De fapt nu sunt sigur daca sunt intr-adevar ieftine Problema merita studiata, eu ofer informatii si astept sa vad ce-mi spuneti voi. http://www.geeks.com e un site de incredere de unde eu mi-am cumparat multe componente in trecut. Acum 3 luni am constatat ca inventarul lor include si desktop-uri si laptop-uri Macintosh, la mana a doua, la preturi si sub $100. Asa ca mi-am cumparat de la ei primul meu Mac, un G4 la 533 MHz pentru frumoasa cifra de $200 cu taxele postale cu tot. Fara monitor, fara tastatura si mouse evident.
Afland ca Geeks.com trimit si peste hotare, am decis sa investighez pentru voi.
Plata se face prin orice carte de credit Visa acceptata international, deci un Taifun sau echivalentul ei.
Vestea buna este ca acestia trimit si in Romania. Vestea mai putin buna? Preturi cam mari la taxele postale. Am trantit orientativ in Cart un G4 si mi-a iesit asa:
FedEx International Economy - $469.00
FedEx International Priority - $586.00
UPS WorldwideExpress - $593.00
USPS Parcel Air - $150.00
Pentru un iBook, mi-a dat:
FedEx International Economy - $198.00
FedEx International Priority - $240.00
UPS WorldwideExpress - $240.00
UNITED STATES POSTAL SERVICE
USPS Parcel Air - $54.00
NU DISPERATI, aceste cifre sunt ORIENTATIVE, in functie de ce si cat cumparati si mai ales ce metoda de trimitere alegeti. Deci este poate sa coste cu mult mai putin. Puneti ce v-ar interesa in Shopping Cart si dati click sa va calculeze taxele postale. Spre exemplu cred ca exista si posibilitatea de a trimite prin USPS Ground in loc de Air la un pret cu mult mai mic [aproximativ 40%] si in loc sa va ajunga in 3-4 zile, ajunge in 2-3 saptamani. Evident ca orice sistem cumparat nu si-ar merita banii decat prin USPS, ca nu as vedea sa dau $100 pe Mac si $500 pe posta, e ridicol. USPS este posta americana de stat, eu am mai trimis prin ei de nenumarate ori pachete in Romania, Germania si Franta tot felul de prostii, de la carti, CD-uri pana la aparat foto si nu am avut niciodata vreo problema. Prin USPS Air in Franta si Romania mi-a ajuns coletul in 3 zile si prin USPS Ground mi-a ajuns in 2 saptamani si jumatate.
Deci, ma uit acum la oferte si iBook G4 de exemplu la 1GHz, cu 512MB RAM, 30GB HDDD, CD-RW si 12.1 inci e $550, plus vreo 55 dolari taxele postale, asta iasa la aproximativ 600 de dolari.
Habar n-am ce preturi se practica in Romania. Se merita pentru voi? Daca ar fi sa-l iau pentru mine se merita clar, mai bine de pe Geeks.com decat de pe eBay sau alt site obscur.
ATENTIE. Aceste sisteme sunt la mana a doua iar Geeks.com au un model de “rating”. Grade A, B, C etc in functie de starea fiecaruia. La fiecare sistem spune ce Grade este si mentioneaza mai jos clasificarile. G4-ul meu a fost Grade B si vreau sa va spun ca era ca nou, din simplul motiv ca avea o zgarietura minora pe carcasa a fost clasificat ca B in loc de A. L-am desfacut si nu vad un singur fir de praf in el, ventilatoarele sunt ca noi.
Desi i-am laudat pe Geeks.com si USPS, ma bazez strict pe experienta mea. Nu ofer nici un fel de garantie in numele lor, deci daca decideti sa puneti vreo comanda o faceti pe raspunderea voastra.
Revin cu informatie. Am bagat comanda la acel iBook si m-am dus pana la capat unde a mai ramas sa dau Submit si sa ma taxeze.
Taxele postale au iesit, pentru ROMANIA, asa:
FedEx International Economy $198.00
FedEx International Priority $240.00
UPS Worldwide Express $240.00
UNITED STATES PARCEL SERVICE
USPS Parcel Air $54.00
Coletul are 3.2 kg
Deci cu S/H facut prin USPS sistemul ajunge pe undeva pe la $600. Acum intrebarea ramane, ca nu a raspuns nimeni, se merita pentru voi asa ceva? Cu cat se da un sistem comparabil second hand in Romania?
Asa… la pretul afisat se adauga USPS Parcel Air $54.00
Cand ajunge in vama se adauga, dupa cum am citit pe macuser sau pe softpedia inca vreo 50% (cine stie mai bine ar putea sa spuna cum se ajunge la procentul asta, e TVA + accize + vama). Am mai auzit ca s-ar putea shunta vama.
In conditiile astea, cea mai buna solutie pare a fi tot “apeleaza un prieten care vine la vara in Romania cu laptopul in brate”. Nu disperam, dar cam asa stau lucrurile aici.
Dupa ce m-am uitat un pic la preturi eu zic ca si fara a lua in cont taxe vamale, tot nu este foarte rentabil si se poate gasii mai ieftin un mac SH pe piata autohtona
Cand ajunge in vama se adauga, dupa cum am citit pe macuser sau pe softpedia inca vreo 50% (cine stie mai bine ar putea sa spuna cum se ajunge la procentul asta, e TVA + accize + vama). Am mai auzit ca s-ar putea shunta vama.
În vamă se adaugă numai TVA-ul de 19%. Computerele sunt scutite de taxe vamale şi accize.
Take 2 ca mi-au disparut cele 4000 de caractere din post.
Calcul:
Apple iBook G3 800MHz 256MB 30GB 12.1’’ w/Airport OS 10- C
pret pe site: 360$ (nu scrie nimic de taxe locale asa ca presupun 0)
shipping cel mai ieftin: 53$
tva (calculat la valoarea pachetului, asa calculeaza astia): 78,5
TOTAL 491$ adica 383 euroi.
Pe forum erau 2 cam la fel (mem mai multa dar procesor mai lent) cu 400-450.
Castig: 17-67 euro.
Nu stiu experienta voastra cu trimis electronice prin posta, dar eu nu prea cred ca ajunge un iBook de 4 kg cu 50 de dolari intr-o bucata. Eu am primit un UPS Express (Guaranteed the same day cica, o gramada de bani) care a ajuns in 12 ore in Bucuresti si apoi dupa alte 2 zile la mine. O ajunge intr-o bucata in tara, dar aici nu prea cred ca are vreo sansa sa supravietuiasca. Decat daca-l ambaleaza aia cu amortizoare magnetice.
N-am pus corvoada cu vama. Pe mine au vrut sa ma vamuiasca pentru o carte de 175$ pentru intreaga valoare a coletului (302$) si mai vroiau si nustiuce stampila a firmei (carte trimisa pe persoana fizica). La UPSul express m-au sunat si m-au intrebat “Dl. [insert street name]?” fara sa se prezinte, nimic. Noroc ca am inceput sa fac misto de ala ca desi e nume de scriitor e totusi o strada, deh ma plictiseam, ca am aflat ca lucreaza la UPS si ca de fapt ma cauta pe mine. Sa nu mai vorbim ca a lasat plicul la poarta institutiei ca sa vezi ce Express fantastic, evident pe formularul lui nu e semnatura mea, putea sa-mi ia oricine pachetul.
Concluzie: USA to USA, mi-ash lua de la geeksi astia. In Romanica prefer cu bagaju (propriu sau prieten).
P.S. iBooku de 1,2GHz e pe site la acelasi pret cu care l-am luat de aici SH. Mai faceti si voi calcule!
Aha, deci nu merita. Pacat. Cel putin pentru piata americana, baietii au niste preturi chiar foarte bune.
Incercarea moarte nu are, multumesc pentru lamuriri si raspunsuri.
Aha, deci nu merita. Pacat. Cel putin pentru piata americana, baietii au niste preturi chiar foarte bune.
Incercarea moarte nu are, multumesc pentru lamuriri si raspunsuri.
Merita sigur cand n-ai aici alternative. Acum bursa e plina de oferte, acum 6-12 luni nu gaseai un iBook 12” nici daca dadeai cu piatra. Doar unul din Timisoara la un pret exorbitant. Probabil atunci as fi luat riscul transportului.