qGis sau ArcView careva?
  [ Ignoră ]
RankRankRank
Member
Din: 
Macuser din: 29.12.09

Ok , cam asa sta treaba , un profesor care si iubeste prea mult materia s a decis sa dea tema la profil mate info , sa facem o harta in qGis sau ArcView si sa o ducem facuta si sa explicam pasii cum se face una.
De 3 zile caut pe net si nu pera gasesc nici un tutorial pentru prosti din care sa inteleg si eu ceva.

Daca careva din voi aveti experienta cu unu din cele 2 programe va rog ajutatima si pe mine.Trebuie sa fac o harta , ORICE harta doar sa stiu pasii cum am facuto si sa o duc pe un stick.
Raman vesnic indatorat daca ma ajuta cineva!

Semnătură 

MacMini 2.26/2gb/9400m
120gb Time Machine Backup
PowerMac g4 400/512/atirage 16mb
Apple Aluminum Keyboard
iPod Nano 3G 4GB

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: București
Macuser din: 23.03.09

O licență de ArcView e 1500 de coco, informează-l asta pe profesorul tău de profil mate info.
Ah nu, nu pot să-mi închipui că în școala românească de azi se pune problema la modul ăsta, fără cea mai mică greață ..

Rămâne qGIS, care are prin wiki suficiente exemple, zic. Nu știu dacă se încadrează la nivelul de “for dummies” menționat de tine, dar acolo ar fi un punct de plecare.

Semnătură 

Mac Mini Intel MGEN2LL/A, MC815LL/A - Sierra, MC239LL/A - ESXI 5.5, MB138LL/A Lion
Power Mac G4 M8787LL/A OpenBSD/macppc
Power Mac G5 Leopard
AppleTV2, iPhone 6+/64, iPhone 4, iPhone 2G

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 11.10.05

QGIS e relativ simplu de folosit.
Binare de Mac de aici: http://www.kyngchaos.com/software/qgis

Cel mai complicat in a “face o harta” e sa culegi datele care apar pe harta.

Pentru cea mai simpla harta in QGIS faci asa:

1. Te duci pe site-ul OSM (am preselectat o zona din Piatra Craiului -> asta va fi harta):
http://www.openstreetmap.org/?lat=45.5431&lon=25.25&zoom=14&layers=M

2. In OSM din tab-ul “Export” la “Format to Export” alegi “OpenStreetMap XML Data ” si apesi Export[/]
O sa obtii un fisier cu numele map.osm

3. Deschizi QGIS

4. Activezi plug-in-ul OSM (din meniu QGIS->Plugins->Manage Plugins->pui checkbox pe OpenStreetMap plugin).

5. Din QGIS->Plugins->OpenStreetMap->Load OSM From File deschide fisierul download-at la (2).

6. Dupa deschidere o sa ai in panel-ul layers 3 layere -> astea-s straturile tale -> map points, map lines, map polygons.
Varfurile muntilor sunt puncte deci pentru afisare nume varf, trebuie sa pui label-uri pe map points.

7. In panel layers, click dreapta pe map points, Properties, check “Display labels”, Field containing label “name”.

8. Harta e deformata in acest moment (e in WGS84 care e in coordonate sferice, tu probabil vrei in coordonate carteziene deci o proiectie).
File->Project Properties->check pe “Enable ‘on the fly’ CRS transformation”, alege “Dealul Piscului 1970/Stereo 1970” (EPSG 31700).

9. Ti-a disparut harta din cauza re-proiectarii, click dreapta pe map points, zoom to layer extent.
Si pe urma zoom pe ce vrei tu.

10. Pentru export harta vezi File->New Print Composer.

Bafta.