie sectiunea asta… doar ca ar fi mai productiv asa…
GabrieL - ce metodă propui tu pentru a convinge lumea (fără să stăm să edităm/mutăm manual mesajele tuturor):
1) să scrie acolo și nu în altă parte;
2) să respecte formatul cu numere la întrebări și răspunsuri;
3) să citească ce s-a scris și să nu mai întrebe încă odată același lucru.
E vorba de acest forum. Macuser.ro. Pe care în fiecare săptămână sunt useri înscriși de peste o lună de zile care primesc ban pentru că în mod repetat postează aiurea chestii noi, sigilate și non-Apple într-un forum numit:
Vânzare Doar pentru Apple & compatibile SECOND-HAND (nu noi, nu sigilate). Forum fără reply-uri. Caveat emptor.
Dacă am pune în mijlocul regulamentului un mesaj prin care instructăm cititorul cum să ne dea un e-mail ca să primească un iPad gratuit, am rămâne cu iPad-urile neluate.
putem sa incercam cu un pilot. pe o singura sectiune. lasam topicul o sa saptaluna si vedem ce se intampla.
2 precizari:
- nu merge subforum de subforum de sectiune. nu permite EE. deci trebuie sa fie un singur topic/subsectiune.
- pilotul nu poate fi Mac OS X, primul subforum pentru ca e dezastru acolo. propun fie Internet fie Audio-video. iPhone daca vrem hardcore. si avem nevoie de un moderator, oriunde ar fi.
exista o sansa infima de a canaliza intrebarile punctiforme spre topicul asta si a nu mai deschide topicuri duplicate. alte posibile beneficii includ: lista de probleme cu rezolvari; incurajarea participarii (un fel de competitie spontana: titlul de master solver)
ce prevad ca se intampla: fiecare va intreba cum sa faca JB pentru exact modelul lui si OS-ul lui si vor fi 4-5 raspunsuri pentru fiecare intrebare, apoi corectii pentru aberatiile scrise, apoi paruieli. sper sa n-am dreptate.
Ce ziceti administratorilor? GabrieL, te oferi moderator voluntar si temporar?