Fisiere XML trimise de client pt formatare in InDesign CS4
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Arad
Macuser din: 17.01.07

Salutare,

Dupa cum spune si titlul, am primit de la un client doua fisiere XML, care reprezinta o colectie de posturi de pe doua bloguri. Clientul doreste sa ii fac o carte din ele, carte ce o va tipari folosind un serviciu de print-on-demand.

OK. Am deschis IND 4, am formatat paginile, am importat cu ‘Import XML…’ unul din fisiere. Apare ca si in imaginea de jos. OK. Si acum? Ce fac mai departe? Cum scap de toate acele formatari specific, gen Blablablabla si multe altele? Nu ar trebuie sa pot folosi stilurile gata definite? De unde leiau? Daca nu se pot importa, cum fac sa am textul curat, sa pot sa ii aplic eu stiluri si alte cele? M-am uitat un pic pe net si se facea mentiune la ceva fisier DTD? Nu am asa ceva? orice solutie, link catre o documentatie poate si va fi de mare ajutor.

Multumesc anticipat.

Sebastian

Semnătură 

TODAY is a gift: that’s why it is called THE PRESENT.

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

deschizi blogul, copy / paste la comentarii, aplici stilul = gata…
ce dreaq blog cu xml?
wink

————
hei, un sfat pentru cine poate să facă asta: învățați să spuneți NU câteodată...
smile

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
dacuBurebista - 27 Iunie 2011 06:27 PM

deschizi blogul, copy / paste la comentarii, aplici stilul = gata…
ce dreaq blog cu xml?
wink

————
hei, un sfat pentru cine poate să facă asta: învățați să spuneți NU câteodată...
smile

Stiu. Iti inteleg nedumerirea. Clientul a spus ca imi poate oferi si fisiere MS Word, dar ar inseman sa imi trimita cate unul pentru fiecare post. Nu cred ca ar duce undeva o discutie cu clientul despre modul in care ar putea da MERGE la toate fisierele MS Word si sa faca unul singur. Eu il consider ca un test. Ar fi al doilea client care ma intreaba daca am mai lucrat cu XML sau daca as dori sa incerc. Cum partea de publicatii incepe sa migreze tot mai puternic spre epub (anul acesta am inteles ca se va publica toata colectia Harry Poter in format electrionic, in ciuda declaratiilor facute de autoare cu ceva timp in urma, prin care era impotriva ebook-urilor) consider ca nu ar fi rau sa ma pun un pic la punct cu acest subiect.

Mai mult, am avut un client care mi-a trimis acum cateva luni un fisier exportat din IND ca si XML. De prisos sa spun ca nu m-am descurcat si a ‘migrat’ in alta parte.

Seba

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

XML este un sistem de marcare similar cu HTML…
necunoașterea sau confuzia unor termeni de către client, nu trebuie sa te dezarmeze

asa cum tu ceri condițiile tehnice de predare a unui document la tipar, la fel ceri ca documentele ce-ți parvin sa-ți fie livrate în anumite condiții/parametri

[exemplul cel mai simplu - eu refuz sa lucrez cu documente corel
și știi ce? au descoperit singuri ca pot exporta în ilustrator]

ce sa zic - fa cum ți-e ție mai bine

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti, Ro
Macuser din: 31.10.07

http://help.adobe.com/en_US/indesign/cs/using/WS50675CA4-A87A-462b-9EFF-0AD0B8EDEE29a.html

Poate te ajută pe viitor.
Țin minte că undeva acum 2 ani m-am chinuit și eu cu un XML. Partea proastă când primești un XML e să aplici un fel reverse pe document. Ceea ce este in exemplul de mai sus este un document formatat în InDesign, cînd primești un XML făcut de alt program trebuie cumva să potrivești tagurile din InDesign cu ceea ce ai în documentul XML dat de client. Țin minte că m-am chinuit ceva cu el.
XML-ul este un ajutor foarte important pentru lucrări recursive în care se schimbă textele pozele în mod curent (catalog zilnic/săptămînal/lunar), dar pentru o carte sincer mai multă bătaie de cap să formatezi tot, dar merită încercat de palmares. E o încercare căreia merită să-i dai toată atenția, mai ales cum bine ai intuit marea parte a publicațiilor ușor ușor migrează în e-Pub.

O să încerc să fac un dummy de XML-InDesign și dacă reușesc o să postez și un mic tutorial pe tema asta smile.

Semnătură 

Accidentele se întâmplă atunci când doi sau mai mulți oameni vor să pară deștepți simultan.

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

@grEEnlighter: Multumesc pentru link. Partea interesanta e ca imi lipseau exact acele tag-uri. Intre timp am trimis documentul la client si mi-a returnat un MS Word. Oricum, nu ma dau batut, fisierul il mai am si o sai fac cateva experimente cu el.

Semnătură