Nu doresc sa deschid un topic nou pentru nelamurirea mea asa ca am sa postez aici :
Exista vreun program pt. OS X care sa imi poata edita-redenumi fisiere in masa ?
Cine are o colectie mare de muzica sau cine downloadeaza masiv mp3-uri stie ca sunt multe fisiere mp3 de genul “01.santana._-_maria.(xyz remix)”
Ma intereseaza sa editez in masa acele caractere de la inceputul denumirii pieselor, sa tai acel 01 si sa ramana doar santana….
[ Modificat: 13 Martie 2012 06:12 AM de Administrator ]
Nu doresc sa deschid un topic nou pentru nelamurirea mea asa ca am sa postez aici :
Exista vreun program pt. OS X care sa imi poata edita-redenumi fisiere in masa ?
Cine are o colectie mare de muzica sau cine downloadeaza masiv mp3-uri stie ca sunt multe fisiere mp3 de genul “01.santana._-_maria.(xyz remix)”
Ma intereseaza sa editez in masa acele caractere de la inceputul denumirii pieselor, sa tai acel 01 si sa ramana doar santana….
OK, dar pot face la 1000 de melodii care au in fata numere, si sa ramana doar numele artistului ? Ca daca trebuie sa introduc manual la fiecare piesa nu am facut nimic…
dacă numărul de cifre din față este fix pentru mai multe fișiere, o faci din comenzi unix din Terminal
de exemplu pentru NN-blablabla.mp3 -> blablabla.mp3
cd Directorul_Cu_Mp3-uri (il tragi cu mouse-ul din Finder) for i in [[:digit:]][[:digit:]]-* ; do mv "$i" "`echo $i | cut -b 4-`" ; done
traducere:
pentru fiecare fișier a cărui nume arată așa: cifră,cifră,minus urmat de orice:
redenumește fișierul ca (numele fișierului începând de la a 4-a literă până la sfârșit)
Ghilimelele sunt puse în caz că există spații în numele de fișier
Ca să fi sigur că face ce trebuie, rulează mai întâi comanda cu “echo”, așa:
for i in [[:digit:]][[:digit:]]-* ; do echo mv "$i" "`echo $i | cut -b 4-`" ; done
care o să îți afișeze lista de comenzi de redenumire care le va rula
Ca să faci “match” pe spațiu (pt fișiere gen “01 gigi.mp3”) folosește [[:digit:]][[:digit:]][[:space:]]*
OK, dar pot face la 1000 de melodii care au in fata numere, si sa ramana doar numele artistului ? Ca daca trebuie sa introduc manual la fiecare piesa nu am facut nimic…
cel mai folosit script al meu face exact ce vrei
il gasesti aici, iar in imagine ai o colectie de scripturi foarte folositoare, toate luate din aceeasi sursa
Din ce mi-ati enumerat, le-am incercat pe toate in afara de Automator. Mi se pare ca A better finder rename e potrivita dar oare cu Automatorul pot reusi sa transform caracterul “_” in spatiu blank intre numele melodiei ? Deoarece cu restul nu am reusit, gen DJ_bobo_-_Its_my_life = DJ bobo - Its my life.
Din ce mi-ati enumerat, le-am incercat pe toate in afara de Automator. Mi se pare ca A better finder rename e potrivita dar oare cu Automatorul pot reusi sa transform caracterul “_” in spatiu blank intre numele melodiei ? Deoarece cu restul nu am reusit, gen DJ_bobo_-_Its_my_life = DJ bobo - Its my life.
Uite-asa:
for i in [[:digit:]][[:digit:]]-* ; do mv "$i" "`echo $i | cut -b 4- | sed 's/|/\ /g' `" ; done
Scuze, sunt neatent, bucata cu “search & replace” trebuie să fie:
sed 's/_/\ /g'
Stream EDitor - editor de șiruri
care face Search & replace
la _
cu spatiu (backlash spatiu, ca sa nu il considere ca un despartitor de comenzi)
cu Global scope - adică “replace all”
pentru cine nu s-a prins, încercați următoarele comenzi:
echo ana_are_mere echo ana_are_mere | sed 's/_/\ /g' echo ana_are_mere | sed -e 's/_/\ /g' -e 's/a/A/' echo ana_are_mere | sed -e 's/_/\ /g' -e 's/a/A/2'
Ar fi lumea interesată să fac niște lecții de Terminal / shell scripting ? Multe chestii se pot rezolva așa, cu câteva comenzi simple.
Deschid cate un thread pentru fiecare lecție, lumea pune întrebări și când au înțeles toți, trecem la lecția următoare.