iMac G5 OS X Problem
  [ Ignoră ]
Rank
Newbie
Din: Bucuresti, Titan, La bloc, Etajul 8
Macuser din: 16.01.12

De curand am primit cadou un iMac G5 (NU iMac G5 iSight si NU iMac G5 Ambient Light Sensor), e modelul simplu de 17-inch, cu procu’ 1.8GHz PowerPC G5, 1239 MB PC3200 (400MHz) DDR SDRAM (1 x 1024 pusa de mine + 1 x 512 care era in el), Hdd 250 Gb Samsung HD250HJ pe Sata (initial avea un hdd de 80 gb care era crapat), Placa Video o NVIDIA GeForce FX 5200 Ultra. Sistemul nu este tocmai performant dar tinand cont ca sunt incepator in materie de Mac, OS X, pentru mine zic ca e ok. Persoana de la care l-am primit nu era cine stie ce expert in materie de software chiar daca foloseste Mac-uri de la primul lui calculator pana in prezent (locuieste in Franta).
El zicea ceva de genu ca ar fi fost instalat OS X Leopard pe el, dar cum Hdd-u era mort, a trebuit sa-i pun unul nou si automat sa reinstalez sistemul de operare. Dupa lungi cautari pe net si incercari a zeci de versiuni diferite am reusit sa instalez OS X Tiger 10.4.3 pe care caruia i-am facut update la 10.4.11 prin Software Update. Ok, toate bune si frumoase, am un Mac functional, dar problema mea este urmatoarea:
Nu pot sa instalez mai nimic pe el, orice as incerca sa instalez imi cere versiuni de OS X mai mari de 10.5 sau chiar 10.6. Citind din nou pe alte forumuri si site-uri am descoperit ca pot instala Leopard 10.5.0 caruia sa-i dau update, incercat + alte versiuni de Leopard dar nu-mi boot-eaza de pe ele. Am incercat sa dau install direct din Tiger, imi deschide cd-u, dvd-u, imaginea virtuala cu fiecare versiune pe care am luat-o, ma lasa sa dau install, imi cere user-u si parola sa poata instala, imi cere restart, se restarteaza, incarca ce incarca si fara sa dea vre-o eroare sau sa zica ceva incepe butarea de pe Hdd in loc de cd, dvd, imagine virtuala.
Asa ca ... exista pe aici vre-un utilizator de Mac, care sa ma poata ajuta si pe mine, un biet incepator ?

Multumesc Frumos.

Semnătură 

Nu sunt bun de NIMIC ... Dar sunt in stare de ORICE !!!

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Bine ai venit !
DVD-ul tău de 10.5 nu e bun.
Scrie în profilul de user de pe forum din ce localitate ești, și s-o găsi un macuser prin vecini să te ajute cu un disc bun.
Vezi cum îi schimbi modulul ăla de 256Mb de RAM cu altul de 1Gb ca să ai 2 in total - ajută mult la Leopard.
Să îți trăiască jucăria smile

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Constanta
Macuser din: 30.08.09

Leopard se instalează fără probleme pe un iMac G5… fă rost de un DVD Retail Leopard și ar trebui să funcționeze. Cât despre softuri… ele există... caută versiuni pentru arhitectura PPC.

Semnătură 

Slackware forever!!!

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
Rank
Newbie
Din: Bucuresti, Titan, La bloc, Etajul 8
Macuser din: 16.01.12
psergiu - 16 Ianuarie 2012 10:23 PM

Bine ai venit !
DVD-ul tău de 10.5 nu e bun.
Scrie în profilul de user de pe forum din ce localitate ești, și s-o găsi un macuser prin vecini să te ajute cu un disc bun.
Vezi cum îi schimbi modulul ăla de 256Mb de RAM cu altul de 1Gb ca să ai 2 in total - ajută mult la Leopard.
Să îți trăiască jucăria smile

Bine v-am gasit.
Am incercat o sumedenie de imagini DVD cu 10.5 si nici una nu am reusit s-o fac sa mearga.
Am updadat profilul.
Modului e de 512 (nu 256) si pot oricand sa-i pun 1 GB pentru ca pot sa ciordesc din PC-u cu windoz (se scrie windows, stiu, dar asa imi place mie :D ).
Traieste bine mersi, multumesc la fel.

Musat Daniel Gigel - 16 Ianuarie 2012 10:39 PM

Leopard se instalează fără probleme pe un iMac G5… fă rost de un DVD Retail Leopard și ar trebui să funcționeze. Cât despre softuri… ele există... caută versiuni pentru arhitectura PPC.

Am incercat deja cateva imagini DVD “retail” dar mama lor daca vor sa mearga.
Cat despre softuri am gasit si yo care sa fie compatibile, dar am vazut ca tot ce e mai “marfa” cere versiuni mai noi de OS X si nu au suport pt Tiger 10.4.11.

Semnătură 

Nu sunt bun de NIMIC ... Dar sunt in stare de ORICE !!!

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Constanta
Macuser din: 30.08.09

Nu știu cum este cu imaginile acelea de le-ai încercat… ce înseamnă la tine că nu “vor să meargă”? Nu se face boot de pe ele, le citește unitatea ta optică, până unde ajunge installer-ul? Dă-ne mai multe detalii să vedem de unde se trage… oricum, ca o părere personală, singurul mare avantaj pe care îl ai cu 10.5 este faptul că vei găsi puțin mai multe softuri, însă procentul este atât de mic încât nu știu dacă merită... și ar mai fi un plus în ceea ce privește sistemul de operare în sine. Pentru mine, fost utilizator de iMac G5 cu 10.4 și 10.5 instalate pe același HDD singura deosebire cu plus era faptul că obișnuiam să lansez programele din spotlight… în 10.5 scriam primele litere, apărea aplicația dorită și un Enter era suficient, în 10.4 trebuia să o mai și selectez…

Cât despre aplicațiile alea mai “marfă” cam același lucru… exemplifică. Eu unul nu am găsit ceva să meargă musai pe 10.5 și nu pe 10.4, PPC fiind aplicația respectivă... în general din experiența proprie pot spune că existau unele aplicații care îmi făceau cu ochiul dar erau “Intel only”... probabil că eram un utilizator mai puțin pretențios din moment ce nu am avut aceste dileme…

Ca idee… unitatea mea DVD de pe iMac nu funcționa… am instalat Tiger în Target Mode de pe MBP… vezi să nu ai cumva probleme tocmai de aici, de la unitatea DVD… sau… varianta 2: PPC nu face boot de pe unitate externă decât dacă este conectată prin Firewire, nu și de pe USB… dar dacă spui că ai instalat Tiger probabil că ai făcut-o de pe unitatea internă... totuși verifică dacă unitatea ta internă are suport pentru Dual Layer, discul de Leopard sigur este DL…

Semnătură 

Slackware forever!!!

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti, The Cranes
Macuser din: 20.03.08

Salut!

Este foarte posibil ca unitatea DVD din acel iMac sa nu poata citi discuri Dual Layer. Discurile de 10.5.x sunt Dual Layer. Poti sa rezolvi problema rapid folosind un hdd extern cu firewire, pe care sa faci restore la discul de instalare cu 10.5.x

Sau poti urma tutorialul de aici, care cere un disc normal DVD de 4,7.

Costi.

Semnătură 

Bugs burner…

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti, Drumul Taberei
Macuser din: 30.12.09

Procedura de aici a functionat pentru instalarea Leopard pe un MacMini G4 fara unitate DL, via stick USB.

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
Rank
Newbie
Din: Resita
Macuser din: 01.02.12

Buna am si eu o problema ....... tot asa imi zice si mie .... numai ca eu am un powerbook g4 si am versiunea 10.4.11 cum sa ii pun versiune mai noua? gen 10.5 ...... Multumesc

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Xanadu
Macuser din: 21.08.10

vezi ca la instalare ai un log in care te poti uita la ce erori apar pe parcurs… daca nu ma insel se si salveaza undeva
deci cand incerci sa pui leopard cu un disc care stii sigur ca e ok (eventual a mers pe alt mac), uita-te in log dupa ce dai drumul la install si vezi ce erori apar
eventual seteaza modul verbose sa arate tot ce face in background…

arata cam asa:

http://flylib.com/books/4/397/1/html/2/images/ch1_fig_019.jpg

http://communities.vmware.com/servlet/JiveServlet/download/1901983-79992/MacInstallLog.jpg

mai vezi si pe aici:

http://support.apple.com/kb/TS1394?viewlocale=en_US

Semnătură 

“Zaire’s one-party system is the most elaborate form of democracy.” (Mobutu Sese Seko)