1 din 2
1
iCalamus, partea a II-a: (sub)forum iCalamus
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05

Eu m-am îndrăgostit efectiv de iCalamus. Revin, după ani buni, la DTP cu iCalamus. Nu fără motiv. Sînteți de acord la un subforum iCalamus? Eu am nevoie de ceva sfaturi, dacă mai sînt macuseri.ro deja utilizatori ai acestei aplicații absolut superbe. Eu nu mă prea entuziasmez ușor…

p.s. Am observat că toate aplicațiile tip word processing sau DTP care merg pe motoarele Apple se comportă mult mai bine decît aplicațiile „dedicate” gen Adobe sau MS. Iată de ce iCalamus, dezvoltat pe arhitectura TextEdit, precum Nisus, se comportă mult mai bine decît InDesign, Quark, respectiv MS Office sau Mellel.

p.s. 2 Astă seară, Ulf Dunkel a pus pe server v. 1.0.3. Cu toate lipsurile sale, iCalamus mi se pare, de departe, aplicația anului 2006 în DTP. În cîteva domenii, de mare interes pt mine, de ex. semne diacritice multiple, bate la poponeață pe InDesign și pe Quark: băi băieți, ce faceți? Tare mi-e teamă că iCalamus va sfîrși înghițit de unul mai mare și făcut dispărut prin măruntaiele Uniunii Europene.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRank
Member
Din: 46°13' N 27°40' E
Macuser din: 23.06.06

Răsdeacord, tocmai pentru ca nu te entuziasmezi asa de usor smile
Haideti sa haidem!

Avem ca referinta versiunea…

Semnătură 

iMac 20” Core Duo 2 GHz, 2 Gb RAM, 200 Gb HD + Mac OS X 10.4.9
iPod 60 Gb & iPod Shuffle 1 Gb
Dell Optiplex GX150 1 GHz, 512 Mb RAM, 250 Gb HD + Ubuntu Feisty Fawn 7.04

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Asa o sa dispara si Freehand si-o sa-mi tot prind degetele in Illustrator! (Illustrator: cel mai incomod program de grafica)

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

asta e globalizarea - pestele mic e inghitit de cel mare… daca icalamus ar fi avut mai multe posobilitati de salvare sau export, ar fi fost ceva…

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
dacuBurebista - 10 Noiembrie 2006 04:42 AM

asta e globalizarea - pestele mic e inghitit de cel mare… daca icalamus ar fi avut mai multe posobilitati de salvare sau export, ar fi fost ceva…

Puțintică răbdare, stimabile. iCalamus a apărut acum o lună!
Eu zic, cu experiența ta, mult mai mare ca a mea, să le scrii și să le sugerezi ce și cum, ca în anexă.

Semnătură 

Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Administrator

da, problema e ca standardul este deja impus pe piata… wink

uite la mellel, in ce mediu s-a impus

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Mă joc şi eu acum cu iCalamus. La prima vedere, are două probleme majore:
- opţiunea Text Wrap este departe de a fi implementată OK (a se vedea poza ataşată);
- nu pot specifica culori Pantone; numai CMYK şi RGB.
În rest mi se pare super OK. Eu dau la tipar numai fişiere PDF, aşa că formatul de fişier proprietar nu mă deranjează.

Aa, şi încă o chestie. Nu-mi sună prea bine anunţata creştere de preţ, de la 99 € la 129 €. Pragul de 100 € era unul psihologic. Să ai o aplicaţie DTP de nivelul ăsta care costă sub 100 € era un lucru extraordinar. Putea să ridice preţul pe la versiunea 2, nu acum.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
dacuBurebista - 10 Noiembrie 2006 10:46 PM

Mda, punctele de referință se mai schimbă, totuși. Depinde de cel care încearcă schimbarea, reușește sau nu.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Tudor - 11 Noiembrie 2006 12:36 AM

Mă joc şi eu acum cu iCalamus. La prima vedere, are două probleme majore:
- opţiunea Text Wrap este departe de a fi implementată OK (a se vedea poza ataşată);
- nu pot specifica culori Pantone; numai CMYK şi RGB.
În rest mi se pare super OK. Eu dau la tipar numai fişiere PDF, aşa că formatul de fişier proprietar nu mă deranjează.

Aa, şi încă o chestie. Nu-mi sună prea bine anunţata creştere de preţ, de la 99 € la 129 €. Pragul de 100 € era unul psihologic. Să ai o aplicaţie DTP de nivelul ăsta care costă sub 100 € era un lucru extraordinar. Putea să ridice preţul pe la versiunea 2, nu acum.

Scrie-le, vor răspunde - probabil - imediat. Ulf Dunkel e foarte prompt. Creșterea de preț anunțată cică a fost „la cererea cleinților”, care consideră că € 99 e prea puțin pentru ce știe să facă!!! Știu și eu, așa o fi, ce e prea ieftin bate la ochi. Tu dacă vezi o casă super OK, de 100 m.p., care se vinde la - să zicem - 15.000 euro nu-ți pui întrebarea „de ce dracu o vinde ăsta așa ieftin?”

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
dacuBurebista - 10 Noiembrie 2006 10:46 PM

Cît despre Mellel, ca un străvechi utilizator al său, probabil primul din România, cred că neimpunerea sa se datorează unor cu totul alte motive decît faptul că folosește un format proprietar: complicarea inutilă a interfeței (detaliu important), adăugarea graduală a unor noi și noi (bune) caracteristici fără regîndirea globală a utilizării, import limitat .doc, find-replace limitat, CDM numai cu fonturi open type (detaliu extrem de important pt categoria de utilizatori gen Cattus Thraex) etc. Totuși, Melel are 2 calități colosale: viteza și stabilitatea. Singurul său competitor real, Nisus, stă mult mai prost aici, dar mult mai bine dincolo + tradiția Nisus în anii ’90. Find-Replace în Nisus este, de departe, cel mai bine pus la punct, CDM merge perfect, interfața mult mai coerentă etc.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Administrator

am vazut in cursul anilor ce se intimpla….
batalia este intre quark si indesign, iar trendul este ascendent la indesign
poate sa mai apara si cite un outsider, asta va face competitia mai vioaie, dar de impus pe piata… cam greu

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
dacuBurebista - 11 Noiembrie 2006 08:42 PM

am vazut in cursul anilor ce se intimpla….
batalia este intre quark si indesign, iar trendul este ascendent la indesign
poate sa mai apara si cite un outsider, asta va face competitia mai vioaie, dar de impus pe piata… cam greu

Dacule, trebuie sa spun ca sint nemultumit de amindoua: Quarkul e mai prietenos dar s-a ratacit pe cimpii (bate cimpii) webului, a devenit greoi, pretentios si foarte, foarte sensibilos, iar InDesign e un soi de PageMaker altoit cu Illustrator. Iti da peste mîna exact cînd ai nevoie de ajutor! Si trebuie sa umbli cu mouse-ul de vezi acru!

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Administrator

asa este / dar observ ca din germania primesc tot mai multe documente in indesign, francezii au inceput si ei de citeva luni sa furnizeze in acelasi indesign, asiaticii il folosesc si ei…
asta se intimpla cind quark dorme pe el si indesign vine la pachet cu photoshop
iar francezii - care nu au inghitit freehand - au descoperit avantajele comenzii copy/paste intre illustrator si indesig…

iar daca cei de la icalamus puncteaza bine la lucrurile care le scapa celor mari, nu pot decit sa ma bucur

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Probabil că iCalamus nu va ajunge niciodată să se bată cu Indesign sau XPress, dar nici nu e nevoie de asta. iCalamus ar fi perfect pentru studiourile mici de design sau pentru freelanceri care nu-şi permit să cumpere Adobe Creative Suite sau Indesign. Pentru un client care vrea o broşură, nici Indesign şi nici Quark XPress nu reprezintă standarde, pentru că acel client nu are aceste programe şi habar n-are să lucreze cu ele. Pe el îl interesează produsul finit, tipăritura, nu softul în care a fost creat. Iar dacă cumva vrea şi documentul sursă, ca să facă modificări, va fi mult mai fericit să afle că va putea face modificările folosind un program de 400 RON, nu unul de 7100 RON (cât costă Quark XPress Passport).

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Tudore, un singur comentariu: COREEEEECT!

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Tudor - 11 Noiembrie 2006 09:56 PM

Probabil că iCalamus nu va ajunge niciodată să se bată cu Indesign sau XPress, dar nici nu e nevoie de asta. iCalamus ar fi perfect pentru studiourile mici de design sau pentru freelanceri care nu-şi permit să cumpere Adobe Creative Suite sau Indesign. Pentru un client care vrea o broşură, nici Indesign şi nici Quark XPress nu reprezintă standarde, pentru că acel client nu are aceste programe şi habar n-are să lucreze cu ele. Pe el îl interesează produsul finit, tipăritura, nu softul în care a fost creat. Iar dacă cumva vrea şi documentul sursă, ca să facă modificări, va fi mult mai fericit să afle că va putea face modificările folosind un program de 400 RON, nu unul de 7100 RON (cât costă Quark XPress Passport).

Bine ai venit pe forumul iCalamus, te-am văzut dimineață. Sper să mai vină și alții. Dați feedback, băieții ăia chiar citesc mesajele și reacționează.

Semnătură 

1 din 2
1