3 din 4
3
HELP HDD
  [ Ignoră ]   [ # 31 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: London, UK
Macuser din: 11.10.05
fishbone - 24 Noiembrie 2006 01:00 AM

50% din hard disk-uri crapa in primul an de functionare si adeseori in primele 30 de zile.

fishbone - 24 Noiembrie 2006 01:04 AM

Deci, ~50% din hard disc-urile crapate au 1 an vechime.

Un exemplu clasic de confuzie intre un indicator de incidenta si unul de structura. Un exemplu mai putin clasic de propozitie ce nu contine nici o informatie (a doua, ca prima e gresita).

Sa explic: incidenta ar fi prima propozitie. 50% dintre HDD crapa [...]. Evident altero a remarcat exagerarea. Nu mai explic ca intelege toata lumea.

Propozitia a doua, care formulata cat de cat corect ar fi “50% dintr HDD crapate au maxim un an vechime” ridica probleme interesante. E evident o apreciere a structurii aparitiei defectelor la HDDuri in functie de timpul de aparitie. Mi s-au aprins beculetele si m-am gandit ce-mi spune mie propozitia asta? NIMIC. Sa detaliez.
Daca durata medie de viata a unui HDD e de 2 ani, propozitia imi zice ca distributia defectelor in timp e relativ egala: 50% in prima jumatate a vietii, 50% (adica 1-50%) in cea de a doua. Daca trebuie sa prezic cand se va strica un HDD, adica sa planific mai bine resursele, pot foarte bine sa dau cu banul. Fie in primul an fie in al doilea, probabilitati egale. Dupa cum observati, “prezicerea” e oarba. N-am nici o informatie, n-am nici un cuvant de spus. Informatia e nula.

Eh, daca timpul de viata ar fi 20 de ani, si daca fishbone cu experieta lui de 500-2000 de computere de supravegheat ne-ar fi spus asa ceva (orice numar), am fi avut o informatie utila. Macar una.
Pentru usurinta calculelor presupun ca:
1. timpul mediu de viata e de 20 de ani
2. stricaciunile apar cu o frecventa constanta in timp (fischbone a explicat ca nu e asa, dar facem calculul asa, putem introduce si densitati de incidenta in calcule, dar o sa va pierd repede, daca n-am facut-o deja).
3. Aceasta frecventa e mica (tot fishbone spune ceva de 30/500=6% pentru primii 4 ani)
3. toate rezultatele se iau cu un graunte de sare, adica sigur e atunci cand esti sigur minim 95%, altfel spus ce e sub 5% nu exista sau nu ne intereseaza. Aici nu vorbesc de incidente, ci doar de siguranta ca cea ce spunem noi e adevarat sau nu, in limitele unui interval ce il calculam (ca la sondajele INSOMAR plus si minus X) numit si interval de incredere.

Q1: Care e probabilitatea medie ca un HDD sa se strice in primul an? 1 an/20=5%, daca 1 si 2. Pana aici la mintea cocosului.
Q2: Care este probabilitatea ca 50 din 100 HDDuri sa se strice in primul an? Eh, asta e mai complicat de calculat, dar evident ca stiu si raspunsul.
Evident, intebarea corecta ar fi: care este probabilitatea ca sa se strice mai mult de 50% din HDD in primul an cand stim ca 1,2 si 3. Adica, daca fishbone asteapta sa se strice 5 dintr-o suta in primul an, care e probabilitatea ca lui altero sa i se strice 50?
Pentru calcul folosim distributia binomiala (cumulativa in cazul asta, pentru ca vrem 50% sau mai mult, sa calculam exact 50% ar fi sa calculam care e probabilitatea ca fishbone sa minta si nu vrem sa facem asta). (in excel functia se cheama BINOMDIST, am atasat formula din carti pentru calculul exact)

rezultat: = 3,3 ori 10 la puterea -15 adica 3 si ceva dintr-un miliard de milioane de cazuri. Nu ne mai miram de ce a sarit asa altero, nu?

Q3: Care e probabilitatea sa ii se strice lui nevrozel HDDul in primul an. Pai am calculat la Q1: 5%, il ajuta cu ceva? nu prea. Doar ca acum stim cat de ghinionist e, ca stiam dinainte ca e. Nesansa de la producator i-a pus 5% in carca, dar de restul de 95% pana la evenimentul sigur (HDD stricat) e numai vina ghinionului lui nevrozel!!! LOL
Q4: Care e probabilitatea ca sa ii se strice lui fishbone 5% (sau mai multe) din HDD in primul an? Distributia binomiala to the rescue: 38,4% we’re getting somewhere.
Q5: care e probabilitatea ca sa nu ii se strice lui fishbone nici un HDD in primul an? 6 la mie. Eu zic ca ar trebui sa se pregateasca totusi cu ceva HDD de rezerva.
Q5: care e probabilitatea ca sa ii se strice lui fishbone 9% (sau mai multe) din HDD in primul an? 2,8 la suta. Opa! Deci neglijabil. Hmm… fishbone ca un service grijuliu ce este, stie acum ca 8 hardiscuri de rezerva la fiecare 100 intretinute ar trebui (cu o incredere de 95% evident) sa-l faca sa nu se faca de ras in fata clientilor. Now that’s something to know!

So, iata cu niste propozitii care spun ceva, putem afla mult mai multe. Pana atunci cele 2 propozitii de mai sus valoreaza juma de potcoava de cal mort.

P.S. Pentru incidenta defectelor HDDurilor variabila se pot face tabele de mortalitate, speranta de viata la iesirea din fabrica, probabilitatea de deces pe ani, directa si cumulativa, si cu ajutorul analizei de supravietuire Kaplan Meier putem calcula probabilitati.

P.P.S. Analiza critica a ceea ce spun savantii, cercetatorii, sau cei care cred ca spun adevarul, este ceea ce fac eu “for a living”. Daca am incurcat ceva, e de la oboseala, apropos a mai fost cineva la concertul Omarei din seara asta?

Semnătură 

MB12 early2015, mini late2018, i2, i4S, iX, Watch Nike (Series3), iPad 1, iPad Pro 9.7”,  Pencil, shuffle 4, TV4, AExtreme x2, AEBSv2, AEBS original(x2) v1(x2), Homepod (x2), iPod Hi-Fi (x3)

[ Ignoră ]   [ # 32 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05
fishbone - 24 Noiembrie 2006 01:04 AM

~50% din hard disc-urile crapate au 1 an vechime.

Acu’ am pricipit. Nu stiam ca e asa mare riscul la inceputul vietii. Dar suna logic.
Din ce discuri mi-au crapat mie sau apropiatilor, au fost numai de la laptopuri, in general folosite din greu la P2P. Au crapat cam la trei ani.

edit: moamaaa huk, asta v-a invatat la scoala pe voi…? smile
(insa e corect, te-am urmarit!)

[ Ignoră ]   [ # 33 ]
RankRankRankRank
Administrator

Nu, de hard discuri nu ne-au zis nimic! LOL Trebuia?

Semnătură 

MB12 early2015, mini late2018, i2, i4S, iX, Watch Nike (Series3), iPad 1, iPad Pro 9.7”,  Pencil, shuffle 4, TV4, AExtreme x2, AEBSv2, AEBS original(x2) v1(x2), Homepod (x2), iPod Hi-Fi (x3)

[ Ignoră ]   [ # 34 ]
RankRankRank
Member
Din: Texas
Macuser din: 16.11.06

Din pacate nu am avut timp sa aprofundez postul tau, huk. Desigur, poti face case studies sa vii cu date foarte exacte, dupa cum vezi cifrele date de mine apropos de hdd-uri moarte am spus aproximativ, deoarece unele unitati nu au trecut prin mainile mele. In concluzie, am fost prea succint in reply? Nu esti de acord cu procentele, sau? De acord, m-am exprimat total gresit in prima spusa, acum vad asta. Ai sa spui ca e scuza lame, dar limba engleza a ajuns limba de baza pentru mine si uneori imi exprim ideile gresit.
Domeniul hard disk-urilor este teren nesigur, minat. La o adica nici macar SMART nu ne poate avertiza intotdeauna in timp util sau nici macar la timp atunci cand un hard disk e pe duca. De asemenea cifra MTBF data de fabricand e destul de useless. Cam fix ce-ai aratat si tu, huk.
Ce incercam sa spun este ca degeaba un hard disk e nou, asta nu e un indicativ “e nou, nu are cum sa se strice”, deci nu ne putem baza pe vechime. Ba dimpotriva, mai degraba as avea incredere pe un hard disk de-un an decat intr-unul brand new.

[ Ignoră ]   [ # 35 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 14.10.05

Atata teorie aici si eu tot fara laptop deocamdata… smile

[ Ignoră ]   [ # 36 ]
RankRankRank
Member
Din: Texas
Macuser din: 16.11.06

Hey! Macar bucura-te ca nu a fost altceva mult mai complicat smile MacBook-urile ce hdd-uri folosesc? 7400rpm? Daca nu, din moment ce tot te aflii in situatia asta eu as scoate banul in plus pentru unul la 7400. Crede-ma, face o diferenta mare.
Cred ca ai invatat cum stau lucrurile. Maketh back-ups, and keepeth them holy!

[ Ignoră ]   [ # 37 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Stai linistit ca backup am… pe 2 HDD externe. HDD-ul era un HItachi 120GB 5400RPM. Am dat si asa multi bani pe el, asa ca am pastrat aceeasi comanda. Plus ca daca as fi vrut modificari la comanda ar fi trebuit sa astept vreo 2 saptamani si nu imi permit acest lux (am scoala).

[ Ignoră ]   [ # 38 ]
RankRankRank
Member
Din: Sibiu
Macuser din: 25.07.06

Ca veni vorba - ce softache folosti pentru backup ???
Aveti vre-o recomandare penntru un soft care face si criptare

Semnătură 

If memory serves, Goldblum used a Mac raspberry

So, it’s safe to conclude the only Mac virus that ever existed saved the world from an alien invasion. wink

[ Ignoră ]   [ # 39 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Eu fac backup manual.

[ Ignoră ]   [ # 40 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)

huk-ule, de mult căutam pe cineva tare la așa ceva, voiam a scrie, de mult, un articol depsre probablitatea evoluției unei limbi de la stadiul X la stadiul Y. Tu ești ăla. Ecce homo. Te-am prins.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 41 ]
RankRankRankRank
Administrator

Umile plecăciuni! Îți sunt servitor și sfetnic!

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 42 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
huk - 25 Noiembrie 2006 03:05 AM

Umile plecăciuni! Îți sunt servitor și sfetnic!

Păi hai la macuser meeting, să vedem dacă se leagă treaba, dup-aia mai vedem noi.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 43 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Gata! A venit si scriu de pe el! Sper sa fie bun! smile

[ Ignoră ]   [ # 44 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

Sa-ti mearga miliarde de minute cu multe rpm-uri.
Ti-ai mai tras vreun bonus… ? smile

[ Ignoră ]   [ # 45 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

De unde atata bonus? A, ar fi ceva. Cand am trimis pe cel stricat am uitat sa pun in pachet adaptorul DVI-VGA si acum am doua. smile

3 din 4
3

‹‹ Help sunet MacBook Pro      intrebare ? ››