Illustrator CS4
  [ Ignoră ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 28.03.08

Seara buna, am facut trecerea din Corel in Illustrator si doua din pb. pe care le-am intalnit si nu reusesc sa le dau de cap sunt urmatoarele:

- Intr-un fisier cu multe obiecte doresc sa selectez unul dintre le si sa il blochez (lock). Cum il pot debloca fara a fi nevoit sa caut in toata lista din meniul Layer?
In Corel faceam click drpt pe desen si dadeam lock. Apoi click drpt si unlock.

- Introduc o poza intr-o masca (Clipping Mask) si apoi doresc sa creez un artboard cu conturul nou creat. Merg in instrumentul ce ma ajuta sa gestionze artboard-urile si fac click pe respectivul contur nou creat. Artboard-ul se genereaza tinand cont si de conturul pozei introduse in respectiva masca. Cum pot face sa nu mai citeasca, sa nu mai simta illustratorul conturul pozei sau obiectului inserat in masca.

Deasemeni cand selectez respectivul obiect si ii dau aliniere la pagina de lucru, aceasta aliniere se face la obiectele invizibile care sunt ,,bagate,, in conturul definit de mine ca masca. As vrea sa se faca aceasta aliniere la forma curata pe care am creat-o eu.

Multumesc, seara buna.

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 14.09.08

- cmd+2 = lock alt+cmd+2= unlock
- artboardul merge redimensionat usor: in dreapta sus (introduci dimensiuni exacte) sau pur si simplu tragi de punctele artboardului exact cum tragi de un shape dreptunghiular. Vezi sa ai bifat snap to everything.
- la ultima treaba m-ai pierdut. Tu doresti sa aliniezi ceva bagat intr-un clipping la artboard si eu nu inteleg unde-i problema. Ce-i drept am sarit de la cs3 la cs 5 direct.

Semnătură 

MacBookPro 15”
2.2 Ghz i7
8 Gb ram
750 Gb hdd
1 Gb video

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
Rank
Newbie
Din: 

Salut si multumesc pentru raspunsuri.

1. Daca doresc sa deblochez DOAR un singur obiect din desen. Sa zicem ca am 30 de obiecte. In documentul cu 30 de logouri sa zicem am blocat un singur element. Vreau sa il deblochez doar pe acela. Cum pot face asta cat mai simplu si direct. In mom. de fata intru in Layere si derulez lista pana ajung la el (daca nu i-am dat un nume specific este greu de gasit care este el daca am mai multe blocate si asemanatoare) si ii debifez lacatelul. Gandeam ca e mai simplu sa il selectez si sa dau un click dreapta ceva si sa unlock. Illustratorul are, am observat, shortcut pentru blocat un sg obiect (CTRl+2) si de deblocat TOATE. De deblocat doar unul singur NU am gasit nimic decat varianta cu scormonit in lista de LAYERE.

2. Multumesc. Cautam o cale automata de a face lucrul asta. Daca vreau sa desenez un artboard pentru un dreptunghi simplu - o face el singur automat. click pe dreptunghi si gata artboard-ul smile. Daca am o forma, poza, etc ,,bagata,, intr-un dreptunghi (mask) atunci cand dau click pe respectivul dreptunghi sa fac un artboard, illustratorul imi ,,citeste,, si forma ascunsa in dreptunghi si imi face un artboard mai mare decat forma finita. Este vreo solutie sa nu mai fie atat de sensibil smile si sa imi deseneze artboardul FIX pe forma vizibila?

3. Introduc o forma neregulata intr-un dreptunghi (make clipping mask). Apoi doresc sa fac un clipboard de dimensiunea dreptunghiului meu. Cand dau sa creez artboardul (click pe ddreptunghi), illustratorul simte si forma ascunsa in interiorul lui si imi face un artboard mai mare. Asa lucreaza el? Trebuie sa iau la mana marginile si sa le ajustez?

Problema apare si cand doresc sa aliniez doua obiecte: un dreptunghi si un patrat (sa zicem) cu ceva introdus in el (clipping mask). Am observat ca alinierea nu o face la formele finite (vizibile) ci la obiectele care sunt mascate. Mai clar nu stiu nici eu cum sa o zic. Scuze pentru limbajul probabil confuz.

4. Shortcut-uri pentru alinieri de unde se pot face? Daca este posibil.

Multumesc inca o data, zi buna.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: bucuresti/aalborg/viena
Macuser din: 05.10.07

am vrut de ieri să te îndemn să citești și tu manualul, să cauți tutoriale, chiar ai nevoie pentru că este un soft nou pentru tine. începe cu help din adobe, vei descoperi o grămadă mare și bună de documentație. dacă vrei, găsești și dacă înveți vei putea da sfaturi, dacă nu, vei rămâne la faze de întrebat mereu!

dacă ai un document cu 30 de logo, frumos și normal ar fi să fie fiecare pe un layer denumit “nume logo - caracteristici”
layer 1
layer 2

este cel mai neproductiv mod de lucru.

un coș la grămadă cu toate vezi câte probleme face?

3/ cmd + y și vezi ce selectezi!

4/studiază și menu…

Semnătură 

 ǝʞıl ı

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
Rank
Newbie
Din: 

Adevarul este ca pentru oameni cu mare experienta in Illustrator, ca cei ce populeaza acest forum, intrebarile pe care le pun eu par ... infantile. Manual nu am, help am cautat, tutoriale am vazut dar nu am gasit pe nicaieri raspuns la intrebarile mele. Se pare ca illustratorul pur si simplu nu poate sa faca aceste lucruri. De la utilizatori cu experienta am de invatat mereu. Daca nu reusesc sa gasesc raspuns la intrebari, permiteti-mi sa va intreb pe voi. Fara suparare din partea voastra.

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: bucuresti/aalborg/viena
Macuser din: 05.10.07

chestia cu negasitul n-o cred!
mai citeste odata mesajul meu.

aici nu e vorba de supărare, dar constat că nimeni nu mai are chef să învețe.

nimeni nu are timp, vor totul acum și fără nici un pic de efort!
nu merge, înainte să scri poezie trebuie să ști a scrie - cel puțin.
de ce ai impresia că pe strada asta s-ar circula altfel?!

uite o imagine cât multe mii de cuvinte

Semnătură 

 ǝʞıl ı

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
Rank
Newbie
Din: 

Stimulat de raspunsul mobilizator si moralizator al colegului haris (multumesc haris) am reluat citirea help-ului si rasfoirea Google ului. La fel ca prima data, in ciuda aparentelor ca nu as fi incercat, am aflat ca Illustratorul NU poate lucruri pe care in corel le reusesti foarte usor. Una peste alta, incet incet, am aflat datorita voua ceea ce ma interesa cu adevarat.

PS - NU imi spune ca nu se poate, mai bine arata-mi cum se face / poate.

Multumesc inca o data.

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 22.09.06

arteh: iti recomand sa vezi tutorialele de la Lynda.com Illustrator Essential Training.

Semnătură 

A man should look for what is, and not for what he thinks should be.—Albert Einstein

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
Rank
Newbie
Din: 
boboc - 18 August 2011 01:25 PM

arteh: iti recomand sa vezi tutorialele de la Lynda.com Illustrator Essential Training.

Multumesc pentru idee smile.