Din: Sufrajeria lu' Firea (fost maidan al lui Oprescu)
Macuser din: 06.12.05
cum crezi ca as putea face misto de necazul omului??...
mi-au cazut si mie fizic niste harduri…
eu incercam sa epuizez toate variantele inainte de a ajunge la service. (dupa reformatare , cel putin asa am inteles eu, isi mai revine)
gindeste-te de ex. ca ai bootat cu drive genius si-i dai devices/scan si nu face zgomotele astea…. si pe urma il pui sa scrie/citeasca la greu cu integrity test si bench test… si air nu scoate zgomote….
eu n-am exclus ipoteza caderii bruste a hdd-ului insa prea e .... ghinionul mare…
cum crezi ca as putea face misto de necazul omului??...
mi-au cazut si mie fizic niste harduri…
eu incercam sa epuizez toate variantele inainte de a ajunge la service. (dupa reformatare , cel putin asa am inteles eu, isi mai revine)
gindeste-te de ex. ca ai bootat cu drive genius si-i dai devices/scan si nu face zgomotele astea…. si pe urma il pui sa scrie/citeasca la greu cu integrity test si bench test… si air nu scoate zgomote….
eu n-am exclus ipoteza caderii bruste a hdd-ului insa prea e .... ghinionul mare…
de obicei isi aloca din zona de rezerva sectoarele pe masura ce acestea sunt gasite ca defecte (asta la nivel hardware). la nivel software stiu ca-s niste chestii pe mac os x care marcheaza (adica fac un fisier ascuns) sectoarele defecte, cum face fat32 nativ.
oricum, indiferent de solutie, sunt doar surogate cele de mai sus, singura reala fiind inlocuirea drive-ului. sunt programe de monitorizare SMART pe mac os x (eu folosesc SMARTReporter).
Am sunat acum si au spus ca il inlocuiesc pt ca nu au trecut inca 14 zile de cand l-am primit (polita lor). Mi-au oferit 2 optiuni: banii inapoi (10 zile lucratoare numai sa vina banii) sau inlocuire (3 zile sa vina TNT sa il ia si apoi 7 zile sa mi-l aduca in regim de urgenta). Evident ca am ales inlocuirea ca nu am computerul meu (ma rog de sora sa ma lase pe al ei) si e foarte enervant. Marca componentelor din interior nu am cum sa o impun ca astia de la suport nu au nici o treaba de genul asta. Ar fi frumos sa imi dea un X1600 cu 256VRAM asa ca sa nu mai fiu suparat.
Oricum, cine traieste experienta unui produs nou de 2 ori pe aceeasi bani? Hehe…
Tocmai d-aia am scris cuvantul intre ghilimele… Pe de-o parte esti baftos ca-ti faci upgrade-uri moca, pe de alta parte este sentimentul de frustrare ca ti-ai luat o scula care sta mai mult prin service… Eu as sta linistit si chiar m-as bucura sa mi se-ntample asa ceva (daca s-ar intampla si-n Romania ar fi si mai bine). Oricum, singura ta problema acum este (banuiesc) timpul pe care-l pierzi. Da’ pune-n balanta si faptul ca ti-ai schimbat scula de 2 ori cu una noua… Nu prea e de ici - de colo, nu?
M-ai inteles gresit sau m-am exprimat gresit. Deci, ~50% din hard disc-urile crapate au 1 an vechime. Depinde de producator, multi au rata mai mica, dar media cam acolo bate. Primele 6 luni sunt cruciale, nici un hard disk cumparat de mine nu a fost bagat in ceva “mission critical” decat dupa cateva luni de burn-ins, adica folosirea lui in paralel, cu date care pot fi pierdute.
Din 500 de sisteme pentru care ofer tech support si sunt responsabil cu una-alta, in primul an am inlocuit aproximativ 20 de hard disc-uri crapate. Dupa primul an s-au mai dus vreo 10 iar acum au vechime de 4 ani, sunt rulate nonstop in mediu de business si nu au probleme.
De bathtub reliability curve ai auzit? Initial este un risc mare de cadere a hard disk-ului care apoi se reduce substantial si creste din nou catre sfarsitul vietii acestuia. Problema e ca nimeni nu stie inceputul si cu atat mai putin sfarsitul. Dar pentru inceput avem o gramada de statistici din mediul IT care sustin ce-am spus eu, deci nu ma bazez pe informatii personale sau visate noaptea.
M-ai inteles gresit sau m-am exprimat gresit. Deci, ~50% din hard disc-urile crapate au 1 an vechime. Depinde de producator, multi au rata mai mica, dar media cam acolo bate. Primele 6 luni sunt cruciale, nici un hard disk cumparat de mine nu a fost bagat in ceva “mission critical” decat dupa cateva luni de burn-ins, adica folosirea lui in paralel, cu date care pot fi pierdute.
Din 500 de sisteme pentru care ofer tech support si sunt responsabil cu una-alta, in primul an am inlocuit aproximativ 20 de hard disc-uri crapate. Dupa primul an s-au mai dus vreo 10 iar acum au vechime de 4 ani, sunt rulate nonstop in mediu de business si nu au probleme.
De bathtub reliability curve ai auzit? Initial este un risc mare de cadere a hard disk-ului care apoi se reduce substantial si creste din nou catre sfarsitul vietii acestuia. Problema e ca nimeni nu stie inceputul si cu atat mai putin sfarsitul. Dar pentru inceput avem o gramada de statistici din mediul IT care sustin ce-am spus eu, deci nu ma bazez pe informatii personale sau visate noaptea.
Just, din proprie experiență: discul pică ori în primul an, dacă e prost, ori după 5-6 ani, poate mai repede, depinde cît de tare trage. Nu e regulă aici, depinde de producător și de soartă.