Cred ca toti macuserii sunt pasionati de tehnologie. Unii de ei suntpasionati si de arta fotografica.
Vreau sa vad ce echipamente folosim marea majoritate. Va rog sa specificati fiecare ce body-uri folositi, si chiar si ce lentile folositi.
Daca puteti, sa mentionati si ce v-a facut sa alegeti Canon sau Nikon sau alta marca, si ce credeti voi ca are in plus fata de restul.
Banuiesc ca principala dezbatere va fi Nikon vs Canon, asa ca v-as ruga sa imi spuneti ce ati alege intre Canon 600D si Nikon D5100…sau, daca s-ar merita un pas mai sus la clasa mid-size, ce ati alege intre, Canon 60D vs Nikon D7000
unui om care n-a avut dsrl ii recomand D3100 sau 1100 si diferenta de bani fata de 60D o investesti in “sticla”
toti stim sa citim review-uri de spre body-uri dar putini se intereseaza de lentile sau filtre
body-ul in ziua de azi a devenit consumabil !
unui om care n-a avut dsrl ii recomand D3100 sau 1100 si diferenta de bani fata de 60D o investesti in “sticla”
toti stim sa citim review-uri de spre body-uri dar putini se intereseaza de lentile sau filtre
body-ul in ziua de azi a devenit consumabil !
V-am intrebat si de obiective. Un fotograf care a avut body Canon si are 5 obiective Canon, desigur ca va fi tot Canon pentru a putea folosi obiectivele detinute.
Sondajul este in cazut unui fotograf care alege un nou echipament/marca.
Apropo, obiectivele Nikon pot fi folosite cu aparate Canon, invers nu
Este vorba de preferintele voastre Canon sau Nikon, si intre D5100 si 600D pe care ati alege-o?
Subscriu la cele scrise mai sus. La inceput conteaza mai putin body-ul cat conteaza obiectivele (de fapt, nu doar la inceput :D).
Gandeste-te bine pe termen lung ce sistem vrei (daca vrei sa migrezi de la unul la altul gandeste-te ca vei avea de vandut si obiective).
Eu sunt posesoare de Canon cam din aceleasi motive cu .ral:cr. Am avut compacte Canon, ne-am inteles bine asa ca mai departe am mers tot pe sistemul asta. Body-ul e un 450d pentru ca filmarea nu ma intereseaza cam deloc (in plus am tot citit ca e destul de daunatoare senzorului) si pentru ca am preferat sa investesc mai mult in restul accesoriilor. Doar la partea de ISO mi se pare insuficient, insa pot sa traiesc cu asta.
Primul obiectiv a fost cel de kit (18-55)care orice s-ar zice are un raport pret/performanta foarte ok. La scurt timp am luat si un 50/f 1.8 pentru portrete si un blitz Nissin (imi scapa acum modelul insa a fost la un pret mai mult decat decent si il pot roti in orice directie). Dupa ce am dat 18-55 am luat un 15-85/ f 3.5 - 5.6 ca all around (la mine timpul dedicat fotografiei e foarte putin, in mare parte fac poze in vacante si atunci nu prea am cand sa schimb obiective) care m-a costat aproape de 2 ori cat body-ul si un filtru de polarizare circulara de care sunt extra multumita.
Daca n-ai mai avut un dslr inainte sunt mici sansele sa simti prea tare diferenta dintre cele doua aparate uita-te pe dpreview la test shots (care sunt in conditii controlate cu exact aceleasi setari la chart-uri iso parca) si vezi care e diferenta in performanta.
Ah, inca ceva. Nu stiu exact cum sta treaba la Nikon si de ce pentru ca nu cunosc sistemul, insa stiu ca unele lentile (ca de ex cea de 50mm/f 1.8) nu le poti folosi decat cu manual focus (ceea ce la fotografia de studio o fi ok, insa daca ai nevoie de focalizare rapida s-ar putea sa te alegi cu foto ratate pe tema asta).
I stand corrected (mai sus era vorba ca unele lentile nu au autofocus cu toate body-urile, mai ales cele din gama entry-level): se pare ca acestea sunt din ce in ce mai putine asa ca probabil nu mai e o problema de luat in considerare.
amandoi au sticle bune, deci tot body-ul e factoru decizional dupa mine. Dute in magazin si ia-l pe ala care-ti sta mai bine in mana.
eram odata la f64, imi cumparam filtru de polarizare (kenko zeta) ..se apropie un baiat si intreaba de 7D, i se confirma ca este pe stoc, baiatul cere sa i se faca o rezervare ca merge dupa bani, dupa care intreaba daca are si lentila, vanzatorul ii raspunde ca e decat body, la care baiatul fara sa gandeasca mult il intreaba ce lentila mai ieftina ,tip all round ii recomanda vanzatorul, vanzatorul a zis ceva de Tamron….si baiatul a plecat fericit ca se incadreaza in buget dupa bani.
O comparatie foarte interesanta si utila Canon/Nikon am gasit aici. Dati jos la “My personal preferences” sa vedeti avantajele fiecaruia.
Principala diferenta cica ar fi ca Nikon are butoane pentru fiecare setare, pe cand Canon le are ascunse in meniu.
Exemplele date acolo sunt resetarea la zero a setarilor de iso wb etc, se face la Nikon apasand cele 2 butoane verzi, sau formatarea cardului se face apasand cele 2 butoane rosii, pe cand la Canon trebuie sa resetezi din meniu, si pierzi timp
Eu vroiam sa vad ce preferinte aveti voi, ca review-uri pe dpreview si comparatii intre cele 2 marci, am citit si singur
O comparatie foarte interesanta si utila Canon/Nikon am gasit aici. Dati jos la “My personal preferences” sa vedeti avantajele fiecaruia.
Principala diferenta cica ar fi ca Nikon are butoane pentru fiecare setare, pe cand Canon le are ascunse in meniu.
Exemplele date acolo sunt resetarea la zero a setarilor de iso wb etc, se face la Nikon apasand cele 2 butoane verzi, sau formatarea cardului se face apasand cele 2 butoane rosii, pe cand la Canon trebuie sa resetezi din meniu, si pierzi timp
Eu vroiam sa vad ce preferinte aveti voi, ca review-uri pe dpreview si comparatii intre cele 2 marci, am citit si singur
Canon (cel putin al meu) are buton de ISO. Plus ca poti sa mapezi shortcuts.
Toate au…dar il setezi iso ridicat, si il uiti asa…trebuie sa intrii mwreu la iso sa il verifici, sa verifici wb si ce altceva ai mai setat, sa le readuci la standard. Nikonul are resetarea prin butoanele verzi, nu trebuie sa verifici toate setarile
Asta e doar un ex…alt exemplu ar fi rotita Canon de care se vorbea mai sus…ce alte preferinte aveti pt cele 2 branduri, la alegerea unui body, fara sa depinzi de obiective
Nu-i nevoie sa intri nicaieri sa verifici ISO, apare in viewfinder. Ca si restul setarilor in ceea ce priveste expunerea (care se pot modifica foarte rapid, fara sa fie nevoie sa intri in meniu). Si ca sa le schimbi nici nu trebuie sa indepartezi ochiul de aparat. La fel si cu Wb-ul, desi il las mai mereu pe auto, oricum pozez raw si setez white balance-ul dupa daca nu imi place ce a iesit. Oricum, conditiile de luminozitate nu se schimba chiar atat de brusc sa n-ai timp sa schimbi un iso
Tu pentru ce planuiesti sa folosesti aparatul? Ca pana la urma asta conteaza cel mai mult, care dintre cele doua se muleaza mai bine pe preferintele tale.
Nu-i nevoie sa intri nicaieri sa verifici ISO, apare in viewfinder. Ca si restul setarilor in ceea ce priveste expunerea (care se pot modifica foarte rapid, fara sa fie nevoie sa intri in meniu). Si ca sa le schimbi nici nu trebuie sa indepartezi ochiul de aparat. La fel si cu Wb-ul, desi il las mai mereu pe auto, oricum pozez raw si setez white balance-ul dupa daca nu imi place ce a iesit. Oricum, conditiile de luminozitate nu se schimba chiar atat de brusc sa n-ai timp sa schimbi un iso
Tu pentru ce planuiesti sa folosesti aparatul? Ca pana la urma asta conteaza cel mai mult, care dintre cele doua se muleaza mai bine pe preferintele tale.
Sincer, eu sunt utilizator Nikon si de 3 ani caut un motiv bun sa trec pe Canon
Nu sunt profesionist, dar am nevoie de un aparat rapid, pentru a fotografia tenis indoor+outdoor, dar si pentru peisaje cand plec din tara in o excursie
Stiu ca ar trebui sa fac pasul de la dslr compact la dslr mid-size, dar nu sunt profesionist, si as prefera unul de dimensiunile lui D5100 sau 600D decat un dslr mare (si scump) ca D7000 sau 60D
Asa ca as vrea niste indicatii, daca ar trebui sa trec la Canon, sau as fi dezamagit comparativ cu Nikon
Singurul Canon pe care am pus mana este 5D Mark II, pe care il au 2 prieteni. Si mi-a placut super mult. Doar ca 600D nu e 5D
Practic intre D5100 si 600D as alege Nikon, dar intre D7000 si 60D as alege Canon (desi e mai bun D7000). Cred ca mi-a placut prea mult rotita aia de la Canon )
A si am folosit si 450 D sau 500D, care la vremea aia se batea cu D60 de la Nikon, si mi s-a parut o gluma de aparat comparativ cu Nikon D60. Mult mai buna impresie mi-a lasat Nikon atunci
Pe de alta parte, repet, 5D Mark II m-a facut sa ma gandesc la Canon