Se ia asa :
- 2 filmari de la un concert 720p , filmat cu telefonul
Problema :
- Bass-ul a fost puternic si nu prea se intelege nimic pe partea audio.
- Sunt parti in care galagia publicului + bass-ul acopera toata interpretarea artistilor.
Intrebari:
- Exista vreo sansa sa elimin zgomotele nedorite?
- Cu ce programe as putea face asta ?
- Stiti ceva tutoriale ?
Stiu ca nu pot cere mult de la microfonul telefonului dar poate exista vreo ” smecherie” software prin care o pot rezolva.
Sigur ca da, eu ma adencesc in zilele aceasta pe tema asta, dar inca i-mi trebuie timp.
Cu adobe audition eu as vrea ca sa pot folosi analizare spectrografica si de acolo profesionisti cu litera mare (adic nu eu, PINA CIND, da vreau si eu) sunt in stare se detecteze neregulariatea sonora in acest spectrograma, si s-o nimicesc.
O metoda mai simpla dar operativa este de a campiona galagie aceasta.
Pentro campionare avem doua variante: sau provocam artificial zgomotul, sau o prindem intr-un punct in care este auzibil numa el. In orice caz da ca noi il campionam BINE, adobe audition identifica imediat zgomotul in chestiunea si o scuote in mod chirurgic, adic fara a dauna nici partial traccia audio care vrem s-o curatim.
Eu e o saptamina ca dorm putin pentru a me face “totsteutor” ale adobe audition, dar e greu, foarte greu… dar totusi careva rezultat am obtinut
Pe net caut cursuri dar se vede ca adobe nu profunde eforturi pentru a invata lumea ca sa folosasca audition.
Totusi e clar ca curba de invatamint ale audition e mult mai buna de cit logic…
In definitiva nu sunt de acord cu altero, dat totusi el a zis “poate insa se pricep alti mai bine”: Audition, da ca folosit “cum grano salix” puote obtine rezultate de stul de interesante, intocmai pe aceasta linea.
Tutoriale nu trebuie: deschide campionarea zgomotului, campioneaza zgomutului, apoi selecteza bucata de traccia muzicala interesata (nu stiu cum e traccia in romana), si scuate gunoiul.
Da ca mai ai intrebari spune, nu ca eu pricep cine stii cat, dar da ca pot ajut…
roberto: spune te rog în engleză ce e “deschide campionarea zgomotului, campioneaza zgomutului” că în română nu înseamnă nimic. Traccia bănuiesc că e track. Mulțumim de ajutor
mmmm… aplicatie la mine e in Italiana, dar am deschiz Easy Translator si am dat la traducere si in Romana si in Engleza. In romana imi da “campionamento = prelevare de probe”: se pare corect, sa preleveaza zgomotul in baza de date ale adobe audition si apoi el scuote anume pe acest zgomot fara a atinge cele alte bune. In engleza imi da “campionamento = sampling” si tot imi pare corect.
Am vazut acum ca sunt niste aplicatii care se gasesc pe macupdate, “declicker 2.5”, si “denoiser”. Am incercato si am citit manualul, si am ajuns la concluzie ca (cum e normal dupa diferenta enorma de pret cu adobe audition) lucrul care o face e atat de user friendly cit de potential distructiv pentru integritatea a materialului (si singuri developers zic asta in introduction de la manual), deoarece nu exista nici o prelevare de probe si consecventa nimicirea zgomotului “inteligent”. In schimb cu acesti denoiser/declicker ajunge sa faci un drag & drop pina la fereastra aplicatie si aceasta face ce stie a face (si ce puote face).
Cred ca depinde de complexitate armonica si timbrica ale materialului, succesul sau nu ale aceste aplicatie. In orice caz da ca aveti adobe audition folosito pe aceasta, ca metoda de prelevare de probe ca sunteti siguri suta la suta.
Se ia asa :
- 2 filmari de la un concert 720p , filmat cu telefonul
Problema :
- Sunt parti in care galagia publicului + bass-ul acopera toata interpretarea artistilor.
Intrebari:
- Exista vreo sansa sa elimin zgomotele nedorite?
- Cu ce programe as putea face asta ?
- Stiti ceva tutoriale ?
Stiu ca nu pot cere mult de la microfonul telefonului dar poate exista vreo ” smecherie” software prin care o pot rezolva.
Telefon: Samsung Galaxy S 1
Poti incerca sa te joci cu un euqualizer pe foarte multe benzi si sa mai tai de acolo frecventele care te deranjeaza, dar avand in vedere ca ti-a acoperit bassul mai tot.. nu ai nici o sansa mai reala din pacate.
Poti imbunatati un pic, poate inregistrarea dar nu sa elimini “zgomotele nedorite”.
Problema :
Raspuns dedicat:
1) Gasesti galagie publicului cind se desfasoara fara muzica si preleveazel ca proba in baza de date, apoi folosesti functie de eliminare zgomotului de proba, acesta se elimina in intregime.
2) Apoi pentru basul folosesti flltru -> equalizatorul in menu de adobe audition, si micsoreaza freqventele de jos in mod ca sa puoti realiza un echilibru sonic acceptabil.
Nici eu nu cred ca ii mai poti face ceva… Eu am incercat nu acum foarte mult timp sa refac vocea pe o inregistrare, unde pe track nu era altceva decat un zgomot de fundal, zgomotul unor calculatoare si doua trei claxoane. Ce am incercat eu, si ceea ce cred eu ca se punctul 1 de mai sus inseamna este un noise removal, cum e si in Audition. Se cauta un segment audio in care (ideal) se aude DOAR zgomotul publicului, fara interferente din partea formatiei etc, si se foloseste ca amprenta pentru noise removal, iar acest filtru va analiza o noua selectie pe care o vei face tu, si va elimina practic toate frecventele bazate pe aceasta amprenta. Rezultatele au fost sub asteptari.
Nu stiu ce se va zic: experientele mele sunt mai pozitive in directia asta. In orice caz iti multumesc ca ai exprimet conceptul in mod ma normal de cit imi permite lexicul ...