Acess Win7 -> Snow Leopard
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti (Iasi)
Macuser din: 18.03.07

Folosesc un router acasa la care sunt conectate un PC si un Mac.
Faptul ciudat e ca din windows am acces la absolut intreg driveul mac - vad pana si folderele ascunse si chiar si driveul extern conectat la iMac.
Este normal? Mi-ar placea sa pot fi selectiv in privinta a ceea ce impart in retea.

Faptul doi: primesc internet pe fir direct care intra router. Din formatul ip-ului (192.168.1.x) nu stiu ce sa deduc, decat ca seamana foarte mult cu ip-ul unui router. Aici e si ingrijorarea mea, daca e atat de simplu de pe windows pe reteaua de ‘acasa’ sa accesez intreg driveul iMacului, pot presupune ca si utilizitorului de la celalalt capat al firului care intra in router ii este la fel de usor?

Ce setari exista in OS, sau router care imi pot reda conditia de siguranta a datelor si conditia de liniste si pace sufleteasca? Multumesc.

Semnătură 

 iMac 20” Intel Core2Duo * 2GB Ram Milk
 iPhone 3G * 16GB Milk

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRank
Member
Din: Cluj-Napoca
Macuser din: 04.08.11

In legatura cu prima parte a problemei nu stiu ce sa zic, pentru ca mie in aceeasi conditie nu-mi vede win 7 ul mac-ul deloc.

La faptul doi nu inteleg ceva: utilizatorul de la celalalt capat al firului reprezinta o alta persoana din reteaua ta locala (adica toti legati la router) sau cineva din internet? E normal sa ai ipul asa, ala e ip local, de LAN, nici n-aveai cum sa fie altfel. Ala e ipul asignat de router masinii tale, si e vizibil doar in reteaua locala. Daca vei cauta pe google un “my ip” o sa vezi ca in internet tu iesi din router cu un alt ip, care iti este asignat de ISP, dinamic sau static. Nimeni nu se va putea conecta la PC tau cu un IP de forma 192.168.x.x, pentru ca este fizic imposibil. Daca vei verifica ipul de pe net de pe toate masinile tale, vei vedea ca de pe toate iesi in lume cu aceeasi adresa. Sper ca s-a intetels smile.

Semnătură 

Am avut odata un link in semnatura, in cod binar, dar a fost descoperit (dupa doi ani) si sters :(

rMBP 13”
iPhone 6
iPad Mini aka The Best Gadget Ever

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Nu, in routerul de acasa intra un fir pe care primesc internet. Insa pentru internet am fost instruit sa folosesc un ip fix de formatul 192.168.1.x pe care il configurez in sectiunea WAN a routerului meu. In alte cuvinte, este posibil ca la capatul celalalt sa fie tot un ‘router’ care imi aloca mie ip-ul fix 192.168.1.x, iar prin cascadarea acestor doua routere sa rezulte o retea similara cu ce am eu in casa (unde routerul aloca tot ip-uri fixe in functie de MAC-ul fiecarui adaptor) iar acel utilizator (sau ISP) sa poata vedea si accesa shareurile, si prin extensie intreg discul iMacului?

Semnătură 

 iPhone 3G * 16GB Milk

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRank
Member
Din: Cluj-Napoca
Macuser din: 04.08.11

Scurt, precis si la subiect: da! Din ce spui tu, tu esti probabil intr-o metropolitana, ai net de la ceva ISP local, care de fapt ti-l da prin intermediul (da, ai ghicit!) unei retele locale. Adica ce e acasa intre calculatoarele tale, e si dincolo de router. Si eu am avut asa net acuma cativa ani, si vedeam ce avea share-uit fiecare client din tot orasul. Nu e obligatoriu sa iti vina dintr-un router netul, poate veni direct de la server asa, dar oricum ideea de baza e ca tu esti intr-un LAN mare si nu un WAN cum ai fi la RDS/UPC/etc. Acuma daca vezi ca-ti sunt share-uite toate folderele in reteaua ta, probabil le vad si restu, si cu share-ul in MacOS nu ma pricep sa-ti zic, fiind un noob in categoria userilor Apple. Vezi cumva daca n-ai pus tot User folderul la share, si de asta http://support.apple.com/kb/ht1549.

Spor.

Semnătură 

Am avut odata un link in semnatura, in cod binar, dar a fost descoperit (dupa doi ani) si sters :(

rMBP 13”
iPhone 6
iPad Mini aka The Best Gadget Ever

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Au au au, nu-mi place deloc cum suna asta. Nu cred ca mai are rost sa testez autenticitatea celor spuse de tine, si anume cat de conforma este situatia descrisa de tine cu realitatea. Cred ca urmatorul pas trebuie sa fie configurarea acestei retele pentru a-mi asigura intimitatea datelor, iar pentru asta ii rog pe ceilalti macuseri - cand se intorc de la pescuit - sa ma ajute!!11aa

Nu am pus intreg userul folderul, este doar folderul public. Am observat ca de pe XP cand incerc sa accesez iMacul imi apare un dialog in care mi se cere un username si o parola, voi incerca cu ele sa vad daca la fel ca pe windows 7 am acces la intreg discul macului. Multumesc pentru raspunsuri.

Semnătură 

 iPhone 3G * 16GB Milk

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 15.03.07

Eu am leopard deocamdata (dar nu cred ca s-a modificat asa mult pe SL)

Nu poti sa modifici din sharing? lasa doar userul tau (la care sa ai o parola nu blank) si restul scoatei cu minus de jos. Oricum e ciudat ca nu iti cere user si parola..

Semnătură 

•touch•