Monitor nou: EIZO sau Apple?
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: Timișoara
Macuser din: 11.10.06

Ok, de crăciun m-am gândit să-mi fac cadou un monitor nou….
În revista Prepress nr. 10/2006 am dat peste un articol despre monitoare LCD calibrabile: Eizo, Nec SpectraView, etc… Interesant, mai apar niște monitoare de care nu am auzit niciodată: Quato. A mai văzut cineva așa ceva?

După lungi cugetări, m-am decis spre un monitor eizo CE210W Color Edge Creator Edition, o variantă mai ieftină față de vestitele CG-uri. Preț: 1300 Eur. (mai multe informații aici)

Singura chestie ce mă deranjează este rezoluția nativă destul de joasă, față de apple cinema display sau alte monitoare la același preț

EIZO CE210W             
diagonală 21,1”                       
dot pitch 0,27 mm                
rezoluție nativă:                   
1680 x 1050                          
preț: 1300        

Apple 20”
diagonală 20”
dot pitch 0,25 mm
rezoluție nativă: 1680 x 1050
preț: aprox. 800

Apple 23”       
diagonală 23”
dot pitch 0,25 mm
rezoluție nativă: 1920 x 1200
preț: aprox. 1000

Nu mă îndoiesc de calitatea EIZO, că are hardware calibration, contrast 1000:1, gamma calibrată în fabrică pentru fiecare nivel etc.
Totuși, pannel-ul EIZO are pixeli “în minus” față de apple și nu-mi place sa văd curbe zimțate pe ecran…

Ce spuneți? Să merg pe EIZO, sau să mai caut pe la alți producători? (NEC SpectraView 2090 de exemplu,  are dot pitch 0.255 mm, calibrare hardware internă a luminozității și a white pointului, stabilizare de luminanță,  uniformizarea culorii pe ecran etc. preț: 1400 Euro )

Semnătură 

{……}

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

daca ai bani, ia eizo
dar si apple isi face treaba, si chiar si alte monitoare pot fi calibrate foarte usor
problemele apar atunci cind iti calibrezi numai monitorul….

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member

Am găsit pe site-ul revistei PrePress (prepressworld.de) articolul depre monitoare tft calibrabile (pentru cine știe germană. Pentru restul, traduc la cerere wink  )
Pe ultimele 2 pagini este un chart cu mai multe detalii.

Fișiere atașate
44_47_TFT_Monitore.pdf  (Dimensiune Fişier 579 - Downloads: 20)
 Semnătură 

{……}

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Quato sunt o firma care faceau/fac aparate de calibrat monitoarele. Asa ca monitoarele de la ei sigur vin calibrate smile

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Un monitor nu poate veni “calibrat”. El se calibreaza NUMAI in legatura cu placa grafica, prin intermediul unui dispozitiv hardware si soft.

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRank
Jr. Member
iaru - 03 Noiembrie 2006 07:33 AM

Un monitor nu poate veni “calibrat”. El se calibreaza NUMAI in legatura cu placa grafica, prin intermediul unui dispozitiv hardware si soft.

Evident, profilarea ICC se face regulat, de preferință lunar. MAREA diferență între monitoarele normale și cele din pdf-ul meu este că corectura pe canale nu o face placa grafică, adică software, ci monitorul în sine, prin intermediul LUT-ului (look-up table), adică hardware. Iar la unele modele, gamma-ul este presetat în fabrică, pentru a atinge caliatea promisă.

Totuși, fiind vorba de o sumă MARE, nu aș vrea să mă arunc ca un daltonist în borcanul cu cerneală și să cumpăr monitorul doar de dragul brandului. Nu are nimeini prin “debara” un LCD Eizo ColorEdge, un NEC SepctraView sau ceva asemănător, ca să-mi împărtășească și mie puțin din experiența lui…  Că nu m-am născut milionar ...

Semnătură 

{……}

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRank
Jr. Member

...sau poate îmi face cineva cadou unu, că în cinci e ziua mea!  wink

Semnătură 

{……}

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

E, asta as vrea si eu! Dar, pina una-alta, m-as multumi si cu un Apple de 23 de inch.

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

thesound: lucrezi în domeniul tiparului, de eşti aşa de interesat de calibrare?

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRank
Jr. Member

da, prepress, imagesettere etc.

...mai exact colaborez cu patru tipografii pe domeniul ăsta. foarte interesant va fi luna asta, la una dintre ele se va instala un utilaj de tipar brand-new, iar eu o iau în primire.  pentru o lună voi fi mașinit, până învață angajații să o deservească!

Semnătură 

{……}

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 14.10.05

hehe…succes. smile