Hello all,
I instalat, de curînd, iWork09 pe Mac pe motiv că ar fi foarte bun și asemănător cu MS Office suite. Dar, am descoperit cîteva probleme care mă fac să mă întreb dacă e chiar atît de minunat și de extraordinar.
Am făcut o carte pentru un client folosind InDesign CS3. Am deschis fișierul MS Word trimis de client, l-am salvat ca PDF. Fac această amnevră pentru că mi-e mai ușor să urmăresc pagină cu pagină pentru Bolduri, Italice, superscripturi, note de subsol - care nu se importă întotdeauna corect în InDesign. Dar despre asta voi vorbi un pic mai tîrziu în acest post.
După ce am făcut PDF-ul, am importat documentul MS Word în InDesign și am început formatarea textului. După ce am finalizat cartea, i-am trimis-o clientului pentru verificare. Acesta mi-a semnalat lipsa a patru capitole. Patru. Am fost uimit. Am deschis documentul trimis de client folosind iWork și spre surpriza mea, nu era acele capitole acolo unde menționa clientul. Așa că am deschis fișierul MS Word pe PC, folosind MS Office 2007. Surpriză..... Într-adevăr acolo apăreau acele capitole. Deci? Ați mai pățit așa ceva? Vă dați seama că nu mai pot avea încredere în minunata suită iWork pe viitor. Dar, totuși cum s-a putut întîmpla așa ceva?
Bun, acum o altă problemă. Întotdeauna, cînd lucrez cu InDesign diverse publicații, îmi setez de la început stiluri pentru paragrafe și pentru caractere. Cred că așa faceți și voi. Apoi import fișierul de Word în InDesign și încep formatarea textului. Acum, problema mea este de genul:
Dacă import documentul Word cu stilurile lui, care de cele mai multe ori lipsesc cu desăvîrșire, îmi apar pe lîngă stilurile mele și cele din Word, care nu totdeauna sunt corect setate și atunci trebuie să curăț documentul proaspăt importat de orice stil și să le aplic pe cele setate de mine. Dar, atunci pierd foarte mult timp căutînd pe documentul original italicele, boldurile, notele de subsol, superscripturile etc. In special notele de subsol sunt o problemă, deoarece nu întotdeauna sunt importate odată cu documentul original. În special dacă sunt setate în Word să fie plasate la finalele documentului, foarte rar se importă. Există vreo metodă la import care îmi scapă mie?
Vă mulțumesc anticipat pentru ajutor.
Sebastian