1 din 3
1
FreeFreeHand dă în judecată Adobe
  [ Ignoră ]
RankRankRank
Member
Din: 
Macuser din: 14.11.06

Organizația FreeFreeHand dă în judecată Adobe în baza legislație antitrust din SUA. Detalii aici, în engleză.

După acțiunile de protest care au avut oarece ecou și în afara presei de specialitate, asta e o acțiune majoră și merită atenție și sprijin…

Adobe și-a achiziționat concurența (cu tot cu o parte din personal) ca s-o scoată din circulație. Ideea că o firmă decide discreționar ce unelte am eu voie să folosesc merită combătută…

Numărul de profesioniști (designeri din industria grafică, textilă, cartografi etc.) care care utilizează FreeHand a rămas foarte mare și o reactivare a programului ar fi binevenită. Șansele cresc cu cît se demonstrează mai clar că e nevoie de alternative (și singura alternativă profesionistă asta e).

Aruncați un ochi și participați fie și numai cu prezența grin

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 22.09.06

Nu inteleg de ce e greu sa treaca la Illustrator smile

Semnătură 

A man should look for what is, and not for what he thinks should be.—Albert Einstein

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: bucuresti/aalborg/viena
Macuser din: 05.10.07

pentru că llustrator nu are toate raspunsurile și nici nu este mama vectorialului!

Semnătură 

 ǝʞıl ı

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRank
Member
Din: 

Nu e „greu” este (cred eu) neelegant, fiindcă în loc să-mi facă munca mai plăcută, mi-o îngreunează și mă obligă să mă ocup de tehnica programului. Cum să zic? E ca și cum ai încerca să cînți la pian cu mănuși cu un deget.

Cel puțin la fel de neplăcut e faptul că sînt obligat să fac ceva contrar experienței mele de lucru și a convingerii profesionale.

Dar nu comparația între programe, argumentele pro și contra, nici chiar gusturile/obiceiurile nu sînt în discuție, ci faptul că eu (și alte cîteva zeci de mii de profesioniști) prefer(ăm) FH și nu Ill., iar Adobe abuzează de poziția de monopol pe care și-a creat-o abuziv ca să-mi saboteze mie alegerea – și sieși, cred eu, imaginea…Acum vreo 15 ani, un tîrg similar nu a fost posibil (amintiți-vă de Aldus-Macromedia-Adobe)…

Așadar: din principiu și din solidaritate de breaslă eu cred că inițiativa FreFreeHand merită sprijinită, indiferent de opinii tehnice, gusturi și cunoștințe de programe etc.

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRank
Jr. Member
Din: tulcea
Macuser din: 24.09.09
boboc - 05 Mai 2011 10:47 AM

Nu inteleg de ce e greu sa treaca la Illustrator smile

pentru ca ilustratorul sucks!!!
free hand rules!

Semnătură 

mac mini cu I mare
mac bookpro 15”

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: London, UK
Macuser din: 11.10.05
flmoise - 07 Mai 2011 09:06 AM

free hand rules!

De ce spui asta?

Semnătură 

MB12 early2015, mini late2018, i2, i4S, iX, Watch Nike (Series3), iPad 1, iPad Pro 9.7”,  Pencil, shuffle 4, TV4, AExtreme x2, AEBSv2, AEBS original(x2) v1(x2), Homepod (x2), iPod Hi-Fi (x3)

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRank
Jr. Member
Din: tulcea
Macuser din: 24.09.09
huk - 07 Mai 2011 10:15 AM
flmoise - 07 Mai 2011 09:06 AM

free hand rules!

De ce spui asta?

parerea mea!
lucrezi in freehand…intri in corel….lucrurile sunt destul de clare da cand intri in ilustrator….fuck…!

Semnătură 

mac mini cu I mare
mac bookpro 15”

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Illustrator mi se pare foarte ok.

Semnătură 

A man should look for what is, and not for what he thinks should be.—Albert Einstein

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRank
Member
Din: 
Macuser din: 21.05.06

Totuși pot zice că Illustratorul a adăugat în fiecare versiune de după achiziție chestii care FH le avea—din CS4 a dobândit planșe de desen (“artboards”, un fel de pagini multiple cerute de atâta vreme, cam cum are FH și Corel), apoi caroiajul în perspectivă (pe care știu că FreeHand îl avea), degradeurile-s mult mai manevrabile “la fața locului” (ca-n FH), apoi mai nou Shape Builder Tool (care nu știu dacă are corespondent în FH, dar e o foarte convenabilă unealtă, ca să nu mai tot plimbi mausu’ până la caseta Pathfinder și-napoi), și mai sunt sigur și alte chestii bune (probabil că-n CS6 o să putem importa și mapa modele 3D…  wink )

Dar știu… problema e monopolu’ pe piață...

@ boboc
Aș zice că Illustratorul ți se pare foarte ok numai dacă nu ai experiență cu interfața și cu viteza de lucru a altor programe de grafică vectorială. Ill are încă anumite chestii deranjante ca și interfață/flux de lucru, care te cam taie la viteză  shut eye  Probabil asta-i nemulțumește pe utilizatorii de Freehand… (program în care eu n-am lucrat, deci numai bănuiesc).

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Pe mine ma nemultumeste doar cand folosesc efecte in illustrator dar cred ca e de vina procesorul core 2 duo si 4gb ram.daca aveam un mac pro era altceva smile

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRank
Member
Din: 

Nu la cât de tare taxează Illustrator procesoru’, ci strict la viteza de lucru cu interfața și cu uneltele—de cât de multă “clicăreală” și plimbăreală cu mausu’ e nevoie pentru a desena pe computer. Și ziceau unii mai sus de intuitivitatea programului—aici să dea exemple concrete.

În altă ordine de idei—FreeFreehand ar vrea să oblige Adobe să vândă FH altei firme, care să-l dezvolte mai departe, nu? Mă întreb cine ar fi candidatele capabile.

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Eu cred ca e vorba de altceva,si anume,pretul smile
Cine lucreaza zilnic cu asa ceva nu prea plimba mouse-ul catre toolbar,cu siguranta stie shortcut-urile.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRank
Member
Din: 

Sunt destule unelte folosite tot timpu’ care n-au scurtături—de exemplu nici o opțiune din caseta de dialog Pathfinder n-are (de-aia ziceam că Shape Builder Tool e mai bună), și nici cele din caseta Align n-au. De fapt… majoritatea butoanelor din casetele de dialog n-au.

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Pathfinder/allign/transform se pot tine frumos in dreapta in panels.
Oricum un utilizator de corel clar nu are chef sa invete illustrator si invers ca asa e omu lenes smile
Si oricum raman la parerea mea,motivul principal este pretul.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRank
Member
Din: 

Scuze, dar repet: E vorba și de un principiu, nu doar de „utilizabilitate” (funcționalitate), design și concepție de interfață… Intenția mea nu era să reluăm comparația de programe. De șase ani de cînd Adobe a găbjit FreeHand s-a tot făcut… De exemplu chiar la FreeFreeHand, aici. Și aici cîteva motive pentru care așa de mulți profesioniști sînt atașați de Freehand. Asta numai așa, la repezeală. Dacă mai găsiți, mai adăugați…

Așa că… spread the word grin

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

FreeHand nu vrea să se lase…
smile

1 din 3
1