Indesign - despartire la cuvinte cu diacritice
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 20.06.07

Salutare, pe scurt, o sa incep cu scuzele: stiu ca s-a mai discutat pentru ca eu cu ochii mei am mai citit parca pe undeva (aici sau pe dtp-ul de pe s…pedia), DAR nu prea lucrez in indesign si stiti cum e, nu folosesti ... uiti.
Acum sunt pe repede inainte de aceea nu am timp sa caut in tot forumul.
Iata si problema, atasata.
Fontul este un Helvetica Neue Pro Light Condensed.
Are in el modificarea de diacritice pe care noi (in departament) inca o facem: inlocuirea de paranteze si alte semne si pusul diacriticelor.
Nu pot sa folosesc fontul asa cum este el si sa pun tastatura in lb romana deoarece avem si un departament de corectura care corecteaza pe stilul vechi, si ... etc, etc poveste lunga.

Intrebare: cum plm fac sa nu mai desparta cuvantul la “t” desi el mai are o gramada de spatiu in boxul de text?

Va multumesc anticipat, baieti!

Poate si o explicatie ar fi buna, e cumva vorba de functia pe care o are respectiva tasta? bara aia verticala?

p.s.: indesign CS5 cu licenta cu aprobare cu mama si cu tata….

Semnătură 

I’m a very neat monster

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

păi setează limba română la document (preferences / dictionary și deasemeni la ferestra Character / languages)
sau, mai simplu, scoate Hyphenate la paragraful ăla

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 20.06.07

e setat peste tot lb romana, hyphenate este scos de peste tot, tot asa face :( ... am rezolvat totusi usor - am dat “shift-enter” dupa cuvantul buclucas si in felul asta mi l-a urcat pe randul de sus.

...te apuca frustrarea cand vezi ca nu poti lucra asa cum trebuie din cauza unor persoane care nu vor sa schimbe sistemul…

MERGE SI-ASA!

Semnătură 

I’m a very neat monster

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRank
Member
Din: UK+ Bucharest
Macuser din: 08.02.07

Problema ta este mai degraba una de font, InDesign-ul fiind mai sensibil la proprietatile fiecarui glyph, mai ales daca fontul este si open type.
Solutia, nu mai inlocuiti paranteze si alte rahaturi de genul, nu se mai romanizeaza asa fontii de nspe mii de ani, dar mai ales uitati-va cu atentie la kerning-ul fiecarui caracter. Mai mult ca sigur ca in partea dreapta nu ai bara de spatiere in kerning.
Modul corect de a romaniza fontii, atat pentru destinatari PC-uri cu windows, cat si mac-uri de dtp/creatie, este de a face un singur opentype si cu proprietatile corecte.
Adica, puneti in font atat codepage Latin 1 (1252), cat si Latin 2 Eastern European (1250). Setati Microsoft Character Set pe 1250 CE Latin 2, iar Mac Script si Fond ID pe Roman.
Includeti in font suport pentru urmatoarele Unicode-uri: Basic Latin, Latin 1 supplement, Latin Extended A si B.
Editati gliph-urile aferente fiecarui codepage. Nu stati sa inlocuiti caractere, ca n-aveti de ce, folositi index-ul de unicode si puneti caracterele acolo unde trebuie si le cauta sistemele de operare.
La ș mic si mare si ț mic si mare sunt gliph-uri diferite pentru Mac OS Romanian si MS Win 1250 CE. Asa ca fiti siguri ca le aveti pe ambele. La restul diacriticelor sunt pe acelasi unicode.

Ai atasat si la ce ma refer prin spatierea de kerninn si la ce bara fac referire. Este cea din dreapta, de culoare neagra, punctata.

Semnătură 

Pe partea cealalta