ctzbz: dimpotriva, daca pun film in Pentaxul meu care are 38 de ani, iti scot fotografii incomparabile cu ce face un iPhone.
De fapt, lentila de pe acel aparat, o Asahi Pentax, cu adaptor pentru Canon SLR, bate la funduletul gol multe lentile prime din ziua de azi. Este o 50mm f/1.2. Ca viteza, nici nu se compara cu lentila kit Canon.
Nu e vorba de snoave, e vorba de un adevar simplu. Limitarile camerelor astea de pe telefoane devine limpede in conditii de lumina redusa.
Si dupa cum a indicat si haris, si completez eu, in ziua de azi sunt inca fotografi cu aparate pe film, extraordinar de scumpe, pentru rezultatele care nu le poti duplica pe digital.
Camerele de pe device-urile de azi sunt pentru poze, nu fotografii. Sunt pentru poze de genul “rujul asta e on sale, hai si ia-l scumpo” sau “OMG stau la doua mese mai jos de Justin Bieber in restaurant”.
Ca sa lamuresc, in linii foarte mari si simple, granularea/iso noise/artefacte apar, pana si la SLR, pentru ca ISO pe aparatele digitale, spus simplu, se da blana la curent pentru a mari sensibilitatea senzorului la expunere. Can se da blana, apar “glitch”-uri. De aceea, de regula, mai bine ISO mic si timp de expunere lung, asta daca bineinteles ai trepied.
Aparatele SLR nu sunt la fel de susceptibile la ISO noise pentru ca au senzori MULT mai mari decat aparatele point and shoot si smartphones, etc. http://en.wikipedia.org/wiki/Image_sensor_format
Cu cat indesi mai multi megapixeli pe o suprafata mai mica, cu atat mai mari sansele de a aparea granulare/iso noise/artefacts/cum vreti voi sa le numiti.
Si dupa cum a indicat si haris, si completez eu, in ziua de azi sunt inca fotografi cu aparate pe film, extraordinar de scumpe, pentru rezultatele care nu le poti duplica pe digital.
Poate imi spui si mie care-s aparatele alea, extraordinar de scumpe, ca mie tot nu mi-e clar.
Tot ce pot sa-ti spun e ca eu chiar am un Sinar 4X5 inch pe film, cu optica Schneider si Rodenstock. Nu-l mai folosesc “pe film” fiindca in afara de comoditatea digitalului, calitatea unui captor digital este net peste orice scanare de diapozitiv (scanare serioasa, facuta pe drum scanner sau pe flatbed highend).
Vorbesc in cunostinta de cauza, nu ca altii care au auzit de pe net ca “pelicula” e cea mai tare.
Care sunt cei care vorbesc din auzite ca pelicula e cea mai tare? De fapt, nimeni nu a spus ca pelicula e cea mai tare, ci ca ramane superioara in anumite conditii.
Uite alt link de wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_versus_film_photography
Decat un carnatz de aparate pe film, mai bine nume de fotografi, nu crezi? Gasesti cu Google, dupa “film photographers”, impreuna cu motivele lor.
Divagam oricum. Era vorba de calitatea pozelor facute de iPhone.
ctzbz: dimpotriva, daca pun film in Pentaxul meu care are 38 de ani, iti scot fotografii incomparabile cu ce face un iPhone.
Nu asta am vrut sa spun.
Pentaxul tau (de 38 de ani) poate face, sunt de acord, poze NET mai bune decat un Iphone.
Eu vroiam sa spun ca in mod normal, acum 10 ani puneai intr-un aparat un film 200ASA si daca vroiai sa faci o poza noaptea, la lumina ambietala, fara blitz, fara trepied, casual, cum faci acum si cu un Iphone nu reuseai sa scoti mare lucru in plus, fiindca nu puteai atinge acei 1000ASA ai iPhoneului. Punct.
Nu sunt atata de smintit incat sa sustin ca un telefon, oricare ar fi el e mai bun decat un aparat dedicat, oricare ar fi el.
Ma miram doar cat de “pretentiosi” sunt unii cand spun ca calitatea pozelor de pe iPhone e nashpa. Am ajuns deja niste copii rasfatati.
Pentru ISO mic compensezi cu timp de expunere lung. Deci, in cazul de fata, se pare ca avem de ales. Ori o poza stearsa, ori una granulata.
Tie doar ti se pare ca am ajuns rasfatati. Eu am intervenit in thread doar sa expun slabiciunea clara a iPhone-ului pentru a nu-si imagina altii ca poza respectiva este dovada suprema ca face poze bune, si apoi eventual sa-si imagineze ca e OK, nu mai are rost sa investeasca vreun ban intr-un aparat P&S dedicat.
Eu de unul nu sunt pretentios. Sunt realist. Stiu ce fel de poze pot face, cu ce, si in ce conditii. Atata tot.
De fapt, nimeni nu a spus ca pelicula e cea mai tare, ci ca ramane superioara in anumite conditii.
Asta poate, dar conditiile acelea (tehnic vorbind) anumite incep sa tinda catre zero.
Ca ramane pelicula o modalitate artistica de expresie aparte, asta e cu totul altceva.
Si sunt de acord.
Tocmai de aceea am spus “mica mentiune”.
Si ca completez ideea la intrebarea “cine a spus ca iphoneul face poze naspa?”. Eu am spus asta. In conditii de lumina putina, prefer oricand alta solutie. In schimb sunt multumit de cum filmeaza.
Eu m-am referit la superG fiindca in mod normal, daca aveai de facut o poza casual (ca doar nici iPhoneul nu-l iei ca sa tragi cu el un superjob serios, nu?) nu incarci aparatul cu film Ektar 25 (pe asta ai uitat sa-l bagi in enumerare) si nici de 100ASA. Lasa trepiede, blitzuri de studio si alte artificii, aici ti-as da dreptate 100%.
Cat despre obiectivele “cu 1.4” nu vad ce e gresit sau uimitor in a le alege inaintea celor mai putin luminoase. Nu m-am prins ce vrei sa spui.
Noctiluxul sigur ca e dedicat unei chestii speciale, de unde si numele, nu?
La focale de 50-55-58mm te inscrii si cu Noctilux, dar 24/1.4, 35/1.4, 85/1.4 nu exista si in varianta Noctilux. Sau poate nu stiu eu.
în 75 am văzut o expoziție foto făcută cu smena 8!
era la sala dalles și era plină de FOTOGRAFIE!!!
nu m-a făcut să renunț la spotmaticul meu dar am simțit cum primesc niște palme grele din pricina ignoraței și aroganței mele.
——————————
cine spune că o fotografie înseamnă doar date tehnice standard de expunere, este un idiot și-i recomand ca toată viața să nu fotografieze decât mire de expunere pentru a fi mulțumit de expuneri ca la carte!
——————————
se pot face albume foto cu telefonul, sper că în curând să vă pot face și dovada.
hai să ne apucăm cu toții - care avem deviceuri apple - să facem imagini cu orașul în care trăim, portrete, chestii care ar putea intra într-un album macuser…
mbp, mb, iphone, itablet, poate și cu imac, de ce nu?!
o facem? așa, cu camerele astea de rahat care le avem în dotarea standard a merelor noastre…
max 4 imagini de căciulă, neprelucrate deloc! din care 1 să fie un (auto)portret al fotografului și ceva date personale, cam ce scrie pe profilul macuser, 1nov 2011 cred că este un termen suficient de larg pentru ultima imagine.
vedeți în profilul meu este un site, acolo găsiți și o modalitate de contact. dar nu mai devreme de iunie, voi face un formular special.