Salutare
Dupa cercetari amanuntite pe net despre noile routere Airport Extreme am facu pasul si mi-am achizitionat o asemenea bijuterie. L-am testat si m-am gandit sa impart cu voi cateva observatii. Nu o sa ma apuc sa spun ca este cel mai extraordinar router wireless dar nici ca este de neglijat. Pretul este cel al unui router din clasa premium, poate totusi un pic mai scump.
Design-ul este neschimbat fata de generatia anterioara, configurarea - usoara si rapida. Drept urmare, l-am achiziționat pentru a înlocui un router mai vechi care nu funcționa foarte bine cu o conexiune PPPoE. Are 4 mufe RJ45, una pentru conectarea la WAN, restul 3 pentru conectarea la LAN. Toate 4 sunt Gigabit, probabil de aici se trage și prețul mai ridicat față de dispozitive asemănătoare. Un Linksys cu caracteristici asemănătoare intră cam tot în această categorie de preț. Am conectat la el un PC cu placa de rețea Gigabit dar și un NAS care are tot un port Gigabit. Sporul de viteza cu siguranță nu va da pe spate pe nimeni, dar avantajele acestor tip de conexiuni se simt la transferuri susținute de date (fișiere mari, contigue), la un trafic aglomerat in rețea (atunci când conexiunea nu este gâtuită de echipamentul de rețea, ci de cel mai lent echipament de pe linie: de obicei hard disk-uri mai vechi și lente incorporate în PC-uri/servere fără placă de rețea Gigabit).
Partea de wireless merge și ea impecabil, fără deconectări și cu viteze mari (în funcție de standardul acceptat de dispozitivul wireless care se conectează la AirPort).
Am conectat la Airport Extreme un HDD extern (cu alimentare proprie) și o imprimantă Canon Pixma MP 230.
Cu privire la drive sharing:
- HDD-ul extern e formatat în sistemul de fișiere HFS+, cu care routerul se descurcă cel mai bine.
- se poate formata și în FAT32. Inca nu imi este clar daca se poate formata si in NTFS.
- Rata de transfer pe wireless 802.11n este cam de 8MB pe secundă (copiezi 700MB în cam 1m30s)
- Rata de transfer pe wireless 802.11g este cam de 2MB pe secundă (poți copia un fiilm de 700MB în aproape 6m).
- Rata pe 802.11g e suficient de mare pentru a vedea un film obișnuit direct de pe drive-ul sharat.
- Pe Windows, Airport Utility îți mapează automat drive-ul sharat ca network drive, astfel încât se poate accesa cu usurinta.
Cu privire la share printing:
- partajarea se face prin protocolul Bonjour, care e inclus în OSX, și care se poate instala si pe Windows.
- pe OSX imprimanta e detectată automat.
O mica chestiune ar fi faptul ca se incalzeste destul de repede dar nu intr-atat incat sa va faceti probleme. Nu se blocheaza si nu pierde semnal deloc. In opinia mea este o alegere foarte buna pentru utilizatorii de MAC si decenta pentru Windows fans. Per ansamblu sunt multumit de achizitia facuta.
Multumesc
Dan