Salutare. Mi-am luat de o saptamana un macbook pro. Si tot incerc sa il descurc. Pentru ca am folosit windows ani buni, inca gandesc in parametrii lui. Se poate sa imi explice cineva daca se pot face partitii pe acel MacintoshHD
Si ca sa nu deschid alt thread vin cu o intrebare:
Cum e cel mai bine pentru un Mac:
- sa-ti faci 2-3 partitii, din care una e cu osx si aplicatii si restul cu… restul ?
- sau sa lasi o partitie, asa cum a venit in cutie ?
Mie mi se pare mai simplu să ai doar o singură partiție. Mai ales că ai acolo totul: /Applications; /Documents; /Movies; /Music; /Downloads.
Asta nu te împiedică însă să-ți creezi mai multe partiții și să organizezi altfel.
Intrebam pentru ca nu stiu daca ingreunez sistemul ... avand toate prostiile pe o singura partitie.
Din cate stiu, cu cat ai mai multe date pe o partitie cu atat mai mult are HDD-ul de “cautat” pe platane.
Faza cu mai multe partitii provine de la Windows, acolo de obicei faci minim 2 partitii, o partitie pentru Windows si alta partitie pentru fisierele tale. Se face des asa pentru ca daca ti se strica Windows-ul si trebuie formatat calculatorul (se intampla destul de des la Windows), sa nu iti pierzi si fisierele, astfel formatezi doar partitia cu Windows-ul. Dar avand in vedere ca la Mac OS nu prea sunt probleme de genul acesta, nu prea se justifica sa iti faci mai multe partitii.
Dacă ai o singură partiție, nu mai poți instala încă un OSX de teste (Lion, Server ...) pe altă partiție.
Dacă faci de la început mai multe partiții, BootCamp refuză să îți creeze partiția de windows
Dacă ai o singură partiție și se corupe filesystem-ul rău, formatezi tot HDD-ul și restaurezi din backup (dacă-l ai)
Dacă ai mai multe partiții și cea de sistem se umple, nu mai ai loc de swap și ori merge totul foarte prost, ori repartiționezi - cu formatare totală și restaurare din backup.
Oricum ai face, tot prost este - așa că fă cum îți place ție și ai grijă să ai backup.
Backup-u’ nu-i bai :D un hdd extern sau cateva dvd-uri si-s bun de plecare.
Fazele cu bootcamp si alte cele am inteles, eu aveam nedumeriri legate de performanta dar imi inchipui ca nu sunt.
Mie logica imi spune ca daca partitionez discul pentru lucru curent, adica datele de pe ambele partitii sunt accesate frecvent, performanta scade: capul de citire fuge de pe o partitie pe alta. In plus, partitia a doua, fiind mai spre exteriorul discului, e mai lenta.
Cum se traduce asta in viata reala si in durata de viata a discului, nu stiu.