Exista tipografii care vor sti sa proceseze fisiere multichannel fara CMYK? (Adobe CS-fara Photoshop- nu importa fisiere DeviceN)
  [ Ignoră ]
RankRankRank
Member
Din: UK+ Bucharest
Macuser din: 08.02.07

Se da un proiect in care, datorita costurilor (print pe folie) este necesar a se folosi cat mai putine culori.
Printre multe variante care le-am propus se regaseste si una la 3 culori, 2 Pantone si Black. smile
Acum intervine distractia… Daca se va merge pe varianta asta, avem o problema si anume: Illustrator nu stie sa importe un psd multichannel care nu este de tip bitmap, grayscale, CMYK sau RGB. Nu stie nici InDesign-ul, singurul care stie este Photoshop-ul. (Chestia e veche, pur si simplu, nu au suport de asa ceva). Singura solutie este salvarea composite DCS2. Eps-ul salvat de Photoshop este importat, chiar corect, in illustrator, deoarece separatia de culori este deja facuta in eps. Problema este ca asta inseamna DeviceN, adica multiple spot channels. Numai ca fisierele astea sunt ICC based, au profilul de culoare asociat, iar din experienta anilor trecuti am avut nspe mii de probleme, deoarece rasterele create in RIP-urile de pe la noi se duc rau pe aratura. La niste lucrari asemanatoare, in care aveam canale de speciala in Photoshop, chiar si cu canale de CMYK goale, sau pline doar 2-3 dintre ele (nu toate 4 cu informatie), datorita softurilor vechi de RIP, placile iesite erau rau in balarii.
Cazul de fata este exact ala cel mai idiot, deoarece avem si K-ul la mjloc. Exista o setare in majoritatea RIP-urilor care este manuita gresit pe la noi (Match Black Graphics Objects), sau, mai mult, da dude de te sperii atunci cand negrul ala intra in contact cu canale de speciala.
Pana acum n-am intalnit tipografii care sa se descurce cu astfel de probleme decat in Polonia si Ungaria (ma refer la zone apropiate de noi), unde, pana mea, nu s-au lansat bine la targuri de profil RIP-urile respective si oamenii le-au cumparat. Insa proiectul e prea mic ca volum sa merite un astfel de deranj. Intrebarea este, in ultimul an, ati predat careva astfel de lucrari? Adica, sa dati fisiere de tip DCS 2.0 in tipar cu minim 2 speciale si sa iasa corect. Daca da, cum ati predat fisierul? Pentru ca ma astept la orice cand va intepreta RIP-ul fisierul asta.

PS: Curiozitatea voastra va fi, sigur, de ce neaparat photoshop cu speciale? Pentru ca e vorba de un fundal cu o anumita textura care nu se poate reproduce fidel in mod vectorial. De nicio forma.

Semnătură 

Pe partea cealalta

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

am avut de făcut in trei culori o etichetă, cândva
am făcut toată compoziția în photoshop, tritone… și nu au fost probleme cu filmele, plăcile, tiparul
în loc de black, pune pantone black și rezolvi juma’ de problemă

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 11.12.07

avand in vedere ca nu ai nevoie decat de 3 separatii, nu poti lucra cu K + alte doua din CMYK? Sunt ceva probleme la vizualizare, insa ma gandesc ca pot fi eliminate lucrand cu datele reale, dupa care la final faci replace. Workflowurile moderne stiu de deviceN, iar din ce am vazut in ultimul timp (fro 4-5 ani nu am mai avut niciun contact cu prepress-ul), ADP 2.0 (de la Adobe) ripuieste excelent adevarate gunoaie, fisiere care acum ceva ani nici nu se punea problema sa le trimit la tipar…

Semnătură 

PowerMac G4
Macbook White 2.16
iPhone 3G/16GB