1 din 2
1
MiniDV-CAM sau DVD-CAM
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: Brasov
Macuser din: 07.01.06

Am strans vreo 250 EUR si intentionez sa imi iau o camera video.
Daca aveti asa ceva as dori sa stiu cat de compatibile sunt ele cu Tiger-ul, si cata bataie de cap imi pot da intrucat eu nu sunt un utilizator experimentat.
Stiu ca sunt camere miniDV care vin standard cu cablu Firewire si cum eu am un MacMini 1.25 cred ca este posibil sa descarc astfel filmele de pe el? Merita 100-200EUR in plus un DVD-CAM?
Precizez ca tot ceea ce vreau este sa filmez si sa transfer filmele pe HDD (apoi pe CD-uri), filmele pe care am de gand sa le inregistrez nu vor depasi 10-15 min.
Avand QuickTime Pro imi , iMovie, imi mai trebuie si altceva pentru import,encodere,decodere, etc. sau este deajuns tinand seama ca miniDV e un format digital si pot face transfer prin Firewire.
Astept parerile si opiile voastre.

Semnătură 

Singurul mod de a deosebi vinul german de otet este sa te uiti cu atentie la eticheta !

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRank
Member
Din: Ploiesti
Macuser din: 25.03.06

Hai sa le luam in ordine - in primul rand ori nu mai stiu eu preturile unei camere digitale ori ai gresit cand ai spus ca poate costa o camera DVCAM cu numai 200 euro peste pretul uneia simpla miniDV.
In principiu descarci prin firewire in mac cu ajutorul lui iMovie iar dupa ce iti faci montajul transferi proiectul in iDVD , mai sunt cateva mici setari dar cred ca pana la urma ii dai de cap sau mai intreba !
( nu prea ai nevoie de codecuri ptr. treba asta )

Semnătură 

you can destroy the evidences, but you can’t destroy the memories.

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

Omul a intrebat despre camere care inregistreaza direct pe DVD, si anume pe mini DVD.
Avantajele camerelor care inregistreaza pe DVD (sau pe HDD) sunt:
- transfer rapid de pe camera pe computer;
- materialul se poate arde pe un DVD Video si astfel il vezi rapid pe un DVD player.

Dezavantaje:
- mai scumpe;
- codarea mpeg2 e facuta de procesorul intern al camerei, care nu da intotdeauna cele mai bune rezultate;
- nu poti edita continutul filmat decat prin pierdere de calitate (nu mare, dar exista);
- iMovie (sau Final Cut) nu vede direct fisierele mpeg2 de pe camera, trebuie convertite pentru a putea fi editate.
- performante (foarte) slabe la filmarea in conditii de iluminare slaba.

Saftul meu e sa nu te incurci cu o camera care inregistreaza pe DVD sau HDD. Mai bine folosesti banii respectivi pentru o camera miniDV mai buna. Eventual cu 3 CCDuri, daca iti ajung banii.
De asemenea, ia-ti o camera cu FireWire, indiferent ce ar zice oricine altcineva ca USB 2 e mai rapid, mai bun… prostii. USB nu e facut pentru transfer de date sustinut; da chix grupa mare.

Macul mini pe care il ai e capabil sa editeze filme si sa faca DVDuri (are SuperDrive, nu?). Nu o sa fie rapid, dar iti faci treaba. Mai ales ca zici ca vei avea filme scurte.

Tot din experienta mea: Sony costa mai mult decat face, in special in categoria de pret de care vorbesti. Incearca Panasonic, sunt pe val acum.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRank
Jr. Member

Multumesc si lui biga si mai ales lui altero. smile
Si eu ma gandeam sa nu ma incurc cu DVD-CAM-uri, mai ales ca din diferenta de pret imi pot achizitiona niste accesorii destul de bune pentru o camera miniDV.
Fiind un pasionat al fenomentului auto, multe filmari vor fi cu masini gonind (etape de viteza pe traseu montan, CNR, mici escapade ale mele) ma gandeam sa imi iau un microfon optional mai performant care sa nu fie prea afectat de zgomotul produs de vant mai ales. Stiam ca reducerea zgomotului de fundal se poate face destul de bine in iMovie. Chiar da rezultate sau merita sa imi iau un microfon mai performant daca vreau sunete mai fidele ale “bolizilor”?
Sunt croit pe miniDV, si eu cred ca SONY pe aici este supra-evaluat, eu fiind aproape de un JVC cu CCD de 1 MP , si cablu firewire. Filmarile vor fi inregistrate si montate de un amator , deci eu consider ca sa dau mai multi bani pe niste camcordere cu niste setari care nu le voi folosi nici 5% din timp este un lucru inutil.

Semnătură 

Singurul mod de a deosebi vinul german de otet este sa te uiti cu atentie la eticheta !

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Administrator

Eu zic asa: daca din imagini (foto sau film) poti face o gramada de chestii prin prelucrari, din sunet nu prea poti face nimic. Orice ai face, va suna mai prost (vorbim la nivel de amatori, evident). Eu cand imi trec pe computer colectia de viniluri nu folosesc nici un click removal sau echivalent, ca prefer sunetul asa cum e el.

Deci, mai bine iti iei un microfon unidirectional si iti faci viata mai usoara.

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRank
Member
Din: Ploiesti
Macuser din: 25.03.06

Fiindca veni vorba de sunet, ai putea sa treci sa procesezi si cu GarageBand-ul sunt cateva setari super sau chiar cu Audacity
iar in privinta camerei un ochi educat vede cand e filmat cu un Canon de un JVC sau altele, eu raman la Sony. Dar daca nu ai pretenti prea mari alegerea vad ca ai facut-o deja. Bafta !

Semnătură 

you can destroy the evidences, but you can’t destroy the memories.

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRank
Member
Din: Romania
Macuser din: 02.04.06

Daca iei un microfon scump asta n-are nici o legatura cu vantu.
Pt vant exista niste siseme de protectie speciale, in afara de buretele (wind shield) care nu face mai nimic in privinta asta. Zeppelin si dead cat sint accesoriile care fac treaba asta, insa ele costa si nu stiu daca e cazu.
Iar in privinta zgomotului, nu prea ai ce face, eventual SoundTrack Pro are ceva functii, insa depinde extrem de mult de natura materialului sonor. Pentru editari de baza, mai bine pui muzica pe fundal si mixezi in asa fel incat cand ai zgomote sa le poti da mai incet si sa dai muzica eventual mai tare.

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

O alta atentionare la camerele cu DVD:
1) Unele camere scriu pe dvd intr-un format proprietar pe care QuickTime refuza sa il deschida.
2) Rezolutia unor camere care scriu pe DVD lasa de dorit: ex: 320x480i - adica ai pixeli “lati” si imaginea araca ca un f**d cand se misca.

Si un plus pentru camerele DV/MiniDV
- La import, iMovie se prinde cand a fost apasat butonul de pause in timpul inregistrarii si va importa fiecare secventa ca un clip separat. Scapi din prima de “taiat-ul filmului”.

Sfat:
Ia-ti un HDD extern la 7200 RPM pe firewire cu 2 mufe firewire si pune proiectele de iMovie pe el. Ai si spatiu, ai si viteza. iMovie va scrie tot ce vrea acolo cu viteza mare, hdd-ul intern ramane doar pentru sistem si memorie virtuala - o sa vezi ca se misca mult mai repede. Eu la mini-ul meu de 1.25 i-am pus un WD MyBook si la importul de pe camera miniDV PAL 3ccd nu am avut nici un frame drop cu toate ca am importat ceva monstruos - 5 bezi filmate cap-coada, vre-o 530 de secvente. CPU-ul nu a sarit de 75% in timpul importului.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRank
Jr. Member

Daca in privinta suntetului sunt acum lamurit,mai ramane zilele astea sa iau camera, si sa vad cum merge la lucru. Iau in considerare varianta cu HDD extern.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRank
Jr. Member

Am gasit oferta de la Altex cu Panasonicul NV-GS27 la 1079,00 RON, pe care am ales-o pana la urma. Avea inclus cablu AV si USB 2.0, asa ca am mai cumparat un cablu Firewire (6pin-4pin) si o caseta miniDV (tot Panasonic smile ) pentru un total de 1100 RON.
Supriza placuta a constituit-o grija celor de la Panasonic care ofera un manual propriu-zis in limba romana si nu fituici xeroxate asa cum eram obisnuit pana acum. (functiile care imi plac la camera sunt black search recording check, la fel ca si manevrabilitatea sporita datorita joystick-ului care se manevreaza usor si are puncte de contact precise). Ma mira la fel ca la acest nivel de pret este facuta in Japonia…..
Ajuns acasa deschis iMovie HD, cablu, camera, actiune. E prima oara cand lucrez cu el si sunt foarte fericit de felul usor si intuitiv in care se rezolva totul, iar filmele au o calitate acceptabila.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Sa iti traiasca…

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRank
Jr. Member

Atasez si o poza.
Pana acum tot ce am salvat este in formatul H.264. Imi recomandati alt format, sau este aceasta alternativa optima ?

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Administrator

Pai, depinde. H.264 este un format excelent, ca si raport calitate/compresie. Mie imi place foarte mult.
Dar mult mai raspandit este DivX, care poate fi vazut de majoritatea DVD player-ele noi.
Daca vrei sa ai calitate foarte buna si compatibilitate maxima, foloseste formatul DVD video (mpeg2).

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucharest
Macuser din: 28.09.06

Uhh…ce monitor urat!!! Nu se asorteaza cu mini-ul. Boxele nici atat !!!
Cat despre Panasonic ... mai bine optai pt SONY. Eventual o camera capabila sa inregistreze HDV sau macar 720P, entry levelul de HD, ca tot e trendy. Se stie ca SONY sunt mai reliable. Am avut modele de camere miniDV de la Canon si Panasonic. Cand mi-am luat SONY-ul am simtit ca am in podul palmei o CAMERA, nu o jucarie. Ai fi uimit sa vezi cat plastic se afla in mecanica Panasonic. In plus iti doresc sa nu ai probleme cu ea ... ca service-ul la Panasonic nu e cel mai grozav. Bine ies din discutie service-urile Canon si JVC care sunt EXECRABILE. Am avut o experienta groaznica cu service-ul Canon.

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Administrator
Kata4 - 10 Noiembrie 2006 12:03 AM

mai bine optai pt SONY. Eventual o camera capabila sa inregistreze HDV ...

La 250 iepuroi?

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucharest
Macuser din: 28.09.06

Pai…putin dai ... putin ai !! si ca sa continui parafrazarile ... suntem prea saraci ca sa ne cumparam lucruri ieftine. Achizitionarea unei camere nu este un proces de 2-3 zile. Ar trebui lecturate multe forumuri si rewiew-uri inainte de luarea unei decizii. Nicidecum nush-ce oferta de la banditii care ne vand electrocasnice. E adevarat, eu am dat dublu pe o camera FOTO digitala compacta, dar uneori suplineste destul de bine un miniDV. Stie si MPEG VX. Si pe un MS DUO de 2GB, incape ceva “film”.

1 din 2
1

‹‹ uau...      Ajutor pt Photoshop ››