Am gasit la un amic un Mac G5 si as fi interesat sa-l cumpar. Are urmatoarea configuratie:
Apple Power Mac M9545 G5, Apple Power Mac G5 Dual Core 1.8 GHz, 1 GB DDR2, 80 GB, DVDRW
Dat fiind faptul ca nu am mai avut si nici utilizat Mac pana acum vroiam sa va cer sfaturi sau cel putin sa aflu ceva mai multe date despre compatibilitati, softuri sau alte probleme.
Stiu ca mai nou arhitectura hard e compatibila Intel, nu stiu insa la acest model daca e aceeasi poveste (nu am vazut sistemul inca).
Toată problema e preţul. Maşina are, totuşi, 7 ani…
Dacă îl iei sub 300 de lei, vei fi fericit. Dacă îl iei sub 600 de lei, vei fi mulţumit. Dacă costă 1000, mai bine nu…
Nu uita că nici un soft din lumea PC nu e compatibil cu arhitectura PPC, iar emularea e mai lentă ca moartea, iar aplicaţiile deja nu se mai scriu pentru PPC şamd…
iaru a punctat bine,masina stie ceva dar trebuie sa te limitezi la aplicatii vechi ceea ce sigur nu vei dori.
Daca pretul e unul corect merita luat ca sa-ti faci idee despre “mac” in general.
Adevarul e ca nu se mai fac programe pentru PPC, dar sa nu exageram cand spunem ca merg doar aplicatii vechi, pentru mine o applicatie de 1 an sau 2 nu mi se pare atat de veche incat sa nu mai merita sa fie folosita.
Totul depinde si la ce vrei sa folosesti G5-ul
Daca esti un tip de genu care umbla toata ziua dupa applicatii care au iesit de maxim 2-3 zile (am vazut multi pe forum cu aceste probleme) cu siguranta nu vei fi foarte multumit, pentru ca mare lucru nu o sa gasesti
Daca e sa nu coaste mult, nu vad de ce sa nu-l cumperi, asa ai magnifica sansa sa gusti dintr-un mar, si daca iti place in viitor poate vei avea posibilitatea sa il shimbi cu unul mai performant.
Pretul e 904 lei + TVA
E f bine ca am primit si un reper pt preturi. Necunoscator fiind mie mi s-a parut un pret ok. Ideea era sa imi fac o idee mai clara cum merge in comparatie cu un windows.
Am incercat sa pun Snow Leopard pe pc insa nu mi-a placut deloc cum se misca….posibil sa nu fi instalat tot ce trebuie sau ceva de genul insa n-am fost multumit, de asta vroiam o masina dedicata sa imi fac o idee.
mac2sell.net evalueaza Macul la 640 lei. La care trebuie sa mai adaugi RAM, 1 GB e prea putin.
Programe PPC nu se mai fac, dar se mai fac Universale, care merg pe Intel si PPC. Evident, din ce in ce mai putine.
Eu îţi sugerez să te tocmeşti: un dual G5 mai mişcă fotoşopul, mai compune muzică…
Propune-i 500 de lei. Atîta face, dar mai trebuie RAM (greu de găsit), poate şi un hard nou, ca să nu mai vorbim şi de un DVD writer SATA (nu merge eSATA).
Iar placa grafică are 64 MBVRAM…
Nu prea pot sa ma tocmesc si in plus parca nu are sens.
Daca cumpar o masina as vrea sa stiu ca e utilizabila. In principu photoshopul as vrea sa vad cum se misca, dar cum nu e f pretentios cred ca m-ar putea pacali in prima faza.
Mi-e cam groaza de ideea unui singur giga de memorie si apoi sa tot cercetez dupa upgradeuri pt o machina pe moarte, e cam…...
Nu sunt f informat insa ma intrebam daca tot exista compatibilitatea Intel, este cumva posibil cu componente de pc sa rulezi un OS de mac satisfacator ?
prețurile sunt subiective
dacă iei G5ul să muncești pe el, și scoți minim 300 de euro pe lună - atunci e o afacere bună
dacă e doar hobby/amuzament, caută atunci ceva mai puțin costisitor la lubrica de vânzări a forumului
probabil ca nu face, per se, 11-12 milioane.
dar felul in care arata carcasa si “mațele” dinauntru merita cativa bani in plus.
chit ca il folosesti doar ca server sau prostii din astea.
E ultimul dinozaur. Ma rog, printre ultimele. Puncte slabe:
- Ruleaza un sistem de operare mai vechi (10.5 - Leopard). Dupa asta a fost lansat 10.6 (Snow Leopard) si, recent, 10.7 (Lion).
- Nu se mai scriu aplicatii pentru arhitectura PowerPC, dupa cum au spus si colegii. Chestia nasoala este ca, chit ca o sa iti poti face treaba bine-mersi cu soft-urile vremii (vezi plusurile de mai jos), la un moment dat o sa sesizezi ca nu se mai scriu/actualizeaza nici browsere care sa ruleze pe platforma respectiva. Si acum selectia este ceva mai ingusta decat pentru Intel (Chrome de exemplu), dar na. Ce e la tine pe desktop poate fi forever valabil, dar netul se schimba an de an.
- Pret piparat, dar nu la modul “foarte”. La 200 Euro ar fi un pret corect/bun. Acuma na, 2-300 lei in plus sau in minus pot sa insemne bani multi sau o iesire la restaurant cu familia, astfel incat chestiile astea sunt subiective.
- Chiar daca performantele sunt foarte bune (vezi mai jos), s-ar putea sa aiba probleme cu redare Flash la rezolutii mari (optimizarea Flash pentru platforma PPC este ca si inexistenta, nema accelerare hardware. noroc ca procesoarele sunt coioase). Vezi pe iutub cum se misca un 1080p, ma indoiesc ca foarte cursiv. Din fericire, Flash-ul se va suge de pe planeta, iar performantele HTML5 ar trebui sa fie Ok.
Puncte tari, caci sunt si din astea:
+ performante bune. Masinaria e hardcore si se poate uita cu destul de mult aplomb chiar si in ochisorii unui Mac nou. Daca editezi filme in Final Cut Pro, va sterge pe jos (urat) cu orice MacBook Air din asta nou si sexy. Desigur, comparatia este subiectiva, deoarece nu exista nici un software care sa ruleze pe ambele masini. Perioada de “trecere” de la PPC la Intel a luat sfarsit odata cu lansarea lui 10.7 (Lion).
+ expandabilitate. Poti sa arunci pe el 4 GB de RAM (ceea ce iti recomand), 2 x HDD-uri SATA care pot rula in diverse configuratii de RAID (cam extrem, dar ar fi o idee sa te gandesti la un upgrade de HDD, macar unu eftin de 1 TB) ba chiar si mai mult daca iti pui mintea.
+ faptul ca nu se mai scriu softuri pentru platforma PPC nu inseamna ca nu ai o gramada de optiuni (Adobe CS, Final Cut Pro, Office pana la 2008, baze de date, blah, blah, blah)
+ nu are cea mai rapida placa grafica, la standardele de azi, dar poti oricum sa-i arunci 2 monitoare full HD fara sa clipeasca.
+ geekness factor maxim. Dintotdeauna mi-am dorit asa ceva si intr-o zi o sa-mi iau. Pana acum erau extrem de scumpe (pentru niste jucarii de hobby). G5-urile sunt scule profi si multe din ele inca sunt in campul muncii (5-7 ani nu este o durata de viata neobisnuita la PRIMUL loc de munca, adica inainte de replacement).
eu am un dual g5 2.3 GHz cu 8 gb de ram si pot spune ca Adobe CS4 se misca chiar bine pe el. Vezi ca ti-am dat un PM, de altfel, la mine cam sta degeaba de mai bine de jumatate de an din lipsa de timp.