Salut!
PowerMac G5, 2x1,8 Gb. Probleme la shut-down, dupa o perioada mai lunga de utilizare.“Rozeta” se-nvarte, se-nvarte, se-nvarte… si sunt nevoit sa-i dau force-shutdown de la butonul frontal. Procedura care stiu ca nu-i face bine…
I-am facut toate optimizarile soft pe care le stiu, cu Disk Utility, cu Tech Tool… In afara de niste Permission Repair minore, totul pare in regula cu hard-ul de System.
Singurul lucru la care ma mai duce mintea este sa-i fac o reinstalare de sistem, pe care mi-ar fi placut sa o evit…
Mi-e teama insa ca problema ar putea fi alta! Primele simptome mai deosebite au fost, de la o vreme, faptul ca mi se pare ca se-ncalzeste excesiv. I-am schimbat amplasarea, i-am lasat mai mult spatiu in jur, l-am desfacut si l-am curatat de praf (avea foarte mult praf, intr-adevar…). Dupa curatare, ventilatoarele merg mult mai silentios, temperatura nu pare sa scada insa… Am gasit o aplicatie care zice ca face monitorizarea temperaturii pe componente, imi indica temperaturi mari, dar inca sub cea maxim recomandabila.
Mentionez ca ceea ce mi se-ntampla cu blocarea in shutdown, se-ntampla doar dupa un timp de utilizare mai indelungat! Daca-l inchid dupa doar o ora-doua de utilizare, se-nchide fara probleme!
Eu suspectez probleme la reglarea ventilatoarelor si de aici o supraincalzire. Am auzit c-ar exista soft-uri cu care se poate face ceva in privinta asta, dar n-am dat de asa ceva inca…
Astept sugestii. Daca s-a mai discutat chestiunea pana acum aici, pe forum, imi cer scuze, sunt nou venit…
Multumesc!