Salutare ! Doresc sa ma informez in legatura cu AirPort Extreme conectat la reteaua RDS + Informatii la cald legate de AirPort
Treaba sta cam asa : Pana acum am avut ipod si Iphone si incurand voi intra in lumea Mac-urilor. Nu stiu multe legate de OSX si cu atat mai putin experienta.
Planuiesc sa cumpar noua generatie de iMac ( 21 ” ) sau cea actuala ( cu CPU i3-i5 etc ) + AirPort Extreme
Am cautat informatii practice legate de Airport insa e mai mult reclama ( recunosc ca nu am stat sa aprofundez la articole in engleza ).
Ce ma interseaza sa fac : Fiberlink 2 de la RDS ( 100 mbps) in AirPort si de acolo -> intr-o camera : imac^wireless ; PC^ pe calbru(LINUX); laptop(win7)^ wireless ->restul casei: inca un laptop^wireless + 2 telefoane mobile.
1 ) Camera sau zona in care va sta AirPort-ul este chiar in mijlocul casei ( apartament, bloc, aprox 20-25M latime totala ).
Nu imi fac probleme in ceea ce priveste semnalul in jurul a 10 m.
Insa, in restul casei sunt sanse sa am semnal ? Nu cer full, dar nici daca ma mut 10 cm, sa pice:)
*Cum se comporta la utilizare non-stop ?
*Are probleme de incalzire ? am o expereinta proasta cu un Dir 600 ( tocmai de aceea m-am gnadit ca daca tot dau banii astia, macar sa n-am probleme )
* As dori sa il pot opri noaptea. Este vreo problema daca il scot din curent zilnic ?
*Sunt lucruri pe care ar trebui sa le stiu ? eventual cazuri particulare.
2) Problema cu PPoPe la RDS.
- RDS ar fi unica optiune avantajoasa din zona insa problema ce am sesizato prin zeci de posturi de pe acest forum, imi pune multe semne de intrebare.
*S-a rezolvat aceasta problema sau tot dupa noroc a ramas treaba ?
* Am cautat si n-am gasit un raspuns exact~ Singura modalitate de conectare la RDS este prin PPope ? ( cea cu probleme la AirPort)
Nota: S-ar putea sa fi gresit termenii la conectare~ N-am avut treaba cu asta niciodata.
^_^ Daca cineva sta prin zona Bd. Decebal, Muncii si are RDS l-as ruga sa imi spuna cum sta treaba cu infrastructura prin zona.
Vad ca inca nu ti-a raspuns nimeni, hai sa-ti zic parerile mele:
Daca treci pe Mac, sunt convins ca o sa iti placa si o sa fii multumit de el, eu am lucrat 8-10 ani cu Windows si Linux inainte sa imi iau primul Mac, dar cand am trecut pe Mac am fost foarte placut surprins de cat de bun si simplu e sistemul de operare Mac OS. O singura problema poti sa ai, nu toate programele de Windows au si versiune pentru Mac, dar cam ai alternative pentru ele orice program ar fi (de obicei aceste alternative sunt mai bune decat programul original de Windows).
AirPort Extreme eu inca nu am avut, am avut doar un AirPort Express de care am fost tare multumit. Daca nu ai peretii extrem de grosi, nu vad de ce nu ai avea semnal bun in toate incaperile, mai ales ca stai la bloc si acolo peretii de obicei sunt subtiri. Eventual atunci ai putea sa ai semnal slab / perturbat daca aveti pe bloc sau undeva in apropiere antene de telefonie mobila, dar si atunci ar trebui sa ramana reteaua wireless functionala.
AirPort Extreme-ul ar trebui sa fie astfel proiectat incat sa poata functiona non-stop, deci chiar daca se incalzeste un pic, asta nu ar trebui sa fie problema. La fel, nu vad de ce ar fi o problema daca l-ai scoate zilnic din priza, eu am folosit AirPort Express-ul la facultate, chiar zilnic de mai multe ori l-am scos si l-am bagat din / in priza, cand ne mutam dintr-o sala in alta.
Conexiunea prin PPPoE la internet (teoretic) ar trebui sa functioneze fara probleme pe AirPort Extreme. Si eu stiu ca unii au avut probleme cu PPPoE cand au legat un AirPort la internet, dar cum spuneam, teoretic ar trebui sa functioneze bine, acuma depinde de RDS… Si eu am internet de la RDS (eu stau in Arad), de obicei merge perfect timp de cateva luni, dar sunt si zile cand nu merge deloc (din fericire mai rar) si sunt si saptamani cand merge, dar foarte prost. Ar fi bine sa vorbesti cu cineva din zona ta care are internet de la RDS, cel mai bine ar fi daca ar fi un MacUser si ar avea un AirPort legat la internet.
Bine v-am gasit ! imi place atmosfera foarte mult.
Sincer, abia astept trecerea pe Mac. In general nu prea am facut multe pe calculator dar urmeaza sa fac, iar macul mi se pare potrivit pt ceea ce am nevoie. La inceput vroiam doar sa incerc( sa invat mai bine zis ) sa fac aplicatii pt iOS iar apoi am inceput sa vad avantajele legate de programele existente + OS X. In viitorul apropiat pe el voi invata sa fac aplicatii pt iOS, editare foto, poate editare video, rulare de filme la 720/1080P prin HDMI, uneori cate un joc daca ma atrage ( si este compatibil ).
Cat despre pereti, sunt din BCA, deci nu imi fac probleme.
Cel mai bine e sa incerci unul, inainte de a il cumpara. Eu l-am folosit pe RDS in 2 zone diferite, fara sa am probleme. La altii nu merge nici batut. Se pare ca e vorba de zona. Cu incalzirea, semnal s.a.m.d. eu nu am avut nicio problema, si e in priza nonstop din februarie. Viteza e excelenta, ai un exemplu atasat . Poate gasesti pe cineva in zona ta care sa ti-l imprumute 20 min sa vezi daca merge conexiunea.
Pe torent in jurn de 1MB, fara sa pun limita la upload. Pe speedtest.net imi da in medie 5MB pe download si 0,5- 1MB pe upload. Tot in Dr. Taberei. Cand m-am mutat obtineam viteze mai mari si pe upload(3-4MB), dar intre timp cablul care intra in AEBS a trecut prin dintii ununi catel de 4 luni de zile, s-ar putea sa fie si asta o cauza pentru care a scazut.
De la cine aveti internet ? Eu am de la MitNet si rupe. 6 Mb/s torrente pe un laptop cu wi-fi si 8-10 MB/s torrent pe un PC pe Cablu. Am un router dir-600 care isi face treaba, pana se incalzeste.. dupa 12 ore e mort si deja se observ diferente. Tocmai de aceea sper ca AirPort-ul Extrem sa nu se incalzeasca sau mai stiu eu ce…
De la cine aveti internet ? Eu am de la MitNet si rupe.
Pai parca ne intrebai pe cei care avem RDS?! normal, vorbim de RDS
Cam fluctuant, intre 4-7MB/sec download pe torrent. normal, depinde si de torrent.
Cat despre temperatura lui airport extreme, e foarte ok, am masurat si nu are mai mult de 38 de grade, cu 4 clienti wireless si 3 de ethernet.
Asta pentru varianta actuala, dualband. mai am si alt extreme, varianta gigabit, dar non-dual, care atingea des peste 45.
Mai am si doua Airport Express, din pacate unul tocmai ce a sucombat zilele trecute, asta a si fost motvul pt care am luat noul Extreme.
De la cine aveti internet ? Eu am de la MitNet si rupe.
Pai parca ne intrebai pe cei care avem RDS?! normal, vorbim de RDS
Cam fluctuant, intre 4-7MB/sec download pe torrent. normal, depinde si de torrent.
Cat despre temperatura lui airport extreme, e foarte ok, am masurat si nu are mai mult de 38 de grade, cu 4 clienti wireless si 3 de ethernet.
Asta pentru varianta actuala, dualband. mai am si alt extreme, varianta gigabit, dar non-dual, care atingea des peste 45.
Mai am si doua Airport Express, din pacate unul tocmai ce a sucombat zilele trecute, asta a si fost motvul pt care am luat noul Extreme.
uite si o poza, am urcat deja la peste 9.5 MB/sec, combinat.
cum spuneam depinde si de ce descarci, normal.
Intreb de RDS fiindca acolo unde ma voi muta, voi avea obigatoriu RDS.
Ma declar surprins de viteza pe RDS ! La cate am auzit prin popor de la diversi, nu ma asteptam.
O intrebare : Din cate stiu, cei de la RDS iti dau un Modem pe care il conectezi la PC. In cazul in care ai un AirPort Extreme, conectezi modemul la Airport sau bagi direct Cablu lor in AirPort ?
Intreb de RDS fiindca acolo unde ma voi muta, voi avea obigatoriu RDS.
In cazul in care ai un AirPort Extreme, conectezi modemul la Airport sau bagi direct Cablu lor in AirPort ?
La fiberlink primesti o “chestie”, HUAWEI, in care intra fibra optica si iese semnal pt retea, sau/si telefon/cablu-TV. Sa zicem ca e un modem.
In airport intra cablul de retea.
OK, hai ca incerc sa ma fac util, in momentul de fata am abonament Fiberlink 2 (100Mb) insa stau la casa la curte. Ceea ce inseamna ca am legatura directa fibra (un fir din 24) si convertor in casa din care pleaca cablu UTP + TV + Telefon, acesta este un avantaj oarecum fiind conectat direct. Dar nu vad un dezavantaj major pentru cei care au conexiune CCTV sau UTP/FTP (la bloc).
Am avut foarte mari probleme legate de router, chiar daca toate routere-le suporta PPPoE nu toate se comporta destul de bine in a manageria o asemenea conexiune.
In momentul de fata merg pe un router Linksys (Cisco) modelul o sa-l mentionez mai tarziu cand ajung acasa, stiu doar ca e varianta business cu doua antene fizice de 2.4db deci semnal mai bun in concluzie. Am avut probleme si cu acesta insa dupa cateva modificari in setari merge perfect. Totul tine de “Connection on demand: Max idle time: 1290 Minutes” cat mai mare cu atat mai bine. O problema mai apare cand schimbi conexiunea, scoti cablul WAN si-l bagi intr-un alt dispozitiv, tot timpul trebuie sa dai disconnect inainte de a scoate cablul altfel serverul de la ISP-RDS ramane cu MAC-ul vechiului dispozitiv si astfel conexiunea nu va functiona.
Acum router-ul functioneaza non-stop de vreo 4-5 luni, la acesta fiind conectat un Mac Pro, G5, 3 laptop-uri wireless. Despre viteza nu am decat cuvinte de lauda, 10-11MB/download pe cablu direct si 2-3MB/download pe wireless.
Ciudat insa, apare o problema pe Mac Pro, cand fac download masiv pe el mi-se inchide conexiunea din router si trebuie sa-i dau reset, inca nu am gasit o solutie pentru ca nu a fost chiar deranjant pentru mine.
Cat despre AirPort Extreme inca nu am asa ceva, mai intai planuiesc sa trec pe Mac/Apple tot ce inseamna hardware dupa care cu siguranta va aparea si AirPort.
Ciudat insa, apare o problema pe Mac Pro, cand fac download masiv pe el mi-se inchide conexiunea din router si trebuie sa-i dau reset, inca nu am gasit o solutie pentru ca nu a fost chiar deranjant pentru mine.
Daca mai apare si la mine cate o problema, apare tot la un MacPro (2007).
Cred ca placa/adaptorul wireless+bluetooth e slab in comparatie cu ce are de exemplu un MacBook (si mai vechi, al meu).
Offtopic, dar mouse cu bluetooth care merge impecabil pe laptop, da mari rateuri cand e conectat la MacPro.
Deasemenea, cu MacBookul obtin mereu viteze mai mari de descarcare pe wireless.