iWork09 vs MS Word
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Arad
Macuser din: 17.01.07

Hello all,

I instalat, de curînd, iWork09 pe Mac pe motiv că ar fi foarte bun și asemănător cu MS Office suite. Dar, am descoperit cîteva probleme care mă fac să mă întreb dacă e chiar atît de minunat și de extraordinar.

Am făcut o carte pentru un client folosind InDesign CS3. Am deschis fișierul MS Word trimis de client, l-am salvat ca PDF. Fac această amnevră pentru că mi-e mai ușor să urmăresc pagină cu pagină pentru Bolduri, Italice, superscripturi, note de subsol - care nu se importă întotdeauna corect în InDesign. Dar despre asta voi vorbi un pic mai tîrziu în acest post.

După ce am făcut PDF-ul, am importat documentul MS Word în InDesign și am început formatarea textului. După ce am finalizat cartea, i-am trimis-o clientului pentru verificare. Acesta mi-a semnalat lipsa a patru capitole. Patru. Am fost uimit. Am deschis documentul trimis de client folosind iWork și spre surpriza mea, nu era acele capitole acolo unde menționa clientul. Așa că am deschis fișierul MS Word pe PC, folosind MS Office 2007. Surpriză..... Într-adevăr acolo apăreau acele capitole. Deci? Ați mai pățit așa ceva? Vă dați seama că nu mai pot avea încredere în minunata suită iWork pe viitor. Dar, totuși cum s-a putut întîmpla așa ceva?

Bun, acum o altă problemă. Întotdeauna, cînd lucrez cu InDesign diverse publicații, îmi setez de la început stiluri pentru paragrafe și pentru caractere. Cred că așa faceți și voi. Apoi import fișierul de Word în InDesign și încep formatarea textului. Acum, problema mea este de genul:

Dacă import documentul Word cu stilurile lui, care de cele mai multe ori lipsesc cu desăvîrșire, îmi apar pe lîngă stilurile mele și cele din Word, care nu totdeauna sunt corect setate și atunci trebuie să curăț documentul proaspăt importat de orice stil și să le aplic pe cele setate de mine. Dar, atunci pierd foarte mult timp căutînd pe documentul original italicele, boldurile, notele de subsol, superscripturile etc. In special notele de subsol sunt o problemă, deoarece nu întotdeauna sunt importate odată cu documentul original. În special dacă sunt setate în Word să fie plasate la finalele documentului, foarte rar se importă. Există vreo metodă la import care îmi scapă mie?

Vă mulțumesc anticipat pentru ajutor.

Sebastian

Semnătură 

TODAY is a gift: that’s why it is called THE PRESENT.

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest
Macuser din: 31.10.05

.doc(x) este format proprietar. Si din pacate (sau din fericire pentru unii, depinde din ce unghi privesti), este extrem de raspandit im mediul business. Nici iWork, nici OpenOffice cu toate variantele lui, nici alta suita nu iti va reda 100% orice document Word.
Daca lucrezi pentru clienti, si ei iti trimit documente .doc, cel mai bine cumperi Office for Mac si gata.

Semnătură 

Locul pisicii e pe (langa) Mac! Pentru binele Macului…
Vedeti Teoria Teoriilor de la Discutii Generale

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member
Din: 
Macuser din: 04.10.07

E un format proprietar, dar, spre deosebire de cele de pana acum, e deschis: http://en.wikipedia.org/wiki/Office_Open_XML

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

metodele de import sunt descrise aici, dar cred ca le știi deja
desigur, acestea merg doar dacă cel care a făcut documentul de word a lucrat cu stiluri
dar de cele mai multe ori sublinierile, boldurile sau italicele sunt puse de mana, la a N-a citire
și atunci, din păcate, nu prea ai cum scăpa de confruntarea aia cu pdf-ul…

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX

Microsoft Word este un “text editor” - o varianta super-imbunatatita a unei masini de scris. Ai un text asupra carui aplici formatari si ii pui page break-uri. Element de baza - textul.
Pages este un program de “desktop publishing” - o varianta super imbunatatita a tiparnitiei lui Gutemberg. Ai pagini in care pui blocuri de grafica sau text, fiecare bloc cu proprietatile sale. Element de baza - pagina.

Concepte diferite. Compatibilitate - cat se poate.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
MacHead - 16 Ianuarie 2012 01:32 PM

E un format proprietar, dar, spre deosebire de cele de pana acum, e deschis: http://en.wikipedia.org/wiki/Office_Open_XML

Pentru valori mici ale lui “deschis” - toate feature-urile in afara de text normal sunt implementate in “Proprietary extensions” care sunt nedocumentate si de la o versiune la alta de office se schimba formatul de OOXML.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj-Napoca, Romania
Macuser din: 13.12.05

Cand iti creezi stilurile in Indesign, banuiesc ca le denumesti in asa fel incat sa le recunosti ca sunt stilurile tale, in plus este bine sa le numesti incepand cu 00.., 01.., 02.. etc. In acest caz stilurile tale vin alfabetic la inceput, grupate inaintea celor care vor fi importate, iar “BodyTextIndent” al tau nu vine langa cel al fisierului Word, sa ai confuzii pe care sa il stergi (cel cu iconul de discheta). Oricum, dupa ce import un fisier Word, primul lucru pe care il fac este sa sterg toate stilurile cu care a venit documentul. Le inlocuiesc cu stilul implicit al Indesign-ului, dupa care incep sa aplic stilurile mele. Asa ca nu m-or deranjat niciodata stilurile venite cu textul din Word.

Semnătură 

You’re on a Mac. If something seems complicated, you’re doing it wrong!

 Macbook Pro 13, 2010
 iPhone 5

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Member
Din: București, Iancului
Macuser din: 09.02.10

Din ceea ce prezinți tu, eu deduc faptul că documentul clientului și MS Word erau cauzele problemei. Dacă acele capitole lipseau, înseamnă că nici InDesign nu le-a preluat la import așa cum nici iWork (Pages) nu a făcut-o la deschidere. Deci, iWork s-a comportat la fel de bine ca InDesign deschizând documentul așa cum putea fi el deschis în condițiile date (fără acele capitole). iWork este nevinovat și nu mi se pare că ai motive de neîncredere. smile Eu am publicat o carte cu el și nu m-a dezamăgit nici un pic (dimpotrivă).

Semnătură 

The main difference between Macs and PCs is that Macs are computers for people who want to use technology, not manage meta-technology.

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Mulțumesc tutror pentru ajutor. Deci, în final nu e dracu’ atît de negru. Ideea este că de atunci îmi deschid toate fișierele de doc pe PC, le salvez ca și PDF și apoi confrunt ce s-a importat în InDesing cu ce am în PDF. Da, cred că în final de vină a fost fișerul de Word.

Cît despre importul în InDesign și păstrarea formatării, aveți dreptate. Pînă acum am întîlnit doar de două ori documente Word formatate profesional și îmi amintesc că a fost foarte ușor să înlocuiesc stilurile cu ale mele. Restul, sunt făcute manual. Deci, se pare că asta este.

Mulțumesc foarte frumos pentru timpul vostru.

Sebastian

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj-Napoca, Romania
Macuser din: 13.12.05

Eu stiu un lucru. Daca vrei sa importi un document Word in Indesign, el trebuie sa fie facut cu Word. Pe vremuri am importat un fisier exportat ca .doc din OpenOffice in PageMaker. A iesit un $%#t. Acum nu mai arata chiar asa. In 90% din cazuri merge, dar pericolul este mai mare in cazul defectelor mici, greu vizibile. Este posibil ca acele capitole sa fi fost create ca o noua sectiune, pe care Indesign sa nu o vada. De asemenea cer autorilor care imi trimit fisiere Word sa nu le formateze. Singurul lucru pe care ei trebuie sa-l faca este bold, italic si SmallCaps acolo unde instrictiunile de redactare o cer si sa nu faca formatari de paragraf. Evident, multi nu citesc instructiunile de redactare, am avut autori care foloseau Word-ul ca masina de scris (centrarea titlului cu spatii, indentarea paragrafelor cu spatii sau tab, imagini importate in document Word, fara a fi trimise si fisierele originale ale imaginilor etc.). In cazul articolelor scrise foarte rau, pur si simplu le-am returnat autorului, rugandu-l sa citeasca inca o data instructiunile de redactare si sa le trimita conform acelor instructiuni.

Semnătură 

You’re on a Mac. If something seems complicated, you’re doing it wrong!

 Macbook Pro 13, 2010
 iPhone 5

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Da, ai dreptate. Cînd m-am uitat în fișierul de Word am observat că tot documentul era plin section brake and page brakee, de multe ori pee aceeași pagină, avea numerotări diferite - ca și cînd era făcut cu secțiuni diferite. Una peste alta, am avut impresia că întregul document a fost făcut cu Copy/Paste din alte documente. Se prea poate ca acesta să fie motivul pentru care nici InDesign nici iWork nu au reușit să redea toate capitolele.

Ciudat mod de a face o carte în Word.

Semnătură