free inactive memory
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 07.11.10

salutari,e posibil sa se mai fi vorbit despre asta,am dat un search nu am gasit imi pare rau daca nu am fost suficient de atent .dragilor spuneti-mi si mie cum dau free up la rammi care sunt inactivi ? am cumparat si eu freememory dar nu imi elibeareaza toti rammi .stima

Semnătură 

Think diffrent !

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

RAM-ul și folosul lui în OS X
OS X este un UNIX și, ca orice UNIX, îi place RAM-ul. Pune cât mai mult RAM în sistemul tău și o să-ți mulțumească.
Rostul RAM-ului este să fie folosit, nu să stea liber ca să dea bine în capturile de ecran. Cu cât sistemul are mai mult RAM, cu atât face mai puțin swap pe hard disc, adică caută informațiile de care are nevoie în mult mai rapida memorie RAM și nu pe lentul hard disc. Dacă deschizi Monitor Activitate (Activity Monitor) (/Aplicații/Utilitare — /Applications/Utilities) și activezi tab-ul Memorie Sistem (System Memory), o să vezi care e starea utilizării memoriei RAM. Liberă (Free), e clar ce e: RAM-ul liber. Rezidentă (Wired) este memoria pe care sistemul o utilizează la acel moment pentru nevoile sale ca sistem de operare. Activă (Active) este partea de RAM pe care sistemul o folosește pentru aplicațiile și procesele deschise în acel moment, altele decât cele necesare funcționării Mac OS X; dacă este nevoie de mai multă memorie la un moment dat, golește ce este în Active. De fapt, face în felul următor când are nevoie de RAM: prima dată îl folosește pe cel Free, dacă nu-i ajunge, îl ia pe cel Inactivă (Inactive) (l-a utilizat recent, dar acum e „folosibil”), dacă tot mai are nevoie, golește ce-i în Active și îl folosește și pe acela. Nu încerca să „ajuți” sistemul cu tot felul de programe sau comenzi în Terminal, OS X e meșter la folosirea dinamică a RAM-ului.
Am nevoie de mai mult RAM? Răspunsul depinde de nevoile versiunii de Mac OS X, de felul aplicațiilor pe care le folosești și de câte aplicații folosești în același timp. Un indiciu că ai putea beneficia dacă ai adăuga mai mult RAM ar fi dacă vezi că Free scade prea mult, astfel încât sistemul trebuie să elibereze des Inactive. Un alt indiciu, mai relevant, este Ieșiri Paginare (Page outs): dacă în decursul unei zile normale de muncă/joacă pe Mac valoarea Page outs este mai mare de 10% din Intrări Paginare (Page ins), vei beneficia de un spor de performanță dacă adaugi RAM. Cu cât e mai mare procentul, cu atât va fi mai mai mare beneficiul.

Mult RAM face bine, dar nu face minuni. O minune mică face un hard mai rapid, dar o minune mare face un SSD. Cea mai mare minune e combinația dintre mult RAM și SSD.

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 07.11.10

“sarumana” senior

Semnătură 

Think diffrent !

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti