[Q] restaurare in Aperture - e posibila?
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: Sydney - Australia
Macuser din: 06.03.08

va salut,
am avut ceva probleme cu macbookul (s-a ars placa de baza) shi am scos HDD-ul, l-am conectat extern USB la un alt computer shi am salvat ceea ce creeasem in Aperture (in jur de 16GB de poze). proiectul imi luase ceva timp , pentru ca am editat fiecare poza in parte, le-am salvat pe data incapand cu 2000 pana in prezent. pozele le mai am shi in materialul neprelucrat, dar intrebarea mea este, avand salvat ceea ce era in Aperture, as mai putea sa mai restaurez acum, dupa ce am schimbat shi HDD-ul shi placa de baza? parca nu as mai trece iarashi prin nopti nedormite sa iau la rand fiecare poza in parte.
va multumesc pentru ajutor!

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

Pai deschide biblioteca Aperture de pe hardul extern. Ar trebui sa ai totul acolo.

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member
altero - 15 Iunie 2011 04:39 PM

Pai deschide biblioteca Aperture de pe hardul extern. Ar trebui sa ai totul acolo.

da. ai dreptate..ar fi fost asha de simplu, daca as mai fi avut HDD-ul cu pricina…. numai ca el nu mai exista.. mai am doar fishierele salvate care contin fotografiile. mai pot face ceva?

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Administrator

Daca nu ai exportat fotografiile cu modificarile facute in Aperture, nu mai poti face nimic. Inteleg insa ca ai si originalele si pe cele prelucrate.

Sfatul meu, pentru viitor, e sa ai incredere in Aperture si sa faci backup prin Vault-ul lui.

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRank
Jr. Member
altero - 15 Iunie 2011 05:06 PM

Daca nu ai exportat fotografiile cu modificarile facute in Aperture, nu mai poti face nimic. Inteleg insa ca ai si originalele si pe cele prelucrate.

Sfatul meu, pentru viitor, e sa ai incredere in Aperture si sa faci backup prin Vault-ul lui.

pai…fishierele din screenshot sunt cele copiate din Aperture care presupun ca sunt modificate.

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Administrator

Mda, alea sunt. Doar ca au rezolutia si calitatea pe care ai setat-o in Preferences > Previews, adica probabil mai mici decat cele originale.
De aia exista File - Export - Version.

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRank
Jr. Member
altero - 15 Iunie 2011 05:24 PM

Mda, alea sunt. Doar ca au rezolutia si calitatea pe care ai setat-o in Preferences > Previews, adica probabil mai mici decat cele originale.
De aia exista File - Export - Version.

le-am deschis pe tot ecranul shi se vad impecabil, iar marimea variaza de la 500K - 4.8MB. cum le restaurez in formula in care au fost ultima data in Aperture? (adica in ordine cronologica)

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Administrator

Le importi.
Apoi le poti aranja cum vrei, in functie de ‘jdemii de criterii. Unele din ele:

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRank
Jr. Member

am inteles asta. intrebarea mea era alta: cand am importat fotografiile, le catalogasem intr-o anumita structura (ani, evenimente…etc); acum vin cu intrebarea: daca le import, se vor aranja asha cum erau pana la “incident”, sau va trebui iar sa le iau de la capat? multumesc pentru implicare, dar sincer am nevoie de ajutor….ma cam depasheste problema.

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Administrator

Cred ca am inteles acum: ca sa iti faci la loc Projects, Folders, Albums, Smart Albums etc. trebuie s-o iei de la capat.
Pentru ca nu ai exportat, ci ai copiat pozele, nu toate metadatele au fost pastrate (keywords, de exemplu, nu se pastreaza daca drag and drop poza din Aperture in Finder).
Cel mai sigur cred ca ar fi sa importi folderele tale pe rand, le pui in proiecte, albume etc. si contnui cu urmatorul.
Daca insa organizarea ta presupune doar datele la care au fost facute pozele, astea sunt in EXIF-ul fiecareia, deci ai putea sa le importi la gramada, dupa care ii spui Aperturii sa-ti arate doar pe cele care corespund unei anumite date, le pui in proiecte, albume etc. si tot asa.